Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 22 november 2019

Komende zondag laatste rondleiding van dit jaar

Een klein berichtje: komende zondag (24 november) vindt de laatste rondleiding van dit jaar plaats. In eerste instantie was hij al helemaal volgeboekt, maar door een aantal afzeggingen deze week, is er weer plaats. Wees er snel bij, want er zijn op moment van schrijven nog maar 2 plekjes.

Wie het eerst komt, die het eerst maalt.
De rondleiding begint zondagmiddag om 15.00 uur.

Aanmelden via info@voedselbosvlaardingen.nl.


Misschien tot dan!

woensdag 30 oktober 2019

Tree Fest komende zaterdag in Barendrecht

De wereld heeft meer bomen nodig! The Pollinators organiseren daarom in 2019 voor de tweede keer Tree Fest. Een dag vol leerzame workshops, kunst, muziek en natuurlijk bomen planten.
En Voedselbos Vlaardingen is erbij. Wij staan ergens op het terrein met een kraam met informatie en lekkere dingen uit ons voedselbos.

Tree Fest is komende zaterdag 2 november al. Een bezoek is om meerdere redenen de moeite waard. Zo zijn er workshops te volgen in de Nature Academy. Bijvoorbeeld 'Composteren kun je leren' van Caroline de Vlaam (sinds kort zo nu en dan vrijwilliger bij ons op de vrijdag). Of wat dacht je van 'The Ultimate  Food Forest Guide' van Bastiaan Rooduijn en Max de Corte (één van de mede-initiatiefnemers van ons eigen voedselbos). En Janneke van Ruijven heeft een activiteit speciaal voor de kids: 'Herfstmandala's maken'.

Dit alles (en meer) vindt plaats op Natuurgoed Ziedewij, een heel bijzonder stukje grond. Ooit was er water, waarna het agrarische grond werd waar onder andere vlas werd verbouwd. Binnenkort wordt 10 hectare van deze polder ingericht als natuur- en belevingsgebied en aan de deelnemers van Tree Fest de eer om de eerste 1500 bomen te planten.

Neem alvast een kijkje in hun plannen voor de aanleg van een voedselbos, een op permacultuur principes gebaseerde voedseltuin en een slaapplek. In de bijbehorende boerderij vind je tevens een maquette van het toekomstige Natuurgoed Ziedewij.

Laat je inspireren en stel al je vragen van 12.00 tot 17.00 op de Markt.

Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de website van the Pollinatorsmaandag 21 oktober 2019

Herfstrondleidingen op 27 oktober en 24 november

Zoals trouwe lezers van onze website al weten, organiseren we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding. Voor dit jaar staan er nog twee gepland, alleen in oktober en november houden we nog een rondleiding. In december en januari houden we - net als het bos - een winterstop. De eerste rondleiding daarna zal pas weer in februari zijn.

De rondleidingen van oktober en november zijn bovendien extra de moeite waard, want het is herfst. De bomen laten hun blaadjes vallen en de structuur van het voedselbos wordt daardoor misschien nog wel beter zichtbaar. Sowieso is de herfst een mooi jaargetijde om een wandeling te maken in het bos. Dus waarom niet in een voedselbos. Ondertussen leggen we graag uit hoe zo'n bos voor ons werkt.

We starten om 15.00 uur bij de koepelkas in het midden van het terrein. En de rondleiding zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren.
Aanmelden vooraf is verplicht. De rondleiding van 27 oktober zit nog niet helemaal vol, maar het is wel slim om tijdig op te geven, want voor je het weet is je plekje bezet. Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
We werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat het niet gratis is, maar dat je achteraf bepaalt wat het je waard was. Op deze manier proberen we het voedselbos toegankelijk te houden voor iedere portemonnee en als je het echt heel leuk hebt gevonden, doe je gewoon een extra grote donatie!

