Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 23 mei 2016

Fietsexcursie op 27 mei door Moestuinman

Aanstaande vrijdag start de fietsexcursie van de Moestuinman bij voedselbos Vlaardingen. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via de site van de Moestuinman.

"Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek, waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke inputs als kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Eenmaal aangelegd kan ook volstaan worden met weinig beheer. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken en agrarische gebieden zijn zeer geschikt.

Tijdens de fietstocht bezoeken we voedselbossen in de regio Rotterdam. We starten de tocht bij Voedselbos Vlaardingen en bezoeken tevens een Forest Garden in Schiedam en diverse locaties in Kralingen waaronder Voedselbos Kralingen. Mocht het fietsen een probleem zijn, dan kun je de excursie ook met eigen auto ondernemen. Er kunnen maximaal 25 mensen deelnemen en ieder neemt voor de lunch zelf wat te eten en te drinken mee om te delen (‘bring and share’).

Docent: Max de Corte

Datum: vrijdag 27 mei
Tijd: 10 tot 16.30 uur
Locatie: We verzamelen bij Voedselbos Vlaardingen (Boendalenweg) van hieruit fietsen we samen naar de andere locaties.
Kosten: Waardebepaling achteraf (dus niet gratis)"

Inschrijven via deze link

zondag 22 mei 2016

Blotevoetenpad was een succes

Afgelopen zaterdag was het Lentefeest bij Boerderij Nooitgedacht, één van onze overburen aan de Zuidbuurt. Kinderen konden daar een strippenkaart kopen om allerlei leuke activiteiten te doen. Wij haakten aan met een blotevoetenpad. Voor jong én oud.

Het weer zat mee. En de dag werd druk bezocht. Hieronder een kort fotoverslag.
Ook aan de inwendige mens werd gedacht. Er waren pannenkoekjes (met en zonder brandnetel), brandnetelsoep en meidoornbloesemlimonade.Kom je ook een keer kijken? Iedere vrijdag is het hele voedselbos open tijdens de vrijwilligerswerkdagen. Ongeveer tussen 9.30 en 16.00 uur.
En tijdens de Middendelflanddag hebben we weer een bijzondere activiteit.


woensdag 4 mei 2016

Wildplukwandeling o.l.v. Bosbaas op 19 juni


Hé wat, kun je dat echt eten? En dat ook?

Het Voedselbos Vlaardingen is prachtig aangelegd en kent diverse eetbare soorten.
Maar... er zijn ook allerlei planten spontaan komen groeien in en rondom het bos. Onkruiden? Welnee! De natuur is enorm rijk aan verschillende soorten en  heeft altijd wel wat te bieden aan eetbare wilde planten, bloemen en paddenstoelen. En elk seizoen kent z’n eigen lekkernijen.

Wil jij ook graag weten wat je nu allemaal kunt eten? Kom mee met Bosbaas!
In ongeveer twee uur tijd lopen we in en rondom het bos. Daar groeit van alles en nog wat eetbaars!

  • Je leert welke wilde planten er nu eetbaar zijn en welke je beter kunt laten staan. 
  • Je smikkelt van een lekker wildpluksnackje.
  • Je krijgt een handig verslag achteraf met uitleg over wildplukken en de gevonden planten en hun toepassingen.
  • Je kijkt nooit meer hetzelfde naar al dat groene spul om je heen

Met de geplukte ingrediënten maken we een wildpluk gerecht, waar we van gaan smullen.


Verder op die dag
Ieder heel uur vanaf 11.00 en om 16.00 de laatste kun je mee met de voedselboswachters voor een rondleiding door het voedselbos.
Gezinnen kunnen een speurtocht doen en kinderen kunnen korte natuuractiviteiten doen zoals met schepnetten waterdiertjes vangen en een hut bouwen en meedoen met improvisatie-natuurtheater.
Er komt ook nog een culturele, muzikale verrassing in het voedselbos. Meer hierover op een later moment via de website. Zorg in ieder geval dat je de datum vrijhoudt.
Praktische informatie wildplukwandeling

  • Start wildplukwandeling: 11.00 uur
  • Start bereiden maaltijd: Aansluitend na de wandeling omstreeks 13.00 uur
  • Inschrijven verplicht: Tot 18 juni inschrijven door een mailtje te sturen naar info@desnoepjestuin.nl. Er kunnen maximaal 15 mensen meedoen. Vol is vol. Helaas is het maximaal aantal deelnemers bereikt. Inschrijven is niet meer mogelijk. (Dat geldt niet voor de andere activiteiten op die dag. Je kunt het voedselbos bezoeken en meedoen aan de rondleidingen bijvoorbeeld.)
  • Kosten: Waardebepaling achteraf, dus niet gratis! Voor de vrijwilligers van het voedselbos is het wel gratis.


Meest gestelde vragen
- Is alleen plukken, of alleen koken een optie? Alleen plukken is wel mogelijk.
- Hebben we een idee van wat er geplukt en klaargemaakt gaat worden? Nee, dat is een verrassing.

dinsdag 3 mei 2016

Blotevoetenpad op zaterdag 21 mei

Heb je ooit wel eens op blote voeten gelopen door de natuur? Nee? Kom dan op 21 mei naar het voedselbos en voed je voeten met 100% natuurlijke prikkels. Op die dag maken we voor de gelegenheid een blotevoetenpad in het voedselbos.

Iedereen die wel eens een strandwandeling maakt op blote voeten, op zand en soms over schelpen, weet hoe het voelt. Hoe zou het zijn om ook eens blootsvoets het bos in te gaan of een weiland? Wandelen op blote voeten kan je overal proberen, maar lang niet alle wandelroutes zijn even geschikt. Om het de beginnende 'barefoot' lopers gemakkelijk te maken, worden er steeds meer speciale blotevoetenpaden aangelegd, door heel Nederland en ook in België. En daar doen wij voor éen keer ook aan mee!

Wat is een blotevoetenpad?
Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute, een parcours, over verschillende soorten ondergrond: van zacht gras en fijn zand tot schelpen, grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral de paden met -bijvoorbeeld- modderplassen heel leuk. Hoe ons blotevoetenpad er precies uit komt te zien, is nog even een verrassing. (Ook voor ons ;-) )
Het is een ideale activiteit voor dagen met lekker weer, als de temperatuur aangenaam is. Lopen op blote voeten is heerlijk, bevrijdend, een gezonde en speelse manier van natuurbeleving! Leuk voor kleine en grote kinderen!

Wanneer?
Je kunt op zaterdag 21 mei bij ons terecht van 11.00 tot 16. 00 uur, en het maakt niet echt uit hoe laat je komt. Het is leuk om dit met vrienden of familie te doen. Het is wel aan te raden om zelf een handdoekje mee te nemen. Kom je ook?

Tijdens deze dag kan er tevens geproefd worden van hapjes uit het voedselbos. We sluiten met deze activiteiten aan bij de Lentemarkt die door onze overburen van Boerderij Nooitgedacht georganiseerd wordt. Zo kunt u er een leuk dagje uit van maken.


(bron afbeelding)

maandag 2 mei 2016

Bloemen


Laat de bijen (en hun consorten) maar komen.

Paardenbloem (Taraxacum Officinalis)

Smeerwortel (Symphythum Officinalis)

Raapzaad (Brassica Raps)

Fluitenkruid (Anthriscus Sylvestris)

Appel (Malus Domestica)

Appel (Malus Domestica)

Jostabes (Ribes Xnidignolaria)

Kers (Prunes Avium)

Amandel (Prunes Dulcis)

Dovenetel (Lamium Album)