Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 26 juli 2021

Vooraankondiging Oogstfeest Voedselbos Vlaardingen - 19 september


Zondag 19 september 2021
12.00-16.00 uur

Op zondag 19 september 2021 is er weer oogstfeest in Voedselbos Vlaardingen. Je komt toch ook?  Hou je vast, want hieronder alvast een vooraankondiging van het voorlopige programma. We beginnen om 12.00 uur en zullen rond 16.00 uur afsluiten. Zien we je dan?

9-9-21: De update van dit bericht vind je hier.

Rondleidingen

Gedurende de hele dag (tussen 12.00 en 16.00 uur) worden er rondleidingen gegeven door het voedselbos. Een uitgelezen kans om in een klein groepje met een rondleider door het voedselbos te lopen. En je ogen uit te kijken. We vertellen over opbouw van de zeven lagen. We vertellen over het scala aan eetbare (wilde) planten. We vertellen over de unieke samenwerking die plaatsvindt tussen de vrijwilligers in ons voedselbos. Een voedselbos creëert diversiteit en veerkracht.

De rondleidingen zullen ongeveer om het half uur gelopen worden. Je hoeft je voor deze rondleidingen niet aan te melden. Kijk voor de starttijden op het infobordje, geplaatst bij het grote info bord aan de Van Boendaleweg. Na afloop is een donatie voor het voedselbos natuurlijk altijd welkom!


Workshop Wildplukken

Meer informatie zal in het volgende bericht verschijnen. Wel kunnen we vertellen dat Janneke van Ruijven van Het Dwaalspoor deze workshop zal geven. Van te voren aanmelden is verplicht. Info zie:  Het Dwaalspoor


Muziek

Deze dag wordt opgevrolijkt met country muziek van Los Rancheros. Bekijk dit leuke filmpje op youtube. Hier zien we Danny tussen de koeien in het buitengebied van Vlaardingen (naast het voedselbos). Hou je van mannen met cowboyhoeden? Kom dan naar het oogstfeest!


Gerechten uit de boskeuken

Proef het voedselbos in onze boskeuken! Ter plekke worden in onze robuuste boskeuken weer gerechten klaargemaakt. En tegen een kleine vergoeding verkocht. Dit komt uiteraard ten goede van het voedselbos. Daarmee kunnen we reparaties uitvoeren, of nieuwe planten aanplanten.


Kleine gezellige oogstmarkt  (onder voorbehoud)

De oogsten van het voedselbos zien we met het jaar stijgen. Bij onze verkoopkraam zijn daarom weer producten uit eigen bos te koop. Verder hebben we een oogstmarkt met allerlei bijzondere voedselbos- en lokale producten:  


Het belooft een zeer gezellige dag te worden. Zet hem dus alvast maar in je agenda.

donderdag 22 juli 2021

Komende zondag rondleiding, en er zijn nog een paar plekjes


Altijd al een keer een kijkje willen nemen in een voedselbos? Grijp dan komende zondag je kans. Er zijn nog een paar plekjes voor de rondleiding.

Voedselbos Vlaardingen organiseert iedere laatste zondag van de maand een rondleiding voor belangstellenden. Of je nou gewoon nieuwsgierig bent of dat je meer wilt weten omdat je zelf plannen hebt om een voedselbos te starten. Het kan allemaal. Soms komen mensen van heinde en verre om eens in het echt te kunnen zien hoe het bos erbij staat. En wij vinden dat alleen maar leuk.

De rondleiding begint om 15.00 uur en we werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat de rondleiding niet gratis is, maar dat je zelf achteraf bepaalt wat je het waard vond. Je doneert dat bedrag dan ter plekke bij de rondleider. Op die manier maken we het voor iedereen mogelijk om kennis te nemen van wat een voedselbos nou eigenlijk is.

Er zijn maximaal 12 deelnemers. De rondleidingen worden momenteel gegeven door twee rondleiders zodat we met twee groepjes van zes personen door het bos wandelen. Op die manier kan de anderhalve meter aangehouden worden.

Aanmelden kan via info@voedselbosvlaardingen.nl met opgave van aantal deelnemers en het liefst een telefoonnummer zodat we op de dag zelf ook even contact op kunnen nemen mocht het onverhoopt niet door kunnen gaan (door weersomstandigheden bijv.). Je krijgt altijd een bevestiging per mail teruggestuurd.

We krijgen de laatste tijd ook vaak de vraag of het voor kinderen ook geschikt is. Als kinderen echt geïnteresseerd zijn, kan het wel. Maar de rondleidingen zijn gericht op volwassenen. Voor kinderen worden er andere activiteiten georganiseerd: de Voedselbos Rangers bijvoorbeeld.


Oogstfeest!

Tot slot een save-the-date: op 19 september 2021 organiseren we een oogstfeest. Houd hier de berichtgeving in de gaten, en houd de datum alvast vrij in je agenda. Het is de tweede keer dat we het organiseren. Vorig jaar was het een daverend succes. Het programma is gevuld met rondleidingen, workshops en een klein voedselbosmarktje. 19 september dus.


vrijdag 9 juli 2021

Voedselbos Rangers in de vakantie


Het is een groot succes. En dan heb ik het over de Voedselbos Rangers. 

Eén keer in de zoveel tijd organiseren Mirjam (van de Snoepjestuin) en Janneke (van Het Dwaalspoor) een dag die bedoeld is voor de voedselboswachters in spe.

Vind jij het leuk om te spelen en te leren van en in de natuur? Dan is ‘De Voedselbos Rangers’ iets voor jou! Je ontdekt net als een Voedselboswachter welke planten en dieren er leven en groeien in het voedselbos en wat hun nut is. Je leert net als een voedselboskok om te koken uit het voedselbos. Er is ook ruimte voor spel en ontspanning.

Deze zomer wordt dat drie keer georganiseerd. En het goede nieuws is dat de deelnamekosten deze keren laag zijn omdat we meedoen met de vakantieactie van het Fonds Schiedam Vlaardingen. Normaal kost deelname aan de Voedselbos Rangers 20 euro, maar deze zomer kun je meedoen voor 5 euro.

Voor de volgende data kun je je opgeven:

  • Donderdag 19 augustus - 10-12 uur (Gezinseditie)
  • Zondag 22 augustus - 10-14 uur
  • Dinsdag 24 augustus - 10-14 uur

Voor alle ouders die stiekem ook Voedselbos Ranger willen worden, grijp nu je kans en kom samen met de kind (4-8 jaar) naar de Voedselbos Ranger Gezinseditie! Dat is alleen op donderdag 19 augustus. (De andere twee keer is alleen voor de kinderen.)

De Gezinseditie

Van 10-12 uur ontdek je samen met de kind welke planten en dieren er allemaal leven in het Voedselbos. We delen de groep in tweeën. Janneke neemt de ene groep mee op wildplukwandeling waarna we samen een wildplukhapje klaarmaken. Mirjam neemt de andere groep mee op een gezellige speurtocht. Halverwege wordt er gewisseld.

Voor wie? Ouders/verzorgers & kinderen tussen de 4-8 jaar oud. Geef bij het inschrijven duidelijk door om hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen het gaat. De kosten zijn 5 euro per persoon. Er is plek voor ca. 20 personen.

Opgeven doe je via: info@desnoepjestuin.nl of via info@hetdwaalspoor.nl. Je inschrijving is pas definitief nadat je een bevestigingsmail hebt ontvangen!