Welke wordt het? De rondleiding van oktober, of van november? ;-)

zondag 20 oktober 2019

Lezingen Praktijk Huisartsen Schiedam Noord

Deze zomer kwam een groep van de Praktijk Huisartsen Schiedam Noord bij ons op bezoek in het voedselbos. Deze praktijk organiseert dit najaar en deze winter een aantal lezingen rondom voeding en gezondheid. Eén van deze lezingen wordt gegeven door Huib Sneep, mede-initiator van Voedselbos Vlaardingen. Reden temeer om deze lezing en ook de andere lezingen onder de aandacht van ons publiek kenbaar te maken.

Een overzicht van deze lezingen en informatie over aanmelden vind je op het blog van één van de huisartsen. Zie daarvoor dit overzicht: lezingen.

20 november 2019 - Zzzlaap (weer) lekker! - Ischa Gijzel
15 januari 2020 - Voeding voor onze voeding - Huib Sneep
4 maart 2020 - Auto-immuunziekten: botte pech? - Lieneke van de Griendt
15 april 2020 - Het ketogeen dieet - Louisette Blikkenhorst

De lezingen worden gehouden in Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, Schiedam. De entree bedraagt 6 euro per lezing als je vooraf aanmeldt (via ewg@hasn.nl). Aan de deur kost het 8,50 euro.

De lezing van Huib Sneep op 15 januari bevelen we uiteraard in het bijzonder aan.
"Hoe ontstaan de planten die wij eten en welke organismen en mechanismen spelen daar een positieve of juist een negatieve rol bij? Wat maakt voeding eigenlijk “gezond”? Wat is het verschil tussen biologische teelt en “gewone” teelt? Is biologisch eten echt beter? Onze bekende Schiedammer Ing. Huib Sneep gaat het u vertellen. Hij is ‘de bomen- en bodemman van Nederland’. De laatste tien jaar deed hij veel ervaring op met stadslandbouw en voedselbossen en is mede-initiatiefnemer van het Voedselbos Vlaardingen. Hij zoekt graag naar overeenkomsten tussen de processen in het menselijk lichaam en die in de ons omringende natuur, bijvoorbeeld die van de bodem."

donderdag 26 september 2019

Koepelkas

In het midden van het voedselbos staat een koepelkas. Deze ruimte gebruiken we voor meerdere functies. 

Ten eerste is het gewoon een kas. In die kas kunnen we wat planten kwijt die iets minder goed tegen de kou kunnen, of het gewoon fijner vinden met iets meer warmte. 
Er staat een vijg, een wolmispel en een pawpaw. En tegen de achterkant groeit een druif. Om maar een paar voorbeelden te geven.

Maar het is niet alleen een kas om planten in te groeien. Het is ook onze schuilhut als het ineens erg hard gaat regenen. Het is ook de plek waar we in de koudere maanden de thee drinken tijdens de werkpauzes. 
Bovendien kan de kas ook dienst doen als workshopruimte. Er is al in getrommeld, in voorgelezen, verteld en gedanst.

En last, but not least: de kas is een mooi landschapselement dat een mooie centrale plek heeft gekregen in ons voedselbos. 

Per mail of tijdens rondleidingen krijgen we steeds vaker de vraag waar we deze kas vandaag hebben. Het leek ons handig om dat gewoon maar even op de website te zetten. We hebben de kas namelijk niet zelf gemaakt, maar de mensen van Greenspan hebben hem geleverd en geplaatst. Meer informatie vind je dan ook op www.greenspan.nl. Het type dat wij hebben is de heliotroop, maar ze leveren ook andere soorten.

Laten we maar even afsluiten met wat mooie plaatjes van onze kas.
Wil je de kas een keer in het echt komen bekijken? Dat kan. Op iedere laatste zondag van de maand houden we een rondleiding. Die van september is al vol, maar voor oktober en november is nog plek. Meer informatie vind je hier.
Of kom een keer helpen op vrijdag tijdens de vrijwilligerswerkdag.

maandag 23 september 2019

Rondleiding van 29 september vol

Hazelnoten in juni
We vinden educatie over voedselbossen erg belangrijk. Daarom houden we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding door het voedselbos. Iedere laatste zondag vertelt steeds een andere vrijwilliger van alles over het voedselbos. De achtergrond, het ontwerp, de aanleg, verschillende plantensoorten, het beheer. Het passeert allemaal de revue tijdens die rondleidingen. Afhankelijk van het seizoen kan er ook hier en daar wat geplukt en geproefd worden uit het bos. Deze rondleidingen zijn niet gratis, maar we werken met waardebepaling achteraf. Iedere deelnemer kan zo zelf bepalen welk bedrag hij of zij passend vindt.

De eerstvolgende rondleiding vindt plaats op 29 september. Deze keer valt hij te beurt aan Jeroen Hooijmeijer, initiatiefnemer en beheerder van het voedselbos. Hij start vanaf 15.00 uur in het midden van het voedselbos bij de koepelkas.
Deze rondleiding is echter al helemaal volgeboekt. Het maximaal aantal deelnemers hebben we vorig jaar op 12 personen gezet. Op deze manier blijft het leuk voor iedereen. De belangstelling voor de rondleidingen is groot. Mocht je van plan zijn om het voedselbos een keer te bezoeken, dan is het verstandig om je op tijd aan te melden. Dat doe je door een mailtje te sturen naar info@voedselbosvlaardingen.nl met daarin je telefoonnummer en het aantal deelnemers. Voor de rondleidingen van oktober en november is nog plek. Meer informatie vindt je op onze website onder het tabblad 'activiteiten'.

Voor groepen organiseren we rondleidingen op afspraak. Als je daar interesse in hebt, neem dan ook gerust contact op via info@voedselbosvlaardingen.nl. Voor deze rondleidingen hanteren we vaste prijzen.

Zoals altijd: voel je welkom!

donderdag 12 september 2019

Voedselbos Vlaardingen bij Villa IJzermans van Fonds Schiedam Vlaardingen

De komende tijd staan we met een aantal vrijwilligers van Voedselbos Vlaardingen weer op een aantal markten. De eerste is komende zaterdag. Het is dan Open Monumentendag. Bij Fonds Schiedam Vlaardingen is in de tuin van Villa IJzermans een minimarkt. Wij staan daar dan met een kraam.

Fonds Schiedam Vlaardingen heeft er mede voor gezorgd dat het voedselbos aangelegd kon worden omdat zij geld beschikbaar hebben gesteld. De contacten zijn prettig en wij werden dan ook benaderd om een kraam te bemannen op hun minimarkt tijdens Open Monumentendag. Die kans laten wij natuurlijk niet voorbij gaan.
In onze kraam zul je informatie over het voedselbos kunnen krijgen, en uiteraard zullen er ook wat voedselbosproducten te koop en te proeven zijn.

Waar?
Villa IJzermans
(Schiedamseweg 53, Vlaardingen)

Wanneer?
Zaterdag 14 september.

Hoe laat?
Van 11 tot 16 uur.

Leuk?
Tuurlijk. Wees welkom.


Mocht het deze zaterdag niet uitkomen, weet dan dat we later dit jaar nog op andere markten te vinden zijn. We komen nog met een kraam bij Vockestaert en met een kraam bij de bibliotheek. Meer informatie daarover volgt nog.vrijdag 6 september 2019

Les in Voedselbos Vlaardingen

Hoe leuk les is in voedselbos Vlaardingen laat onderstaand filmpje zien. Delen wordt gewaardeerd.


De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van een educatieprogramma, speciaal bedoeld voor leerlingen van de basisschool (en hun juffen en meesters). We hebben daarvoor een ontwikkelteam en een lesteam samengesteld. Inmiddels heeft een twaalftal groepen uit de bovenbouw (groep 5 t/m 7) mee gedaan aan de pilotlessen. Het resultaat mag er zijn. De pret spat er vanaf en de lessen werden zeer goed gewaardeerd. 

De lessen uit de pilotfase konden tegen geen of geringe kosten aangeboden worden aan de basisscholen. Dat is mede te danken aan de financiering via fondsen en subsidies. Voor de komende periode is het de bedoeling dat de lessenseries doorgezet worden. Zo kunnen we nog meer kinderen laten kennismaken met het voedselbos.

We zijn naarstig op zoek naar bronnen om dit voor scholen betaalbaar en toegankelijk te houden. Tips daarover zijn zeer welkom. Gulle gevers met een groot groen hard nog meer. Neem dan contact op via educatie@voedselbosvlaardingen.nl. 

En vergeet de link naar het filmpje niet door te sturen naar al je bekenden. ;-)

vrijdag 26 juli 2019

Rondleiding 28 juli: nog 4 plekjes vrij

De tijd gaat snel. Komende zondag staat de volgende rondleiding al weer gepland. En ook zonder dat we er vooraf heel veel aandacht aan besteed hebben, lopen de aanmeldingen daarvoor goed. Er zijn op moment van schrijven nog 4 plekjes vrij voor deze rondleiding. Mocht je zin en tijd hebben om eens in het voedselbos te komen kijken, meld je dan aan via info@voedselbosvlaardingen.nl. Er kunnen per rondleiding maximaal 12 mensen mee.

Tot aan november houden we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding. Deze rondleidingen zijn niet gratis, maar we vragen een bijdrage op basis van waardebepaling achteraf.
Een overzicht en meer informatie over tijden, vind je hier.

Een andere manier om het voedselbos te ervaren, is door vrijwilliger te worden. Iedere vrijdag zijn er vrijwilligerswerkdagen. Meer informatie vind je hier.

Kom eens langs!

zondag 30 juni 2019

Onthulling informatiebord op 6 juni jl.

Wat is een voedselbos? En wat is de achterliggende gedachte van Voedselbos Vlaardingen? Sinds kort kunnen bezoekers en voorbijgangers dit lezen op nieuwe informatieborden. Aan beide zijden van het voedselbos, de Zuidbuurt en Van Boendaleweg, zijn deze borden onlangs geplaatst. 
Op donderdag 6 juni werd het bord aan de kant van de Zuidbuurt officieel onthuld door kinderen van de Prins Willem Alexander school en de Rayondirecteur Jan Willem Vogels van de Rabobank. Het Rabo Rotterdam Fonds maakte de aanschaf van deze nieuwe informatieborden mogelijk. Ook leverde het fonds een bijdrage aan het educatieproject van de stichting Voedselbos Vlaardingen. 

Natuurlessen
In de maanden april tot en met juni brengen 10 schoolgroepen een bezoek aan het voedselbos voor een uitdagende natuurles. De kinderen leren over de dieren die in het voedselbos leven en over de soorten kruiden, struiken en bomen. En natuurlijk wordt er bij elke les iets geproefd uit het bos! 
Enthousiast
De scholen zijn erg enthousiast over de lessen. “Een les in het voedselbos is veel leuker dan een uitstapje naar attractiepark Drievliet!”, vond een van de leerlingen.
Naast de Rabobank dragen ook fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het Deltaport Donatiefonds, Omgevingsfonds Midden Delfland en het Fonds Natuur en Milieu Educatie bij aan het educatieproject. 

zaterdag 29 juni 2019

30 juni: rondleiding 16.00 uur

Na de warmte van vandaag wordt het morgen een normale zomerse dag. Wel zo leuk om eens in het voedselbos te komen kijken.
Als je voor het eind van de middag nog geen plannen hebt, ben je van harte welkom bij de rondleiding die vanaf 16.00 uur gehouden wordt. Graag van te voren even aanmelden via info@voedselbosvlaardingen.nl. Het maximaal aantal deelnemers is 12. De rondleiding zit nog niet (helemaal) vol.

Tot aan november houden we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding. Deze rondleidingen zijn niet gratis, maar we vragen een bijdrage op basis van waardebepaling achteraf.
Een overzicht en meer informatie over tijden, vind je hier.

Kom eens langs!


vrijdag 14 juni 2019

Kom vooral op de fiets (of lopend)

Als je morgen van plan bent om tijdens de Midden-Delflanddag naar het voedselbos te komen, adviseren we om fietsend of lopend te gaan. De andere locaties die deelnemen aan de Midden-Delflanddag zijn ook goed bereikbaar op de fiets of te voet.

De parkeergelegenheden in de buurt zijn niet heel uitgebreid. Kom je van verder en het is echt niet mogelijk om met openbaar vervoer of op de fiets te arriveren, dan kun je terecht bij de parkeerterreinen bij de Buitenplaats en/of bij het station Vlaardingen West.

Op onderstaand kaartje hebben we de stallingsmogelijkheden voor de fiets met oranje pijlen aangeven en de beschikbare parkeermogelijkheden voor de auto met rode pijlen. Je kunt het voedselbos aan twee kanten betreden. Aan de Zuidbuurt kant (noord) volg je vanaf het informatiebord het pad naar rechts. Je loopt dan over een loopplank over de sloot het voedselbos in.
Vanaf de Van Boendaleweg (zuid) volg je het pad langs de bramen naar links. Je komt het voedselbos dan via de grote toegangspoort in de vorm van een lindeblad binnen. Vanaf beide kanten loop je vervolgens door totdat je de koepelkas ziet.

De Midden-Delflanddag wordt gehouden tussen 11.00 en 16.30 uur. Meer informatie over het programma vind je hier.


dinsdag 11 juni 2019

Muzikale noten in het voedselbos


Walnoot, hazelnoot, amandel, tamme kastanje en zelfs eik. Dat zijn normaal gesproken de noten die ons voedselbos bevolken. Maar komende zaterdag worden ze vergezeld van muzikale noten door Bambata.

Op Midden-Delflanddag wordt het namelijk een waar feestje in het voedselbos aan de Vlaardingse Zuidbuurt. Want naast het blotevoetenpad, de hapjes en drankjes en de informatieve rondleidingen is er ook een muzikale workshop én twee optredens te volgen met de Djembé. De Djembé is een Afrikaanse vaas- of bekertrommel waar vrijwel iedereen met enige hulp al snel goed geluid uit krijgt. In Afrika werd de trommel ook gebruikt om met andere dorpen te communiceren omdat het geluid van de trommels ver kan dragen.

Als je mee wil doen met de Djembé-workshop, moet je zorgen dat je om 13.00 uur in het voedselbos bent. Want dan begint de workshop. Om 12.15 uur treedt Bambata op, en om 14.00 uur nog een keer. Uiteraard is dat ook de moeite waard om te komen beluisteren.

Het voedselbos is op Midden-Delflanddag gratis toegankelijk tussen 11.00 en 16.30 uur.

Meer informatie over het programma en de activiteiten tijdens de Midden-Delflanddag vind je op de speciale pagina op deze website. Als je wil weten wat er aan de Vlaardingse Zuidbuurt nog meer te doen is, kijk dan hier (pdf).Amandel
(N.B. In de folder van de Middendelflandvereniging over de Midden-Delflanddag aan de Vlaardingse Zuidbuurt staat abusievelijk dat er nog een workshop is om 14.30 uur. Maar dat klopt dus niet. Er is één workshop die dag. En die begint om 13.00 uur.)
Walnoot


maandag 10 juni 2019

Bessen plukken op Midden-Delflanddag

Wandelpad als je rechts aanhoudt na binnenkomst aan de Zuidbuurt-zijde.
 Als je nu aan de Zuidbuurt-zijde het voedselbos binnenloopt, zie je dit. Wat de argeloze voorbijganger vaak niet ziet, is dat er rechts naast het pad een overvloed aan aalbessen te vinden is. Het lijkt een woud van brandnetels, maar niets is minder waar.
Aalbessen die beginnen te kleuren.
Goed verscholen tussen de brandnetels.
Vaak wordt ons gevraagd hoe wij ervoor zorgen dat de vogels ons niet voor zijn bij het oogsten van de bessen. Zetten wij geen netten? Nee, dat hoeft niet omdat we de brandnetels laten staan. Die overgroeien de bessenstruiken en schermen daarmee de bessen af. Zowel de vogels als de argeloze voorbijgangers hebben vaak geen idee van de overvloed die er tussen de brandnetels hangt.

Traditioneel zijn de aalbessen rijp op Midden-Delflanddag, zo halverwege juni. Komende zaterdag is het zover. 's Ochtends worden de aalbessen ontdaan van alle brandnetels die rondom de struiken staan. En het publiek dat ons die dag bezoekt, kan zelf aalbessen oogsten.

