Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zondag 30 juni 2019

Onthulling informatiebord op 6 juni jl.

Wat is een voedselbos? En wat is de achterliggende gedachte van Voedselbos Vlaardingen? Sinds kort kunnen bezoekers en voorbijgangers dit lezen op nieuwe informatieborden. Aan beide zijden van het voedselbos, de Zuidbuurt en Van Boendaleweg, zijn deze borden onlangs geplaatst. 
Op donderdag 6 juni werd het bord aan de kant van de Zuidbuurt officieel onthuld door kinderen van de Prins Willem Alexander school en de Rayondirecteur Jan Willem Vogels van de Rabobank. Het Rabo Rotterdam Fonds maakte de aanschaf van deze nieuwe informatieborden mogelijk. Ook leverde het fonds een bijdrage aan het educatieproject van de stichting Voedselbos Vlaardingen. 

Natuurlessen
In de maanden april tot en met juni brengen 10 schoolgroepen een bezoek aan het voedselbos voor een uitdagende natuurles. De kinderen leren over de dieren die in het voedselbos leven en over de soorten kruiden, struiken en bomen. En natuurlijk wordt er bij elke les iets geproefd uit het bos! 
Enthousiast
De scholen zijn erg enthousiast over de lessen. “Een les in het voedselbos is veel leuker dan een uitstapje naar attractiepark Drievliet!”, vond een van de leerlingen.
Naast de Rabobank dragen ook fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het Deltaport Donatiefonds, Omgevingsfonds Midden Delfland en het Fonds Natuur en Milieu Educatie bij aan het educatieproject. 

zaterdag 29 juni 2019

30 juni: rondleiding 16.00 uur

Na de warmte van vandaag wordt het morgen een normale zomerse dag. Wel zo leuk om eens in het voedselbos te komen kijken.
Als je voor het eind van de middag nog geen plannen hebt, ben je van harte welkom bij de rondleiding die vanaf 16.00 uur gehouden wordt. Graag van te voren even aanmelden via info@voedselbosvlaardingen.nl. Het maximaal aantal deelnemers is 12. De rondleiding zit nog niet (helemaal) vol.

Tot aan november houden we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding. Deze rondleidingen zijn niet gratis, maar we vragen een bijdrage op basis van waardebepaling achteraf.
Een overzicht en meer informatie over tijden, vind je hier.

Kom eens langs!


vrijdag 14 juni 2019

Kom vooral op de fiets (of lopend)

Als je morgen van plan bent om tijdens de Midden-Delflanddag naar het voedselbos te komen, adviseren we om fietsend of lopend te gaan. De andere locaties die deelnemen aan de Midden-Delflanddag zijn ook goed bereikbaar op de fiets of te voet.

De parkeergelegenheden in de buurt zijn niet heel uitgebreid. Kom je van verder en het is echt niet mogelijk om met openbaar vervoer of op de fiets te arriveren, dan kun je terecht bij de parkeerterreinen bij de Buitenplaats en/of bij het station Vlaardingen West.

Op onderstaand kaartje hebben we de stallingsmogelijkheden voor de fiets met oranje pijlen aangeven en de beschikbare parkeermogelijkheden voor de auto met rode pijlen. Je kunt het voedselbos aan twee kanten betreden. Aan de Zuidbuurt kant (noord) volg je vanaf het informatiebord het pad naar rechts. Je loopt dan over een loopplank over de sloot het voedselbos in.
Vanaf de Van Boendaleweg (zuid) volg je het pad langs de bramen naar links. Je komt het voedselbos dan via de grote toegangspoort in de vorm van een lindeblad binnen. Vanaf beide kanten loop je vervolgens door totdat je de koepelkas ziet.

De Midden-Delflanddag wordt gehouden tussen 11.00 en 16.30 uur. Meer informatie over het programma vind je hier.


dinsdag 11 juni 2019

Muzikale noten in het voedselbos


Walnoot, hazelnoot, amandel, tamme kastanje en zelfs eik. Dat zijn normaal gesproken de noten die ons voedselbos bevolken. Maar komende zaterdag worden ze vergezeld van muzikale noten door Bambata.

Op Midden-Delflanddag wordt het namelijk een waar feestje in het voedselbos aan de Vlaardingse Zuidbuurt. Want naast het blotevoetenpad, de hapjes en drankjes en de informatieve rondleidingen is er ook een muzikale workshop én twee optredens te volgen met de Djembé. De Djembé is een Afrikaanse vaas- of bekertrommel waar vrijwel iedereen met enige hulp al snel goed geluid uit krijgt. In Afrika werd de trommel ook gebruikt om met andere dorpen te communiceren omdat het geluid van de trommels ver kan dragen.

Als je mee wil doen met de Djembé-workshop, moet je zorgen dat je om 13.00 uur in het voedselbos bent. Want dan begint de workshop. Om 12.15 uur treedt Bambata op, en om 14.00 uur nog een keer. Uiteraard is dat ook de moeite waard om te komen beluisteren.

Het voedselbos is op Midden-Delflanddag gratis toegankelijk tussen 11.00 en 16.30 uur.

Meer informatie over het programma en de activiteiten tijdens de Midden-Delflanddag vind je op de speciale pagina op deze website. Als je wil weten wat er aan de Vlaardingse Zuidbuurt nog meer te doen is, kijk dan hier (pdf).Amandel
(N.B. In de folder van de Middendelflandvereniging over de Midden-Delflanddag aan de Vlaardingse Zuidbuurt staat abusievelijk dat er nog een workshop is om 14.30 uur. Maar dat klopt dus niet. Er is één workshop die dag. En die begint om 13.00 uur.)
Walnoot


maandag 10 juni 2019

Bessen plukken op Midden-Delflanddag

Wandelpad als je rechts aanhoudt na binnenkomst aan de Zuidbuurt-zijde.
 Als je nu aan de Zuidbuurt-zijde het voedselbos binnenloopt, zie je dit. Wat de argeloze voorbijganger vaak niet ziet, is dat er rechts naast het pad een overvloed aan aalbessen te vinden is. Het lijkt een woud van brandnetels, maar niets is minder waar.
Aalbessen die beginnen te kleuren.
Goed verscholen tussen de brandnetels.
Vaak wordt ons gevraagd hoe wij ervoor zorgen dat de vogels ons niet voor zijn bij het oogsten van de bessen. Zetten wij geen netten? Nee, dat hoeft niet omdat we de brandnetels laten staan. Die overgroeien de bessenstruiken en schermen daarmee de bessen af. Zowel de vogels als de argeloze voorbijgangers hebben vaak geen idee van de overvloed die er tussen de brandnetels hangt.

Traditioneel zijn de aalbessen rijp op Midden-Delflanddag, zo halverwege juni. Komende zaterdag is het zover. 's Ochtends worden de aalbessen ontdaan van alle brandnetels die rondom de struiken staan. En het publiek dat ons die dag bezoekt, kan zelf aalbessen oogsten.

Op Midden-Delflanddag zijn we open tussen 11.00 uur en 16.30 uur. Er zijn die dag verschillende activiteiten in het voedselbos, en ook in de omgeving zetten andere locaties hun deuren open.
In het voedselbos kun je terecht voor onder andere:
- rondleidingen
- een hapje en drankje uit het voedselbos
- blote voetenpad
- en nog meer.De aalbessen zagen er een tijdje eerder zo uit. Ze begonnen toen net te kleuren.
De kruisbessen hangen er ook goed bij. Deze struiken kunnen er niet zo goed tegen om tussen de brandnetels (of andere ruigtekruiden) te staan. Deze planten hebben we dit jaar voor het eerst eerder vrijgezet. Wat het effect op de oogst is, moeten we nog zien.

 Oogst die verderop in het jaar te verwachten is, is onder andere de Japanse Wijnbes. Hier gefotografeerd in de knop. Deze plant staat op verschillende plekken. Hij is ondermeer te vinden naast het toegangshek.

De bramen beloven dit jaar ook een grote oogst. Tenminste, áls al deze bloemen ook echt bramen worden. We wachten het af. De oogstmandjes staan in ieder geval al klaar.

zondag 9 juni 2019

Voedselbos in de Volkskrant

Afgelopen week verscheen in de Volkskrant weer een mooi inhoudelijk artikel over voedselbossen. Als je het nog niet gelezen hebt, kun je het hier vinden. Voedselbospionier Wouter van Eck laat in zijn voedselbos 'Ketelbroek' zien wat de lente in het voedselbos brengt. In Voedselbos Vlaardingen beschouwen we hem als de voorhoede van de voedselbosbouwers in Nederland. We zijn al verschillende keren in Ketelbroek geweest en hij komt ook met enige regelmaat in Voedselbos Vlaardingen om kennis uit te wisselen. Ons voedselbos is namelijk ook een locatie voor de voedselboscursus die hij geeft.

