Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

donderdag 9 september 2021

Oogstfeest - 19 september 2021

 


Zondag 19 september 2021
12.00-16.00 uur

Op zondag 19 september 2021 is er weer oogstfeest in Voedselbos Vlaardingen. Je komt toch ook?  De invulling van de dag is zo goed als rond. Hieronder geven we een overzicht van het programma. We gaan open om 12.00 uur en zullen rond 16.00 uur afsluiten. Zien we je dan?


Rondleidingen

Gedurende de hele dag (tussen 12.00 en 16.00 uur) worden er rondleidingen gegeven door het voedselbos. Een uitgelezen kans om in een klein groepje met een rondleider door het voedselbos te lopen. En je ogen uit te kijken. We vertellen over opbouw van de zeven lagen. We vertellen over het scala aan eetbare (wilde) planten. We vertellen over de unieke samenwerking die plaatsvindt tussen de vrijwilligers in ons voedselbos. Een voedselbos creëert diversiteit en veerkracht.

De rondleidingen zullen ongeveer om het half uur gelopen worden. Je hoeft je voor deze rondleidingen niet aan te melden. Kijk voor de starttijden op het infobordje, geplaatst bij het grote info bord aan de Van Boendaleweg. Na afloop is een donatie voor het voedselbos natuurlijk altijd welkom!


Workshop Wildplukken

Wil je meer leren over de eetbaarheid van de verschillende planten en bloemen in je eigen omgeving? Kom dan mee dwalen rond het voedselbos! We gaan op zoek naar eetbare en geneeskrachtige wilde kruiden rond het voedselbos. Dat zijn vooral de plantjes die spontaan zijn opgekomen en die je ook in je eigen omgeving kunt vinden. Al wandelend komen we verschillende kruiden tegen waarbij Janneke van Ruijven je vertelt over de werking van het kruid en op welke manier je het allemaal kunt gebruiken. Neem gerust een katoenen zakje mee om wat kruiden mee naar huis te nemen, zodat je er thuis wat lekkers van kunt maken. De wildplukwandeling is gericht op volwassenen en op basis van een donatie. Je mag achteraf zelf beslissen wat je voor de wandeling betaalt. Van te voren aanmelden is fijn en kan door een mailtje te sturen naar: info@hetdwaalspoor.nl De wandeling start om 13.00 uur.

(Deze wandeling is helemaal volgeboekt. Aanmelden kan niet meer.)


Muziek

Deze dag wordt opgevrolijkt met country muziek van Los Rancheros. Bekijk dit leuke filmpje op youtube. Hier zien we Danny tussen de koeien in het buitengebied van Vlaardingen (naast het voedselbos). Hou je van mannen met cowboyhoeden? Kom dan naar het oogstfeest!


Gerechten uit de boskeuken

Proef het voedselbos in onze boskeuken! Ter plekke worden in onze robuuste boskeuken weer gerechten klaargemaakt. En tegen een kleine vergoeding verkocht. Dit komt uiteraard ten goede van het voedselbos. Daarmee kunnen we reparaties uitvoeren, of nieuwe planten aanplanten.


Kleine gezellige oogstmarkt

De oogsten van het voedselbos zien we met het jaar stijgen. Bij onze verkoopkraam zijn daarom weer producten uit eigen bos te koop. Verder hebben we een oogstmarkt met allerlei bijzondere voedselbos- en lokale producten:  

  • Honing van onze eigen imkers,
  • Hoeve Avondrust met haar lokale producten zoals jams en chutneys,
  • Rechtstreex met informatie en streekproducten, 
  • Lokale wijn uit Vlaardingen van  Wijnboerderij Vlaardingen
  • Stadslandbouw van Ruytenburch met bloemen uit de bloementuin,
  • Jan Huygen in de ton met vetplantjes en andere snuisterijen,
  • Het Moestuinhuis met groente, kruiden, jam en chutneys,
  • Velt Rotterdam met boeken over ecologisch tuinieren en koken,
  • En natuurlijk onze eigen kraam met informatie over het voedselbos en producten zoals jams, chutneys en stroop.


Het belooft een zeer gezellige dag te worden. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten