Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 24 april 2018

Rondleiding laatste zondag van april

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we rondleidingen in het voedselbos. Op 29 april aanstaande is de eerstvolgende. Om 16.00 uur starten we bij de kas die centraal gelegen is op het terrein van ruim 9000 vierkante meter. We zullen iets vertellen over de ontstaangeschiedenis van Voedselbos Vlaardingen. We bestaan inmiddels al zo'n drie jaar, namelijk. En daarna lopen we een ronde over het terrein. Tijdens die wandeling vertellen we over de opbouw en uitgangspunten van het voedselbos. Daarin spelen permacultuurprincipes een belangrijke rol. We proberen te werken zonder inputs van buitenaf. Dat betekent dat we geen meststoffen en pesticiden gebruiken. Het systeem moet zichzelf kunnen bedruipen. Voedselbos Vlaardingen is opgezet vanuit het idee om ervaring op te kunnen doen met een voedselproducerend ecosysteem op basis van een polycultuur. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele landbouwsystemen die veelal gebruik maken van monoculturen. Als je geïnteresseerd bent in informatie hierover, ben je tijdens de rondleiding aan het juiste adres. Waar nodig gaan we ook in op vragen.

Veel mensen zijn je al voorgegaan. We doen deze rondleidingen nu al een tijdje. En we hebben gezien dat we veel mensen op bezoek krijgen die zelf ook betrokken zijn bij soortgelijke projecten. Dat is interessant omdat we op die manier kunnen bijdragen aan kennisontwikkeling en - uitwisseling.

Opgeven voor rondleidingen is noodzakelijk. Dat doe je door een mailtje te sturen naar info@voedselbosvlaardingen.nl. Vermeld daarbij je naam, het aantal personen en een (mobiel) telefoonnummer.
De rondleidingen zijn niet gratis, maar we werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je na de rondleiding een bedrag geeft dat je het waard vond. Je mag zelf weten hoe hoog dat bedrag is. De gedachte daarachter is dat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, ongeacht je financiële draagkracht. We gaan er van uit dat daar geen misbruik van gemaakt wordt.
Voor vrienden van het voedselbos is één rondleiding in het seizoen gratis. Je kunt ook ter plekke vriend worden. De minimale bijdrage om jezelf vriend te mogen noemen is 10 euro per jaar.

We hopen aanstaande zondag weer een enthousiaste groep individuen te mogen ontvangen. Voel je welkom.

dinsdag 10 april 2018

Activiteiten in de maand april

Het seizoen is weer begonnen. En dat betekent ook dat we de eerste rondleiding van dit jaar al weer achter de rug hebben. Ben je er niet bij geweest, en wil je het voedselbos ook een keer in het echt komen ervaren? Lees dan verder.

Natuurlijk hebben we de gewone vrijwilligerswerkdagen op vrijdag waar een ieder welkom is. Het hek is dan open, en de loopplank ligt over de sloot, zodat het semi-openbare deel van het voedselbos ook toegankelijk is op die dagen. Als je zin hebt, kun je een handje helpen met de werkzaamheden voor die dag.

Maar misschien is het nog wel leuker om in de maand april aan één van de volgende activiteiten mee te doen:

Zondag 22 april: Wandeling - Bomen van de Maankalender
Deze wandeling wordt geleid door Joke Visker van Sterrenkruid. Bij elke volle maan hoort een eigen boom met een eigen 'karakter'. Die boom vertelt je iets. Van de 13 bomen vinden we er een aantal terug in het Voedselbos. Misschien herken je een eigenschap van de boom in jezelf. Zo waait de wilg met alle winden mee, de eik blijft stevig staan. Zin om een rondje mee te lopen?

Praktische informatie:
De wandeling wordt gelopen op 22 april 2018 om 14:00 uur en duurt naar verwachting ruim een uur.
Aanmelden kan via info@sterrenkruid.nl (naam en telefoonnummer) en is gewenst i.v.m het minimum aantal deelnemers van vier.
Meer informatie vind je op www.sterrenkruid.nl 

We werken met waardering achteraf. Dat houdt in dat het niet gratis is, maar dat je achteraf geeft wat het je waard was.
We zien je komst graag tegemoet.


Zondag 29 april: Maandelijkse rondleiding
Iedere laatste zondag van de maand wordt er een rondleiding georganiseerd die gegeven wordt door de beheerder of één van de vrijwilligers. Zij vertellen over de realisatie van het voedselbos, en vanuit welke uitgangspunten er gewerkt wordt. Uiteraard lopen we vele eetbare planten- en bomensoorten langs. En als er iets oogstbaar is, kan er ook direct van de plant geproefd worden. Tijdens de rondleiding is het semi-openbare deel van het voedselbos toegankelijk voor publiek.

Praktische informatie:
De rondleiding begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Opgeven graag via info@voedselbosvlaardingen.nl onder vermelding van het aantal deelnemers en ook graag een telefoonnummer. Voor vrienden is één rondleiding per jaar gratis. Voor de anderen werken we met waardering achteraf. Ter plekke vriend worden kan ook.

Wie weet tot ziens.