Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 26 oktober 2021

Rondleiding oktober start een half uur later

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding voor belangstellenden. Er kunnen maximaal 12 personen aan zo'n rondleiding deelnemen. De rondleiding wordt gegeven door één van onze vrijwilligers. Komende zondag is het de beurt aan Jeroen Hooijmeijer om deze rol te vervullen. Hij is één van initiatiefnemers van Voedselbos Vlaardingen en heeft lange tijd de beheerdersrol op zich genomen.

Tijdens de rondleiding die tot anderhalf uur kan duren, vertellen we over het ontwerp, de aanleg en het beheer van het voedselbos. Het is interessant voor mensen die helemaal nieuw zijn op het gebied van voedselbossen, maar ook als je er al wat vanaf weet. Iedere voedselboslocatie kent zijn eigen uitdagingen en kansen. En het is interessant om die verschillen te kunnen bekijken. 

Normaal start de rondleiding om 15.00 uur, maar deze keer zal dat een half uurtje later zijn. Uiteraard heeft dat geen invloed op de duur van de rondleiding. Ook deze keer nemen we gewoon ruim de tijd om ons verhaal te vertellen.

Mocht je interesse hebben in het volgen van de rondleiding, meld je dan van te voren aan via info@voedselbosvlaardingen.nl met vermelding van het aantal personen en liefst ook een telefoonnummer zodat we je bij calamiteiten vooraf kunnen bereiken, als dat nodig is.

De rondleidingen die we organiseren zijn niet gratis. Maar omdat we het wel voor iedereen toegankelijk willen houden, werken we met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je na de rondleiding een donatie doet voor wat je het waard vond. Die donatie kun je contant doen bij de rondleider.

Tot zondag?


donderdag 7 oktober 2021

Voedselbos Vlaardingen op zaterdag 9 oktober bij Boerenoogstfeest Schiedam

Komende zaterdag 9 oktober staan we met een kraam van Voedselbos Vlaardingen op het Boerenoogstfeest bij de Adrianushoeve in Schiedam (Woudweg 26). We verkopen daar niet alleen onze heerlijke jams, chutneys en appelmoes, maar ook kaarsen gemaakt van bijenwas uit het voedselbos.

Het Boerenoogstfeest bestaat uit een markt met streekproducten, deels nog maar net geoogst, deels verwerkt in jams, honing en wijnen. Rond de markt worden oude ambachten uitgeoefend, de schaapskudde met de herders is aanwezig, en het museum van de Adrianushoeve is open (met oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen). 

Voor de jeugd zijn er ook leuke buitenactiviteiten, zoals een kabouterspel, boogschieten en een touw- en klimbaan. Er treden muzikanten op, en er is een gezellig terras. 

Het Boerenoogstfeest wordt georganiseerd door de agrarische natuurvereniging Vockestaert, de Midden-Delfland Vereniging en Stichting Schaapskudde Vockestaert.  

donderdag 23 september 2021

Het was gezellig druk tijdens het oogstfeest

Afgelopen zondag organiseerden we ons oogstfeest. Het was een mooie dag met goed weer en veel bezoekers. 
Vier vrijwilligers liepen om de beurt met belangstellenden een ronde door het bos om er van alles over te vertellen. Veel mensen hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om het bos en het verhaal te zien en te horen.
De oogstmarkt was een groot succes. Naast onze eigen voedselboskraam, stonden ook verschillende lokale ondernemers van de Zuidbuurt bij ons op de markt. Collega's van Ziedewij bemanden een kraam. En bovendien waren Rechtstreex, Stadslandbouw van Ruytenburch, Velt en de Herenboeren ook van de partij. 
Eén en ander werd muzikaal opgeluisterd door Los Rancheros.

Onze eigen boskeuken liep goed. Menig bezoeker dook het bos in om daar een hapje te scoren. Rond half vier sloot de keuken helaas ook al, omdat alles was uitverkocht.

Het Dwaalspoor bood op deze dag wildplukwandelingen aan in de omgeving van het voedselbos. Er werd gestart onder onze treurwilg. Ook deze activiteit trok veel belangstellenden. Voor de wandeling moest van te voren gereserveerd worden. De aanmeldingen bleven binnen stromen. 

