Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zondag 25 februari 2018

ERGroeit & Reclaim the Seeds geslaagd

Ontwerp van het voedselbos geprojecteerd op de satellietfoto
Gisteren was het dan zover. We stonden vanuit Stichting Voedselbos Vlaardingen met een kraampje op de markt van ERGroeit en Reclaim the Seeds. ERGroeit is al een aantal jaar hét stadslandbouwfestival van Rotterdam en wil uitwisseling van kennis en kunde bevorderen. En Reclaim the Seeds heeft als doel meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij. Gisteren bevond Reclaim the Seeds zich dus in Rotterdam. Mocht je deze kans gemist hebben, dan kun je binnenkort naar Fruittuin van West in Amsterdam. Want daar is de volgende editie op 3 en 4 maart. (Wij zijn daar overigens niet aanwezig.)

Voedselbos Vlaardingen deelde een kraam met RFGN: het Rotterdam Forest Garden Netwerk. En we stonden daar vooral om informatie te geven over ons project en de andere projecten van RFGN (zie bijvoorbeeld hun nieuwste project: Voedselbos de Overtuin).

De belangstelling voor onze kraam was groot. Overal kwamen mensen vandaan die zelf met een initiatief bezig waren of wilden starten. En er werden vele vragen gesteld, onder andere:

  • Hoe zijn jullie aan de grond gekomen?
  • Met hoeveel vrijwilligers wordt deze kar getrokken?
  • Wat is de rechtsvorm en waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
  • Hoe is het project gefinancierd? 
  • Waar halen jullie je kennis vandaan en welke expertise hebben jullie in huis?
  • Wat doen jullie aan educatie?
  • Zijn jullie ook te bezoeken?

En om maar met het beantwoorden van die laatste vraag te beginnen: Ja, uiteraard zijn we te bezoeken. Vanaf maart starten de rondleidingen op de laatste zondag van de maand weer. Je kunt daar ook al je vragen stellen. Dus als je benieuwd bent naar de beantwoording van de bovenstaande vragen, nodigen we je van harte uit om een rondleiding te bezoeken.

Wie weet tot dan?
Informatie en aanmelding: klik hier.

Als je op de hoogte wil blijven van berichtgeving op deze website, kun je rechts boven in het scherm je emailadres invullen. Na bevestiging van je emailadres, krijg je dan een mailtje bij ieder nieuw bericht. Tenslotte zijn we ook nog te volgen via onze Facebookpagina.

vrijdag 16 februari 2018

Daslook geplant

Vers aangeplante daslook
Vandaag zijn de vrijwilligers op bezoek geweest bij de Heemtuin. Daar kregen ze een rondleiding en mochten in goed overleg daslook uitsteken. De plantjes zijn 's middags in het voedselbos herplant. Op verschillende plaatsen in de bosrand zijn nu kleine veldjes met daslook aangelegd. Ook langs het pad in het openbare deel van het bos.

Daslook is een klein vast plantje dat zich na juli volledig terug trekt in de bodem om in het vroege voorjaar weer uit te lopen. Het is één van de eerste planten die zijn kop weer boven de grond steekt na de relatief donkere periode van het jaar. De plant is eetbaar en smaakt naar knoflook. De witte bloemetjes die rond april verschijnen, hebben de meeste smaak. Tenminste als je van pittige knoflook houdt. Van daslook kun je pesto maken, maar fijngesnipperd door een salade is ook lekker.

Het plantje lijkt op het lelietje van dalen. En daarmee moet je dus wel opletten, want het lelietje van dalen is giftig. Maar daslook is vrij goed te onderscheiden van dat plantje, omdat daslook een duidelijke knoflookachtige geur en smaak heeft.

In het algemeen geldt: bij twijfel niet eten totdat je er zeker van bent met welk plantje je van doen hebt.

Van dit plantje dat al eerder aangeplant is (links), is al gegeten
Op sommige plekken in het voedselbos hadden we al eerder daslook aangeplant. Die daslook is inmiddels al aan het uitlopen. En we hebben ook al gezien dat er van gegeten is. Waarschijnlijk door één van de vele diertjes die in het bos wonen.


vrijdag 9 februari 2018

24 februari: Kom je ook naar ERGroeit en Reclaim the Seeds?

