Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 30 januari 2015

Overzichtelijk

Zoals vanochtend beloofd, ben ik vanmiddag even naar het terrein geweest. En daar ben ik speciaal voor jullie met mijn voeten weggezakt in de modder. Ik heb gelijk ook wat foto's genomen. Ik was er toch. ;-)
Het idee is om steeds vanaf een paar dezelfde plekken foto's te nemen. Als je die dan over een jaar (of twee, drie) achter elkaar zet, krijg je een mooi beeld van hoe het bos zich ontwikkelt. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Maar ik wil er zeker mijn best voor doen.

Hier de foto's van vanmiddag. Het ziet er wat sombertjes uit. Denk er daarom zelf een zonnetje bij.
Dit is op het semi-openbare gedeelte. Je kijkt in de richting van het spoor. Achterin kun je de waterpartij zien. (Goed kijken..)

Deze is genomen vanaf de ingang van het openbare deel aan de kant van de spoorlijn. Het openbare pad gaat hier straks rechtsom langs het water. Aan de linkerkant van het water komt een afscheiding zodat dat stuk van het terrein zoveel mogelijk met rust gelaten wordt.

Ongeveer op deze plek blijft een mooie zichtlijn bestaan. Je kijkt over het water uit. En aan de overkant komt een soort kasje te staan.

Hier sta je op het dammetje kijkend richting de zuidbuurt Het openbare pad zal hier rechts tussen de begroeiing door slingeren.

Dit is ook op hetzelfde dammetje, maar dan met je gezicht richting het spoor en de waterweg. Nu staat hier water in, maar dat zal niet altijd zo zijn. De troep die er ligt, zal nog worden opgeruimd overigens.

Deze foto is genomen vanaf het punt waar het openbare pad straks uit de bosjes komt en je dan voor het eerst de open ruimte in kijkt.

Het werk vordert

Er is de hele week gewerkt aan het uitgraven van de waterpartijen en het ophogen van de terpen. Volgens planning zullen vandaag de grondwerkzaamheden afgerond worden. Gedurende de week zijn er verschillende foto's gemaakt. Vanmiddag ga ik zelf nog even een kijkje nemen om te kijken hoe het gebied er nu bij ligt. Hierbij alvast wat foto's van afgelopen week.


Maandag
Vlak bij de ingang is hier de sloot uitgegraven. Met een mooie bocht slingert hij straks dan tussen de huidige knotwilgen door.
 De grond die uitgegraven wordt, wordt uiteindelijk gebruikt voor het opwerpen van de terpen voor de notenbomen. Omdat het ertoe doet in welke volgorde grondlagen worden opgebouwd, is deze berg nog niet de plek van de terp.
Er staan paaltjes geslagen die de omtrek van het uitgegraven deel aangeven. Vanaf de witte lijn zal het glooiend naar beneden lopen. Op het diepste punt (verderop op deze foto), zal het tot 80 cm uitgegraven worden.
Werk in uitvoering dus.
Deze foto laat de rand van de waterpartij zien aan de de achterkant van het perceel. Je ziet wat troep liggen. Een oude bureaustoel, een deel van een hek, oude autobanden en wat flesjes en plastic. De oever waar dat nu ligt, wordt het openbare gedeelte dat altijd vrij toegankelijk zal zijn. Misschien komt hier iets van een zitje ofzo. Aan de overkant van de waterpartij (hier op de foto rechts) zal het semi-openbare gedeelte komen. Dat deel wordt zoveel mogelijk met rust gelaten; dat zal alleen onder begeleiding toegankelijk zijn. Vanaf de plek waar de troep nu ligt, zijn mooie 'zichtlijnen' gepland van waaruit je het gebied mooi kunt overzien.


----------


Dinsdag
Hier kijk je vanuit het begin van het pad door de bosstrook aan de
oostzijde over het dammetje. Je ziet op de voorgrond de nieuwe sloot links en rechts. Op de achtergrond de vijver in wording. Links van de sloot staan drie populieren waarvan het binnenkort de bedoeling is dat ze geveld gaan worden.

Deze foto laat de sloot zien die vooraan weer op diepte is en klaar om straks de metalen brug overheen te leggen.
zaterdag 24 januari 2015

Ruimte maken

Het moment is gekomen om nu echt te starten met de berichtgeving op deze website. Vanaf u zullen hier regelmatig updates verschijnen. Leuk voor de betrokkenen. Informatief voor belangstellenden en omwonenden. (Dat hoop ik tenminste.) Als je op de hoogte wil blijven, kun je hier rechts op de website je emailadres achterlaten. Als er hier dan een nieuw bericht verschijnt, krijg je vanzelf een seintje.


Aanstaande maandag gaan de grondwerkzaamheden beginnen. Volgens plan komt er een waterpartij in het midden van het veld. Die moet op het diepste punt zo'n 80 cm onder het maaiveld komen. De grond die daar uitgehaald wordt, gaat gebruikt worden voor de terpen die hier en daar opgeworpen worden. Die terpen zijn  nodig omdat op die plekken over een tijdje notenbomen geplant gaan worden. En notenbomen houden niet van natte voeten. Daar worden ze niet vrolijk van. En wij houden wel van vrolijke noten. Door ze op een terp te zetten, staan ze automatisch in drogere grond. De nattigheid stroomt dan vanzelf naar het laagste punt.

Naast de wat grotere waterpartij wordt er op het perceel ook een slootje uitgediept dat tussen het openbare en semi-openbare gedeelte een beetje zal meanderen. Dat slootje dient dan gelijk als afscheiding tussen de twee gedeelten.
Rondom dat slootje stond nu veel dood hout. Afgelopen donderdag en vrijdag is Jeroen (de beheerder), met een klein beetje hulp zo hier en daar, bezig geweest om dat dode hout weg te zagen en op stapels te slepen. Na het weekend heeft de graafmachine dan genoeg bewegingsruimte om er iets moois van te gaan maken. De piketpaaltjes staan in de grond geslagen om aan te geven waar de grond weggehaald moet worden. En andere piketpaaltje geven aan waar de terpen moeten komen.

Er is de afgelopen dagen weer veel werk verzet. En er zal voorlopig nog veel werk verzet moeten worden om het project tot een succes te maken. Dat gaat zeker lukken.

Als je het project wilt volgen, vergeet je dan niet te abonneren op deze site.