Het is goed om te merken dat zoveel mensen kennis willen nemen van voedselbosgewassen, lokaal eten en wildpluk. We kijken tevreden terug.

Mocht je trouwens de rondleidingen tijdens het oogstfeest gemist hebben, en je bent wel nieuwsgierig, dan is er goed nieuws. Voor komende zondag zijn nog een paar plekjes vrij. Meer info hier.

Kijkje op de oogstmarkt


'Terras' bij de boskeuken


Boskeuken in actie

Aan alle maatregelen was gedacht: eenrichtingsverkeer


De wildplukwandeling van Het Dwaalspoor

donderdag 16 september 2021

Wildplukwandeling op oogstfeest heel populair. Opgeven niet meer mogelijk.

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan. Komende zondag organiseren we ons oogstfeest in Voedselbos Vlaardingen. Tussen 12.00 en 16.00 uur is iedereen welkom die wel eens een kijkje wil komen nemen.

We hebben een marktje, de boskeuken is open en er wordt muziek verzorgd door Los Rancheros. En uiteraard zijn er rondleidingen. Het volledige programma vind je hier.

De wildplukwandeling die deze dag georganiseerd wordt door Janneke van Het Dwaalspoor blijkt erg populair. Helaas is het daardoor niet meer mogelijk om je daar nog voor op te geven. Deze zit helemaal vol.

Maar niet getreurd, je bent van harte welkom om een rondleiding te volgen, of gewoon te komen buurten op de markt. De toegang is gratis en donaties worden op prijs gesteld.

donderdag 9 september 2021

Oogstfeest - 19 september 2021

 


Zondag 19 september 2021
12.00-16.00 uur

Op zondag 19 september 2021 is er weer oogstfeest in Voedselbos Vlaardingen. Je komt toch ook?  De invulling van de dag is zo goed als rond. Hieronder geven we een overzicht van het programma. We gaan open om 12.00 uur en zullen rond 16.00 uur afsluiten. Zien we je dan?


Rondleidingen

Gedurende de hele dag (tussen 12.00 en 16.00 uur) worden er rondleidingen gegeven door het voedselbos. Een uitgelezen kans om in een klein groepje met een rondleider door het voedselbos te lopen. En je ogen uit te kijken. We vertellen over opbouw van de zeven lagen. We vertellen over het scala aan eetbare (wilde) planten. We vertellen over de unieke samenwerking die plaatsvindt tussen de vrijwilligers in ons voedselbos. Een voedselbos creëert diversiteit en veerkracht.

De rondleidingen zullen ongeveer om het half uur gelopen worden. Je hoeft je voor deze rondleidingen niet aan te melden. Kijk voor de starttijden op het infobordje, geplaatst bij het grote info bord aan de Van Boendaleweg. Na afloop is een donatie voor het voedselbos natuurlijk altijd welkom!


Workshop Wildplukken

Wil je meer leren over de eetbaarheid van de verschillende planten en bloemen in je eigen omgeving? Kom dan mee dwalen rond het voedselbos! We gaan op zoek naar eetbare en geneeskrachtige wilde kruiden rond het voedselbos. Dat zijn vooral de plantjes die spontaan zijn opgekomen en die je ook in je eigen omgeving kunt vinden. Al wandelend komen we verschillende kruiden tegen waarbij Janneke van Ruijven je vertelt over de werking van het kruid en op welke manier je het allemaal kunt gebruiken. Neem gerust een katoenen zakje mee om wat kruiden mee naar huis te nemen, zodat je er thuis wat lekkers van kunt maken. De wildplukwandeling is gericht op volwassenen en op basis van een donatie. Je mag achteraf zelf beslissen wat je voor de wandeling betaalt. Van te voren aanmelden is fijn en kan door een mailtje te sturen naar: info@hetdwaalspoor.nl De wandeling start om 13.00 uur.

(Deze wandeling is helemaal volgeboekt. Aanmelden kan niet meer.)


Muziek

Deze dag wordt opgevrolijkt met country muziek van Los Rancheros. Bekijk dit leuke filmpje op youtube. Hier zien we Danny tussen de koeien in het buitengebied van Vlaardingen (naast het voedselbos). Hou je van mannen met cowboyhoeden? Kom dan naar het oogstfeest!


Gerechten uit de boskeuken

Proef het voedselbos in onze boskeuken! Ter plekke worden in onze robuuste boskeuken weer gerechten klaargemaakt. En tegen een kleine vergoeding verkocht. Dit komt uiteraard ten goede van het voedselbos. Daarmee kunnen we reparaties uitvoeren, of nieuwe planten aanplanten.


Kleine gezellige oogstmarkt

De oogsten van het voedselbos zien we met het jaar stijgen. Bij onze verkoopkraam zijn daarom weer producten uit eigen bos te koop. Verder hebben we een oogstmarkt met allerlei bijzondere voedselbos- en lokale producten:  

 • Honing van onze eigen imkers,
 • Hoeve Avondrust met haar lokale producten zoals jams en chutneys,
 • Rechtstreex met informatie en streekproducten, 
 • Lokale wijn uit Vlaardingen van  Wijnboerderij Vlaardingen
 • Stadslandbouw van Ruytenburch met bloemen uit de bloementuin,
 • Jan Huygen in de ton met vetplantjes en andere snuisterijen,
 • Het Moestuinhuis met groente, kruiden, jam en chutneys,
 • Velt Rotterdam met boeken over ecologisch tuinieren en koken,
 • En natuurlijk onze eigen kraam met informatie over het voedselbos en producten zoals jams, chutneys en stroop.


Het belooft een zeer gezellige dag te worden. Tot dan!

donderdag 26 augustus 2021

Komende zondag rondleiding, nog twee plekjes beschikbaar

 Ja! Ook komende zondag staat er weer een rondleiding gepland. Voor wie het leuk vindt om het voedselbos te bekijken en te horen wat het verhaal erachter is. 

Er kunnen maximaal 12 personen mee doen. Meestal zijn de rondleidingen wel volgeboekt, en soms ook met een reservelijst, maar deze keer hebben we goed nieuws: 

Er zijn nog twee plekjes vrij. Dus als je komende zondag nog niets te doen had, geef je dan op via info@voedselbosvlaardingen.nl en kom gezellig langs. 

De rondleidingen zijn niet gratis, maar we werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je aan het einde van de rondleiding een bedrag doneert voor wat je het waard vond.

De rondleiding start om 15.00 uur.


maandag 26 juli 2021

Vooraankondiging Oogstfeest Voedselbos Vlaardingen - 19 september


Zondag 19 september 2021
12.00-16.00 uur

Op zondag 19 september 2021 is er weer oogstfeest in Voedselbos Vlaardingen. Je komt toch ook?  Hou je vast, want hieronder alvast een vooraankondiging van het voorlopige programma. We beginnen om 12.00 uur en zullen rond 16.00 uur afsluiten. Zien we je dan?

9-9-21: De update van dit bericht vind je hier.

Rondleidingen

Gedurende de hele dag (tussen 12.00 en 16.00 uur) worden er rondleidingen gegeven door het voedselbos. Een uitgelezen kans om in een klein groepje met een rondleider door het voedselbos te lopen. En je ogen uit te kijken. We vertellen over opbouw van de zeven lagen. We vertellen over het scala aan eetbare (wilde) planten. We vertellen over de unieke samenwerking die plaatsvindt tussen de vrijwilligers in ons voedselbos. Een voedselbos creëert diversiteit en veerkracht.

De rondleidingen zullen ongeveer om het half uur gelopen worden. Je hoeft je voor deze rondleidingen niet aan te melden. Kijk voor de starttijden op het infobordje, geplaatst bij het grote info bord aan de Van Boendaleweg. Na afloop is een donatie voor het voedselbos natuurlijk altijd welkom!


Workshop Wildplukken

Meer informatie zal in het volgende bericht verschijnen. Wel kunnen we vertellen dat Janneke van Ruijven van Het Dwaalspoor deze workshop zal geven. Van te voren aanmelden is verplicht. Info zie:  Het Dwaalspoor


Muziek

Deze dag wordt opgevrolijkt met country muziek van Los Rancheros. Bekijk dit leuke filmpje op youtube. Hier zien we Danny tussen de koeien in het buitengebied van Vlaardingen (naast het voedselbos). Hou je van mannen met cowboyhoeden? Kom dan naar het oogstfeest!


