Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zondag 27 augustus 2023

Pruimentijd in Voedselbos Vlaardingen

Het oogstseizoen is in volle gang in Voedselbos Vlaardingen. Door de diversiteit van de beplanting in een voedselbos is het elk jaar weer afwachten waar we ditmaal veel van ‘krijgen’. Zo waren er vorig jaar volop appels – leuk om te plukken en verwerken, voor de kinderen die les kregen in het voedselbos – maar laat de appel het dit jaar behoorlijk afweten. 

Maar niet getreurd: gelukkig komen we nu om in de pruimen. We oogsten er al 4 weken van: uit de boom plukken of rapend van een van de oogstkleden die vrijwilliger Betty maakte van de vele vlaggen die we kregen (o.a. van Fonds Schiedam Vlaardingen). En ze zijn nog niet op. Hopelijk kunnen we komende vrijdag pruimen leveren aan Restaurant Rotonde en Brasserie De Eenling. En dan houden we nog wat over om te verwerken voor het oogstfeest. 

Afgelopen vrijdag waren naast pruimen ook de olijfwilgbessen rijp. Deze struiken hebben we vooral aangeplant omdat het stikstofbinders zijn. En er komen ook grappige besjes aan. Een beetje zuur, en de pit is naar verhouding groot, dus ze zijn vooral geschikt om te verwerken. Dat kan al heel simpel door een beetje toe te voegen aan je pannenkoekenbeslag; dan merk je niks meer van die pitjes. 

Het oogsten van de olijfwilg is altijd een gezellig klusje. Het is een snelle groeier, dus we knippen met de takkenschaar (aangeschaft met dank aan de Groene Motor) een paar takken vol bessen af, en zitten die gezamenlijk te rissen. Zo hebben we samen afgelopen vrijdag van 1 struik maar liefst 6 yoghurtemmers vol geoogst: 2,5 kilo. Met de vrijwilligers gaan we weer lekker experimenteren wat we er allemaal van kunnen maken.  

Met elkaar in onze 'zithoek' rissen we de besjes van de rijk dragende olijfwilg

De takken van de pruimenbomen hangen over van het gewicht van al die pruimen. Deze pruimen denken dat ze druiven zijn.

Olijfwilgbessen, wat zijn ze mooi!


donderdag 10 augustus 2023

When KITE meets Voedselbos Vlaardingen….

 Een verslag van een mooie vakantie-activiteit die in het voedselbos werd georganiseerd. Door één van onze vrijwilligers:

"In de natste week van de zomer gebeurde er iets magisch boven het Voedselbos. Groene energie dreef wolken uiteen en de spetters die we kregen waren in de vorm van bruisende enthousiaste kids.

KITE uitvindersland was op zoek naar een inspirerende plek en liet het oog vallen op de groene oase in de Zuidbuurt. Zo sloegen wij de handen ineen. Het gevolg: kleine uitvinders in de dop toverden een heus ecologisch bio-dynamisch limonade fabriekje als een paddenstoel uit de grond. Door kundige handjes werden buizensystemen aangelegd om met behulp van houtskool, kiezels en zand, vuil water te filteren en te zuiveren. Dit  gezuiverde water diende als basis van de limo. Uiteraard werd dit door de kleine ingenieurtjes zodanig in elkaar geknutseld dat het water niet ergens “bleef hangen”, water stroomt natuurlijk van hoog naar laag……

Maar water is maar water. Gelukkig was daar het bos met al haar geuren, kleuren en lekkere smaken. Stoer werd alles geproefd, zoet, bitter, wrang… van superfood als de wrange appelbes tot heerlijk zoete wijnbessen. Niet alleen het water was gezuiverd, ook in de kids bleven zuiver groene pareltjes over. Wat een passie, wat een samenwerking. Met elkaar, en met de papa’s en mama’s.

Volgens eigen kinderrecept werden de smaken aan het water toegevoegd en voor de veiligheid nog even gekookt. Wat over bleef was een heerlijk brouwsel waar we met oogjes dicht van proefden om zo met aandacht alle smaken te kunnen herkennen. Het kleine zuurtje kreeg nog een drupje eigen Vlaardingse honing en toen was de limo helemaal klaar om geserveerd te worden. In een beker met eigen ontworpen etiket!

Elfjes met wilgenkransen kwamen uit hun hutje en gluurden mee boven de gedekte tafel met culinaire kruidenboter en bramen taartjes met stukjes pruim. Geen kruimel bleef er over.

Ook de organisatoren gingen met vlinders in hun buik naar huis want deze jonge groene pareltjes zijn onze bouwstenen voor de toekomst…!"