Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zondag 18 september 2022

Het oogstfeest door de ogen van de vrijwilliger

Op zondag 4 september werd het Oogstfeest gehouden.  

Het was er echt weer voor: zacht warm weer lokte velen naar het Voedselbos. 
Bij de Van Boendaleweg was een heel kampement ontstaan van kramen met aanbieders en een spantent met heel vrolijke muziek, er hing een soort van festivalstemming. 

Vele bezoekers wilden ook het Voedselbos zelf zien, zelfstandig of onder leiding van een gids.
We waren die middag met 4 rondleiders en deden elk twee rondleidingen waar steeds zo’n 10 mensen aan deelnamen. Opvallend is dat er ook mensen uit Delft, Schiedam of zelfs Rotterdam voor de rondleiding kwamen.

Het is voor mij als een van de initiatiefnemers van het voedselbos steeds weer verrassend hoe de vegetatie zich in enkele jaren tijd heeft ontwikkeld en hoe enthousiast mensen worden als ze ontdekken dat je in zo’n ruige omgeving zoveel eetbare planten of hun vruchten kunt vinden. Ik herinner me dan de tijd dat we met een grote graafmachine in een kaal weiland grond aan het verplaatsen waren om de vijvers te maken en de uitkomende grond voor de terpen te gebruiken.

Ik blijf er over praten, ook in mijn vrienden- en kennissenkring.
Volgend jaar weer een Oogstfeest, wat mij betreft!

--

Deze bijdrage werd geschreven door Huib Sneep

donderdag 1 september 2022

Rondleidingen tijdens het Oogstfeest

In de zeven jaar dat het voedselbos nu bestaat, hebben we al honderden geïnteresseerden mogen ontvangen voor een rondleiding. Mensen komen vaak van heinde en verre. Elke laatste zondag van de maand (met uitzondering van de wintermaanden) kun je mee met een rondleiding. 
En ook tijdens het Oogstfeest staan de rondleiders voor je klaar!

Rondleiding voedselbos
Ben je benieuwd naar het ontstaan en de ontwikkeling van Voedselbos Vlaardingen. En het hoe en waarom van voedselbossen? Meld je bij onze infokraam op de markt. Bij voldoende belangstelling gaat een rondleider met een groepje op pad.

Wildplukwandeling
We zijn blij dat onze lokale kruidendeskundige Janneke van Ruijven van Het Dwaalspoor ook weer van de partij is. Zij verzorgt een wildplukwandeling voor maximaal 15 deelnemers die om 14.00u start vanaf de infokraam. Tijdens de tocht wordt de basis van het wildplukken behandeld en je leert een aantal kruiden herkennen, waarbij Janneke iets zal vertellen over de geneeskracht en hoe je de plant kunt gebruiken.

En nog veel meer..
Naast de rondleidingen zijn er tijdens het Oogstfeest ook andere activiteiten zoals de Streekmarkt. Lees hierover meer in deze artikelen: Oogstfeest algemeen en Streekmarkt

Praktische info
Het Oogstfeest is op zondag 4 september van 13.00 tot17.00u.
Locatie: Van Boendaleweg 1, Vlaardingen – zie ook Google maps. Kom te voet, met de fiets of OV (metro station Vlaardingen West).