Gerechten uit de boskeuken

Proef het voedselbos in onze boskeuken! Ter plekke worden in onze robuuste boskeuken weer gerechten klaargemaakt. En tegen een kleine vergoeding verkocht. Dit komt uiteraard ten goede van het voedselbos. Daarmee kunnen we reparaties uitvoeren, of nieuwe planten aanplanten.


Kleine gezellige oogstmarkt  (onder voorbehoud)

De oogsten van het voedselbos zien we met het jaar stijgen. Bij onze verkoopkraam zijn daarom weer producten uit eigen bos te koop. Verder hebben we een oogstmarkt met allerlei bijzondere voedselbos- en lokale producten:  


Het belooft een zeer gezellige dag te worden. Zet hem dus alvast maar in je agenda.

donderdag 22 juli 2021

Komende zondag rondleiding, en er zijn nog een paar plekjes


Altijd al een keer een kijkje willen nemen in een voedselbos? Grijp dan komende zondag je kans. Er zijn nog een paar plekjes voor de rondleiding.

Voedselbos Vlaardingen organiseert iedere laatste zondag van de maand een rondleiding voor belangstellenden. Of je nou gewoon nieuwsgierig bent of dat je meer wilt weten omdat je zelf plannen hebt om een voedselbos te starten. Het kan allemaal. Soms komen mensen van heinde en verre om eens in het echt te kunnen zien hoe het bos erbij staat. En wij vinden dat alleen maar leuk.

De rondleiding begint om 15.00 uur en we werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat de rondleiding niet gratis is, maar dat je zelf achteraf bepaalt wat je het waard vond. Je doneert dat bedrag dan ter plekke bij de rondleider. Op die manier maken we het voor iedereen mogelijk om kennis te nemen van wat een voedselbos nou eigenlijk is.

Er zijn maximaal 12 deelnemers. De rondleidingen worden momenteel gegeven door twee rondleiders zodat we met twee groepjes van zes personen door het bos wandelen. Op die manier kan de anderhalve meter aangehouden worden.

Aanmelden kan via info@voedselbosvlaardingen.nl met opgave van aantal deelnemers en het liefst een telefoonnummer zodat we op de dag zelf ook even contact op kunnen nemen mocht het onverhoopt niet door kunnen gaan (door weersomstandigheden bijv.). Je krijgt altijd een bevestiging per mail teruggestuurd.

We krijgen de laatste tijd ook vaak de vraag of het voor kinderen ook geschikt is. Als kinderen echt geïnteresseerd zijn, kan het wel. Maar de rondleidingen zijn gericht op volwassenen. Voor kinderen worden er andere activiteiten georganiseerd: de Voedselbos Rangers bijvoorbeeld.


Oogstfeest!

Tot slot een save-the-date: op 19 september 2021 organiseren we een oogstfeest. Houd hier de berichtgeving in de gaten, en houd de datum alvast vrij in je agenda. Het is de tweede keer dat we het organiseren. Vorig jaar was het een daverend succes. Het programma is gevuld met rondleidingen, workshops en een klein voedselbosmarktje. 19 september dus.


vrijdag 9 juli 2021

Voedselbos Rangers in de vakantie


Het is een groot succes. En dan heb ik het over de Voedselbos Rangers. 

Eén keer in de zoveel tijd organiseren Mirjam (van de Snoepjestuin) en Janneke (van Het Dwaalspoor) een dag die bedoeld is voor de voedselboswachters in spe.

Vind jij het leuk om te spelen en te leren van en in de natuur? Dan is ‘De Voedselbos Rangers’ iets voor jou! Je ontdekt net als een Voedselboswachter welke planten en dieren er leven en groeien in het voedselbos en wat hun nut is. Je leert net als een voedselboskok om te koken uit het voedselbos. Er is ook ruimte voor spel en ontspanning.