Eetbaar Rotterdam heeft al vijf jaar op rij een stadslandbouwfestival georganiseerd. Vorig jaar is de organisatie overgedragen naar een nieuwe ploeg mensen. Zij organiseren dit jaar samen met Reclaim the Seeds een zadenbeurs en stadslandbouwfestival in één. Dit alles gaat plaatsvinden op zaterdag 24 februari tussen 10.30 uur en 17.00 uur. Dus of je nu kennis of zaden komt uitwisselen, in Bluecity ben je op het juiste adres. Want daar gaat het allemaal plaatsvinden.

En wat nog mooier is: Voedselbos Vlaardingen en het Rotterdam Forest Garden Netwerk (zie ook www.rfgn.nl) zijn er ook bij. We bemannen een kraam op de beursvloer.

Voor nu vervolgen we even met de tekst uit de uitnodiging die door de organisatie van Reclaim the Seeds en Eetbaar Rotterdam wordt verspreid:

"De zadenbeurs zal weer een grote diversiteit hebben aan zaden, kramen en mensen. Voor zowel de ervaren seed saver als voor de beginnende moes- of balkontuinder zal er van alles te vinden zijn. We hopen dat de vrije ruiltafels deze keer weer intensiever zullen worden gebruikt dan de afgelopen edities. Neem ook je eigen zaden en stekjes mee indien je wat hebt!. Ook lokale initiatieven zullen zich op de markt presenteren.

Op de website vind je een kramenoverzicht: https://reclaimtheseeds.nl/rts-kramenlijst-rotterdam.htm

In aansluiting met BlueCity is het thema deze keer 'innovatie van onderop'. Wij zijn voor vooruitgang! Slimme uitvindingen waardoor we allemaal efficiënter voedsel kunnen produceren, nieuwe nuttige producten, er is van alles mogelijk om beter om te gaan met de schaarse grondstoffen en beschikbare ruimte. Dit hebben we nodig voor een duurzame samenleving en voedselsoevereiniteit. Maar het moet wel om vooruitgang gaan, en nieuwe technieken die vooral de machtspositie en winst van grote landbouwbedrijven vergroten vinden we geen vooruitgang maar achteruitgang. Waar de grens ligt en hoe we innovatie in eigen hand kunnen houden zal op 24 februari worden besproken in BlueCity.

Meer over het programma: https://reclaimtheseeds.nl/rts-programma-rotterdam.htm

Praktische informatie

tijden
De zadenbeurs begint om half 11 en duurt tot 5 uur. De eerste workshops beginnen om 11 uur. Wees dus op tijd om zo min mogelijk van het interessante programma te missen.

bereikbaarheid
Bluecity ligt aan de Maasboulevard, een zeer karakteristieke locatie aan het water. Het is gemakkelijk met het OV te bereiken: 10 minuten lopen vanaf NS-station Blaak of 2 minuten vanaf metrohalte Oostplein.

Je kunt bij het gebouw parkeren, dit is echter niet gratis.

Adres: Maasboulevard 100, Rotterdam. Informatie over de route is te vinden op de website van BlueCity: http://www.bluecity.nl/contact-en-route/

catering
Er is een bar in het gebouw voor koffie, thee en andere versnaperingen. Vanaf lunchtijd zal daar een eenvoudige en betaalbare maaltijd te krijgen zijn.

Meehelpen
Het is alleen mogelijk Reclaim the Seeds te organiseren als voldoende mensen meehelpen. Al het werk gebeurt vrijwillig en er is veel te doen. Lees verder over hoe je kunt meehelpen: https://reclaimtheseeds.nl/rts-meehelpen.htm

Donaties & geld
Ondanks dat we het meeste low-budget proberen te organiseren hebben we toch flink wat kosten. En op het moment is er ook nog een groot gat in de begroting. Donaties zijn daarom welkom! Bij de ingang kun je een donatiepot vinden waar je wat in kunt gooien. De hoogte laten we afhangen van je draagkracht en wat het je waard is.

Bij de markt zal geen geldautomaat aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je wat cash bij je hebt."

Zien we je daar ook?