Bij het artikel is ook een video gemaakt. Voor de wat meer visueel ingestelden. De video vind je hier.
Lente in Ketelbroek

Het artikel is er één uit een serie van vier. Ieder seizoen publiceert de Volkskrant een artikel. Deze ging over de lente. Over de herfst en de winter vind je de artikelen respectievelijk hier en hier. Die van de zomer volgt nog.

Herfst in Ketelbroek


Winter in Ketelbroek

Als je ook geïnteresseerd bent in voedselbossen en je wilt meer weten, dan kun je altijd aansluiten bij onze reguliere rondleidingen op de laatste zondag van de maand. Een overzicht van de data en informatie over aanmelden vind je hier.
Maar in juni kun je ook terecht tijdens de Midden-Delflanddag die komende zaterdag plaats vindt. Wees welkom.

dinsdag 4 juni 2019

Alle info over Midden-Delflanddag 2019 in Voedselbos Vlaardingen

Op 15 juni vindt de Midden-Delflanddag plaats. Dit jaar is er door de Midden-Delflandvereniging voor gekozen om rondom twee centrale locaties activiteiten te organiseren. Eén van die locaties is de Vlaardingse Zuidbuurt waar wij natuurlijk van de partij zijn. En de andere locatie is rondom De Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl. Het thema van dit jaar: Midden-Delfland Inspireert.

Voor informatie over het volledige programma van de dag in heel Midden-Delfland ga je natuurlijk naar www.middendelflanddag.nl. Maar om alleen maar te zien wat er in het voedselbos gebeurt, kun je gewoon hier terecht. We hebben gisteren een extra informatiepagina aan deze website toegevoegd. Op die pagina vind je alle ins en outs over ons programma. Neem alvast een kijkje en plan je bezoek.

Een kleine greep:
- gratis rondleidingen
- voedselboshapjes en -drankjes
- een kookworkshop (al volgeboekt)
- blotevoetenpad
- muziek!

Meer info vind je hier.
maandag 3 juni 2019

Donderdag as: officiële onthulling informatiebord voorafgaand aan Voedselbosles

We zijn uitermate trots op ons nieuwe informatiebord dat bij de ingang op vakkundige wijze geplaatst is door één van onze vaste klussers. En we moeten wel eerlijk zijn: het vervangen van de oude spandoeken was ook wel erg nodig.

Aanstaande donderdagochtend rond kwart voor elf vindt de officiële onthulling van het bord plaats. Die ochtend is het sowieso een drukte van jewelste in het voedselbos. Want op die ochtend staat één van de voedselboslessen gepland. De kinderen van groep 6 van de Prins Willem Alexanderschool komen op bezoek. Over het educatieproject hebben we hier nog niet veel geschreven, maar dat komt nog wel. Afgelopen jaar was een pilot- en ontwikkelingsjaar voor deze lessen. In de evaluaties die wij terugkregen van de leerlingen en de leraren, gaf één van de kinderen aan dat 'het voedselbos nog leuker was dan Drievliet'. En gelijk heeft het kind natuurlijk, wat ons betreft.

Voorafgaand aan de les van donderdagochtend zal Jan-Willem Vogels (van de Rabobank) het bord onthullen. We hebben aan hem gevraagd deze eer op zich te nemen, omdat de Rabobank de ontwikkeling van de lessen mede mogelijk heeft gemaakt. Achter de schermen is niet alleen aan een heel mooi bord hard gewerkt, maar ook de lessen mogen er dus zijn. Ze zijn leuk en ontzettend leerzaam.

Als je verbonden bent aan een (basis)school en je hebt ook interesse in voedselboslessen voor het volgende schooljaar, schroom dan niet om contact op te nemen. We hebben daar een speciaal emailadres voor in het leven geroepen. Mail naar educatie@voedselbosvlaardingen.nl voor meer informatie. We zijn overigens ook nog op zoek naar bedrijven die het educatieproject van het voedselbos willen sponsoren. Dus ben of weet je iemand die daar wel wat in ziet? Neem dan vooral ook contact op.

Tot donderdag!

En oja, vergeet 15 juni niet in de agenda te noteren: Midden-Delflanddag!