Deze zomer wordt dat drie keer georganiseerd. En het goede nieuws is dat de deelnamekosten deze keren laag zijn omdat we meedoen met de vakantieactie van het Fonds Schiedam Vlaardingen. Normaal kost deelname aan de Voedselbos Rangers 20 euro, maar deze zomer kun je meedoen voor 5 euro.

Voor de volgende data kun je je opgeven:

 • Donderdag 19 augustus - 10-12 uur (Gezinseditie)
 • Zondag 22 augustus - 10-14 uur
 • Dinsdag 24 augustus - 10-14 uur

Voor alle ouders die stiekem ook Voedselbos Ranger willen worden, grijp nu je kans en kom samen met de kind (4-8 jaar) naar de Voedselbos Ranger Gezinseditie! Dat is alleen op donderdag 19 augustus. (De andere twee keer is alleen voor de kinderen.)

De Gezinseditie

Van 10-12 uur ontdek je samen met de kind welke planten en dieren er allemaal leven in het Voedselbos. We delen de groep in tweeën. Janneke neemt de ene groep mee op wildplukwandeling waarna we samen een wildplukhapje klaarmaken. Mirjam neemt de andere groep mee op een gezellige speurtocht. Halverwege wordt er gewisseld.

Voor wie? Ouders/verzorgers & kinderen tussen de 4-8 jaar oud. Geef bij het inschrijven duidelijk door om hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen het gaat. De kosten zijn 5 euro per persoon. Er is plek voor ca. 20 personen.

Opgeven doe je via: info@desnoepjestuin.nl of via info@hetdwaalspoor.nl. Je inschrijving is pas definitief nadat je een bevestigingsmail hebt ontvangen!

maandag 31 mei 2021

Even voorstellen: Jolien Langejan

We kondigden een tijdje geleden al aan dat we een nieuwe beheerder / coördinator zochten. Inmiddels hebben we die gevonden in de persoon van Jolien Langejan. Jolien neemt de taken over van initiatiefnemer Jeroen Hooijmeijer. Ze gaat de vrijwilligers aansturen en is voortaan het aanspreekpunt als je een activiteit wilt organiseren in het voedselbos. Daarnaast gaat ze ervoor zorgen dat de oogst van het voedselbos wordt verkocht aan onder meer restaurants, cateraars en streekwinkels.

 “Ik ben een jaar of vijf geleden geïnteresseerd geraakt in voedselbossen. In voedsel verbouwen op een manier die gezond is voor mens en natuur. Het is mijn droom om zelf een voedselbos op te zetten, in combinatie met andere vormen van landbouw, en daarom ben ik vorig jaar aan een opleiding begonnen. Voor mij komt de rol van beheerder/ coördinator voor Voedselbos Vlaardingen precies op het goede moment. Ik leer al doende om voedselbosondernemer te worden. Hoe mooi is dat!”

 Ben je – als kok, cateraar of streekwinkel – geïnteresseerd in onze oogst? Of wil je een activiteit organiseren in het voedselbos? Neem dan contact op met Jolien via jolien@voedselbosvlaardingen.nl

 

zondag 30 mei 2021

Nieuwe delen kruidlaag aangeplant tijdens NL-doet

Ook in Voedselbos Vlaardingen deden we afgelopen vrijdag mee aan de actie NLdoet van het Oranjefonds. Er hadden zich via het Oranjefonds twee vrijwilligers aangemeld en met onze eigen vrijwilligers erbij was er een flinke groep die de handen uit de mouwen heeft gestoken.

Er is rondom de kas een nieuwe kruidlaag aangeplant. Daarin zijn bosaardbei, hosta, malva, duizendblad en daglelies geplant. Verder is er geoogst van onze lisdoddes die we ook wel 'waterprei' zouden kunnen noemen. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de kern ervan is verwerkbaar tot lekkere gerechten.

Onze eigen Anja heeft samen met Janny een uitstekende lunch verzorgd met producten uit het voedselbos. We aten brandnetelsoep, brood met kiwi- of pruimenjam en paddenstoelenshoarma. De inmiddels befaamde bosloempia's, een hartige taart van zevenblad en een paddenstoelenomelet maakten het compleet. En voor de dorstige mens was er ook rabarber-meidoornbloesemsiroop en rabarber-pruimensiroop. Bovendien werd vanuit het vrijwilligerssteunpunt aanvullend daarop nog een zakje mandarijnen bezorgd om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Het was een zeer geslaagde en zonovergoten dag die volgend jaar ongetwijfeld weer voor herhaling vatbaar is!

Harde werkers in de kruidentuin

Hosta's die nog geplant moeten worden.

Oogsten van 'waterprei', ook wel lisdodde.

Voorbereidingen in de buitenkeuken

Het bosfornuis

De lunch wordt geserveerd vanuit onze buitenkeuken

De befaamde bosloempia


zaterdag 22 mei 2021

Doe mee met NLdoet, of een rondleiding. Het kan weer!

rondleiding van voor de anderhalve meter
Goed nieuws! 

We vangen weer aan met activiteiten in het voedselbos. Komende vrijdag is het meteen al raak. Die ochtend doen we mee aan de NLdoet actie van het Oranjefonds. Het plan is om een kruidlaag aan te gaan planten. Er kunnen maximaal 7 personen deelnemen aan deze actie. Bij interesse kun je je aanmelden via de site van NLdoet.

Daarnaast gaan de reguliere rondleidingen ook (eindelijk) weer beginnen. We organiseren deze rondleidingen in groepjes van 6 zodat iedereen in de gelegenheid is de anderhalve meter aan te houden. Per rondleiding kunnen zich 12 mensen inschrijven. Wij zorgen dan voor twee rondleiders. De rondleidingen van februari, maart en april konden eerder dit jaar niet doorgaan. Dus we zijn blij dat de deelnemers die zich hadden ingeschreven nu in mei (en daarna) wel ons voedselbos kunnen komen bezoeken. Daardoor zit de rondleiding van mei al wel vol. Mocht je interesse hebben om zo'n rondleiding te volgen, dan kun je je alvast inschrijven voor de rondleiding in juni of daarna. De volledige planning vind je hier.

De rondleidingen zijn overigens niet gratis, maar we vragen achteraf, aan het einde van de rondleiding, een bedrag te doneren voor wat je de rondleiding waard vond. Op deze manier kunnen zowel mensen die het voedselbos kunnen en willen steunen dat in ruime mate doen, en houden we onze kennis en informatie ook beschikbaar voor mensen met een minder draagkrachtige beurs.

Dus als je het voedselbos een keer met eigen ogen (en oren, en neus) wilt komen ervaren, dan zijn dit in het kort de mogelijkheden die we binnenkort organiseren:

We zijn bezig met nog aanvullende activiteiten voor specifieke doelgroepen. Houd daarom vooral onze site in de gaten als je daarvan op de hoogte wilt blijven.

Wellicht tot ziens!


zondag 25 april 2021

Groene Michelinsterren

Niet alleen wij in het voedselbos zijn bezig met duurzaamheid. Gelukkig niet. We ontvangen steeds vaker berichten in onze mailbox van koks, wildplukkers en restauranteigenaren dat ze zoeken naar lokale, duurzame initiatieven waar ze hun producten vandaan kunnen halen. Het voedselbos maakt ze nieuwsgierig naar zo'n vernieuwende samenwerking. En wij staan daar natuurlijk voor open.

We zien het daarom ook als goed nieuws dat de mensen achter de Michelinsterren dit jaar voor het eerst ook groene sterren hebben uitgedeeld. Daarmee onderscheiden zij chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Dit eerste jaar waren dat er in Nederland al acht, waaronder de Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak. Hij oogst al een aantal jaar samen met Wouter van Eck in Voedselbos Ketelbroek, nabij Nijmegen. Die samenwerking is voor ons een mooi voorbeeld van hoe het zou kunnen.

Wij streven ook naar zulke samenwerkingen. En met Rotterdam, Delft en Den Haag op een spreekwoordelijke steenworp afstand van ons voedselbos, komen één of meer van dit soort samenwerkingen de komende tijd ongetwijfeld van de grond.