Op Midden-Delflanddag zijn we open tussen 11.00 uur en 16.30 uur. Er zijn die dag verschillende activiteiten in het voedselbos, en ook in de omgeving zetten andere locaties hun deuren open.
In het voedselbos kun je terecht voor onder andere:
- rondleidingen
- een hapje en drankje uit het voedselbos
- blote voetenpad
- en nog meer.De aalbessen zagen er een tijdje eerder zo uit. Ze begonnen toen net te kleuren.
De kruisbessen hangen er ook goed bij. Deze struiken kunnen er niet zo goed tegen om tussen de brandnetels (of andere ruigtekruiden) te staan. Deze planten hebben we dit jaar voor het eerst eerder vrijgezet. Wat het effect op de oogst is, moeten we nog zien.

 Oogst die verderop in het jaar te verwachten is, is onder andere de Japanse Wijnbes. Hier gefotografeerd in de knop. Deze plant staat op verschillende plekken. Hij is ondermeer te vinden naast het toegangshek.

De bramen beloven dit jaar ook een grote oogst. Tenminste, áls al deze bloemen ook echt bramen worden. We wachten het af. De oogstmandjes staan in ieder geval al klaar.

zondag 9 juni 2019

Voedselbos in de Volkskrant

Afgelopen week verscheen in de Volkskrant weer een mooi inhoudelijk artikel over voedselbossen. Als je het nog niet gelezen hebt, kun je het hier vinden. Voedselbospionier Wouter van Eck laat in zijn voedselbos 'Ketelbroek' zien wat de lente in het voedselbos brengt. In Voedselbos Vlaardingen beschouwen we hem als de voorhoede van de voedselbosbouwers in Nederland. We zijn al verschillende keren in Ketelbroek geweest en hij komt ook met enige regelmaat in Voedselbos Vlaardingen om kennis uit te wisselen. Ons voedselbos is namelijk ook een locatie voor de voedselboscursus die hij geeft.

Bij het artikel is ook een video gemaakt. Voor de wat meer visueel ingestelden. De video vind je hier.
Lente in Ketelbroek

Het artikel is er één uit een serie van vier. Ieder seizoen publiceert de Volkskrant een artikel. Deze ging over de lente. Over de herfst en de winter vind je de artikelen respectievelijk hier en hier. Die van de zomer volgt nog.

Herfst in Ketelbroek


Winter in Ketelbroek

Als je ook geïnteresseerd bent in voedselbossen en je wilt meer weten, dan kun je altijd aansluiten bij onze reguliere rondleidingen op de laatste zondag van de maand. Een overzicht van de data en informatie over aanmelden vind je hier.
Maar in juni kun je ook terecht tijdens de Midden-Delflanddag die komende zaterdag plaats vindt. Wees welkom.

dinsdag 4 juni 2019

Alle info over Midden-Delflanddag 2019 in Voedselbos Vlaardingen

Op 15 juni vindt de Midden-Delflanddag plaats. Dit jaar is er door de Midden-Delflandvereniging voor gekozen om rondom twee centrale locaties activiteiten te organiseren. Eén van die locaties is de Vlaardingse Zuidbuurt waar wij natuurlijk van de partij zijn. En de andere locatie is rondom De Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl. Het thema van dit jaar: Midden-Delfland Inspireert.

Voor informatie over het volledige programma van de dag in heel Midden-Delfland ga je natuurlijk naar www.middendelflanddag.nl. Maar om alleen maar te zien wat er in het voedselbos gebeurt, kun je gewoon hier terecht. We hebben gisteren een extra informatiepagina aan deze website toegevoegd. Op die pagina vind je alle ins en outs over ons programma. Neem alvast een kijkje en plan je bezoek.

Een kleine greep:
- gratis rondleidingen
- voedselboshapjes en -drankjes
- een kookworkshop (al volgeboekt)
- blotevoetenpad
- muziek!

