Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 17 februari 2017

Rondleidingen en voedselboscursus

Eén van de doelstellingen van stichting Voedselbos Vlaardingen is dat we het gedachtegoed rondom voedselbossen en permacultuur bij een breder publiek onder de aandacht willen brengen. In 2017 gaat dit wat ons betreft serieuze vormen aannemen, en wel in de vorm van maandelijkse rondleidingen en een 5-daagse voedselboscursus. Opgeven hiervoor is vanaf nu mogelijk.

Rondleidingen
De eerste rondleiding vond al in januari plaats. Op zondagmiddag 29 januari kwamen de eerste belangstellenden bijeen. Deze rondleiding werd verzorgd door Suzanne Stolk, één van onze vrijwilligers met veel kennis over permacultuur.
De volgende rondleiding vindt plaats op 26 februari, en zo is er iedere maand één. Afwisselend (en misschien soms samen) zullen Suzanne en Jeroen Hooijmeijer (onze beheerder en eigenaar van de Snoepjestuin) de rondleidingen verzorgen. Als je interesse hebt, kun je hier zien wanneer de andere rondleidingen zijn. En daar staat ook informatie over het aanmelden. De rondleidingen zijn niet gratis, maar je kunt achteraf zelf bepalen wat je het waard vond.
Als je vriend van Voedselbos Vlaardingen bent -en die groep is groeiende- dan kun je zelfs een keer gratis mee met de rondleiding. Grijp die kans, zou ik zeggen. Vriend worden kun je hier.
Leuk detail is dat tijdens de rondleiding ook een kinderprogramma kan worden verzorgd. Mirjam Hooijmeijer (ook van de Snoepjestuin) heeft al veel ervaring met natuurlessen op basisscholen en tijdens kinderfeestjes. Zij verzorgt op verzoek activiteiten voor kinderen tijdens de rondleidingen. Geef bij het aanmelden dan even aan dat er kinderen meekomen. Dan kunnen ze buiten spelen zoals buiten spelen bedoeld is.

Voedselboscursus
De voedselboscursus is aan te bevelen als je nog iets dieper op de materie in wilt gaan. Naast aandacht voor de aanleg van een voedselbos wordt ook ingegaan op het beheer van een voedselbos. Dat laatste is onderscheidend voor deze cursus ten opzichte van andere aanbieders. 
Jeroen Hooijmeijer en Paul de Graaf zijn de docenten van deze cursus. Paul is vanuit het Rotterdam Forest Garden Netwerk bij het initiatief betrokken en heeft het ontwerp voor voedselbos Vlaardingen gemaakt.
De cursus bestaat uit vier lesdagen en één excursie. De excursie gaat naar Voedselbos Ketelbroek. Er is ruimte voor maximaal 12 mensen. Belangstellenden kunnen zich hier opgeven.

Zoals je ziet groeien we langzaam maar gestaag verder in het voedselbos. Groei je mee?