Ben of ken jij een (chef)kok die ook op zoek is naar zo'n samenwerking? Laat dan van je horen en kom vooral een keer kennismaken.
zondag 18 april 2021

Update over rondleidingen

Eind april stond onze eerste reguliere rondleiding van dit jaar gepland. Een aantal mensen had zich hier ook al voor aangemeld. Helaas laten de maatregelen het nog niet toe om deze rondleiding te organiseren. De aangemelde deelnemers hebben inmiddels een mailbericht gekregen over het opschuiven van deze rondleiding. We hopen dat eind mei de regels zodanig versoepeld zijn, dat er dan wel rondleidingen mogelijk zijn.

We organiseren de rondleiding op anderhalve meter afstand. En om dat goed te kunnen doen, zijn de rondleidingen in groepjes van 6 personen. De rondleiding die op zondag 25 april gepland stond, is nu verschoven naar zaterdag 29 mei. Op zondag 30 mei is dan de volgende reguliere rondleiding. 

Voor beide rondleidingen kan nog aangemeld worden. Meer informatie vind je hier.

En nog wat foto's, gewoon omdat het leuk is om toch wat van het voedselbos te laten zien:

vrijdag 26 maart 2021

Wat is een voedselbos?

Stichting Voedselbosbouw Nederland heeft een animatie laten maken over de vraag 'Wat zijn voedselbossen?'. Uiteraard delen wij die hier graag.


maandag 15 maart 2021

Wil jij onze vriendenadministratie doen?

Voedselbos Vlaardingen wordt jaarlijks ondersteund door een aantal vrienden. Sommige vrienden zijn voor even, anderen zijn al jaren vriend. Als je vriend wordt, doneer je een bedrag aan onze stichting. Als vriend krijg je daarvoor in de plaats af en toe een bericht over activiteiten, en je kunt één keer in het jaar een rondleiding komen volgen die dan niets kost.

Informatie over aanmelden als vriend vind je hier.

De administratie van dat vriendenprogramma wordt gedaan door één van onze vele vrijwilligers. Helaas gaat diegene er mee stoppen. En dat betekent dat we op zoek zijn naar iemand die deze vriendenadministratie wil overnemen.

In de praktijk betekent het dat je de vrienden-mailbox in beheer krijgt, en af en toe contact hebt met onze penningmeester over de betalingen die gedaan zijn. Verder onderhoud je contact met de aangemelde vrienden.

Lijkt het je leuk om op deze manier bij te dragen aan ons steeds maar doorgroeiende voedselbos? Laat het dan weten via info@voedselbosvlaardingen.nl.
dinsdag 16 februari 2021

Informatie over rondleidingen voor 2021

Hoewel de maatregelen nog niet zoveel toelaten, zitten we niet stil. De vrijwilligers onderhouden het voedselbos waar nodig en we zijn op zoek naar een beheerder/coördinator. We gaan ervan uit dat ergens dit jaar weer mogelijkheden zijn om activiteiten te organiseren. Tot die tijd is het vooral plannenmakerij rondom die activiteiten. Maar de voorpret is vaak ook al leuk.

Op onze website staan de activiteiten overzichtelijk bij elkaar onder het tabblad 'Activiteiten'. Tot voor kort stond daar nog een oude planning van 2020. Maar dat zag er inmiddels ook wel een beetje gedateerd uit. En omdat we voornemens zijn om weer reguliere rondleidingen te gaan organiseren als dat weer kan, hebben we de planning voor 2021 daar onder -voorbehoud- toch maar toegevoegd. Daarbij moet gezegd worden dat de rondleidingen in februari en maart sowieso niet door gaan. Maar hopelijk kunnen in we in april, en verderop in het jaar toch wel weer wat mogelijk maken. 

In principe werkt het zo: iedere laatste zondag van de maand is er een rondleiding waar je je voor kunt opgeven. Die rondleiding is niet gratis, maar we werken met waardebepaling achteraf. Naast de reguliere rondleidingen, doen we normaliter ook rondleidingen op afspraak. Ook die zijn voorlopig even opgeschort, maar mocht je voor een nader te bepalen datum in 2021 daarvoor interesse hebben, neem dan gerust contact op.

Kijk hier voor de data en alle info.