Meer info vind je hier.
maandag 3 juni 2019

Donderdag as: officiële onthulling informatiebord voorafgaand aan Voedselbosles

We zijn uitermate trots op ons nieuwe informatiebord dat bij de ingang op vakkundige wijze geplaatst is door één van onze vaste klussers. En we moeten wel eerlijk zijn: het vervangen van de oude spandoeken was ook wel erg nodig.

Aanstaande donderdagochtend rond kwart voor elf vindt de officiële onthulling van het bord plaats. Die ochtend is het sowieso een drukte van jewelste in het voedselbos. Want op die ochtend staat één van de voedselboslessen gepland. De kinderen van groep 6 van de Prins Willem Alexanderschool komen op bezoek. Over het educatieproject hebben we hier nog niet veel geschreven, maar dat komt nog wel. Afgelopen jaar was een pilot- en ontwikkelingsjaar voor deze lessen. In de evaluaties die wij terugkregen van de leerlingen en de leraren, gaf één van de kinderen aan dat 'het voedselbos nog leuker was dan Drievliet'. En gelijk heeft het kind natuurlijk, wat ons betreft.

Voorafgaand aan de les van donderdagochtend zal Jan-Willem Vogels (van de Rabobank) het bord onthullen. We hebben aan hem gevraagd deze eer op zich te nemen, omdat de Rabobank de ontwikkeling van de lessen mede mogelijk heeft gemaakt. Achter de schermen is niet alleen aan een heel mooi bord hard gewerkt, maar ook de lessen mogen er dus zijn. Ze zijn leuk en ontzettend leerzaam.

Als je verbonden bent aan een (basis)school en je hebt ook interesse in voedselboslessen voor het volgende schooljaar, schroom dan niet om contact op te nemen. We hebben daar een speciaal emailadres voor in het leven geroepen. Mail naar educatie@voedselbosvlaardingen.nl voor meer informatie. We zijn overigens ook nog op zoek naar bedrijven die het educatieproject van het voedselbos willen sponsoren. Dus ben of weet je iemand die daar wel wat in ziet? Neem dan vooral ook contact op.

Tot donderdag!

En oja, vergeet 15 juni niet in de agenda te noteren: Midden-Delflanddag!

zondag 26 mei 2019

Natuurgidsen observeren in het voedselbos

Sinds kort loopt er een kleine samenwerking tussen Voedselbos Vlaardingen en een groepje natuurgidsen in opleiding. De natuurgidsen zochten een locatie waar ze in het kader van hun opleiding herhalende observaties konden doen. Zij hebben ons toen benaderd of ze onze locatie daarvoor mochten gebruiken.

Dat hebben wij toegejuicht, omdat wij een sluimerende wens hadden om de biodiversiteit op ons perceel te monitoren. Daar middel van deze samenwerking krijgen we daar een beter beeld bij.

Afgelopen week waren de natuurgidsen ook weer even in het voedselbos. Zij maakten onderstaande drie foto's van een roodborstje dat nestelt in een holle boom. Leuk toch!

vrijdag 24 mei 2019

Workshop 'Koken met planten uit het voedselbos' volgeboekt

Sander in de boskeuken
Over een paar weken is Voedselbos Vlaardingen open op de Midden-Delflanddag. Die wordt dit jaar gehouden op 15 juni tussen 12.00 en 17.00 uur.

Eerder berichtten we al van een workshop die op die dag plaatsvindt. Sander Dikstra gaat met de deelnemers koken met planten uit het voedselbos. Verheugd kunnen we melden dat deze workshop inmiddels volgeboekt is. Als je je nu nog aanmeldt, word je op een reservelijst gezet.

Tijdens de Midden-Delflanddag vinden er nog meer activiteiten plaats in het voedselbos. Zo hebben we natuurlijk een informatiekraam waar vrijwilligers met veel enthousiasme zullen toelichten wat het voedselbos inhoudt. Daar zijn ook producten uit het voedselbos te koop. Verder zijn er gedurende de dag verschillende rondleidingen, én is onze boskeuken open.
Ook de imker heeft een kraam en geeft informatie over de bijen in het voedselbos. Voor de kleintjes (en de grotere kleintjes) is er het blotevoetenpad. En last, but not least: gedurende het eerste deel van de middag vinden er optredens en workshops plaats met de Djembé.

Zet deze dag dus in ieder geval in je agenda. En voel je welkom!zondag 19 mei 2019

Nog een paar plaatsen voor de rondleiding van mei

Volgende week vindt de volgende reguliere rondleiding in het voedselbos plaats. Iedere laatste zondag van de maand organiseren we deze voor een groep van maximaal 12 deelnemers. De aanmeldingen voor de rondleiding van mei kwamen al vroeg binnen, en hij is bijna volgeboekt. Maar er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

De rondleiding begint op zondagmiddag 26 mei om 15.00 uur en zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@voedselbosvlaardingen.nl met vermelding van je naam, het aantal personen en een telefoonnummer. Wees er snel bij, want de aanmeldingen worden verwerkt op basis van volgorde van binnenkomst.
Wie weet tot dan!

woensdag 8 mei 2019

Meld je nu aan voor de Workshop 'Koken met planten uit het voedselbos'

Wees er snel bij, want vanaf vandaag kun je je opgeven voor de workshop “ koken met planten uit het voedselbos”. Er zijn maar twaalf plaatsen beschikbaar.

Deze workshop wordt georganiseerd tijdens de Midden-Delflanddag op zaterdag 15 juni. Het voedselbos is dan open tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De workshop start om 14.00 uur en zal omstreeks 15.30 afgelopen zijn.

Tijdens deze workshop, die plaatsvindt onder de treurwilg, maken we recepten met planten en kruiden uit het voedselbos. Veel van deze inheemse planten, waar we in het dagelijks leven aan voorbij lopen, of die we als onkruid beschouwen, blijken verrassend lekker te zijn. En gezond!
Onder deskundige begeleiding van Sander Dikstra gaan we plukken in het voedselbos.
Daarna bereiden we de oogst en kan er geproefd worden van al dat lekkers uit de natuur!
Lijkt je dat leuk, meld je dan aan.

De workshop is gericht op volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar met hun ouders.
Er kunnen maximaal 12 personen meedoen. Voor iedere deelnemer vragen we een bedrag van 5 euro. Deze opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting Voedselbos Vlaardingen. Om mee te kunnen doen, is van te voren aanmelden vereist. Stuur daarvoor een mailtje naar educatie@voedselbosvlaardingen.nl onder de vermelding van je naam, het aantal deelnemers en de leeftijden (indien kinderen) en eventueel een telefoonnummer.

In het kort
Datum: 15 juni 2019
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Plaats: Voedselbos Vlaardingen, onder de treurwilg
Aanmelden: educatie@voedselbosvlaardingen.nl

vrijdag 12 april 2019

Nieuw informatiebord bij ingangen geplaatst

Tja, dat zag er dus echt niet meer uit. Bij de opening van het voedselbos in 2015 hebben we bij de beide ingangen een spandoek opgehangen waarop de doelstellingen van het voedselbos te lezen waren. Maar door weer en wind waren deze spandoeken inmiddels al ver over hun houdbaarheidsdatum heen. Tijd voor vervanging dus.

De afgelopen weken is er achter de schermen gewerkt aan een beter alternatief. Er is een nieuw informatiebord ontworpen. Daarop staan een duidelijke plattegrond, informatie over de totstandkoming van dit voedselbos en een algemene uitleg over wat een voedselbos precies is.

Afgelopen week zijn er twee van deze borden geplaatst. Eén aan de zuidbuurtzijde en één aan de kant van de Van Boendaleweg. We hopen met deze borden de zichtbaarheid en de bekendheid van het voedselbos in de directe omgeving te stimuleren.

Als je ook een keer wilt komen kijken, ben je van harte welkom. Het semi-openbare deel van het voedselbos is alleen op vrijdagen én tijdens rondleidingen open. Er is ook een openbaar deel. Daar kun je altijd door heen lopen. De borden staan in het openbare gedeelte.

Meer informatie over de rondleidingen vind je hier.