Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 16 oktober 2020

Voorlopig geen rondleidingen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de rondleidingen die voor dit jaar nog gepland stonden, zijn geannuleerd. Dat betekent dat de rondleidingen van oktober en november niet doorgaan. Degenen die zich al hadden opgegeven hebben een bericht ontvangen dat zij informatie ontvangen zodra er weer wat meer mogelijk is.


Daarmee is voor ons voorlopig het rondleidingen-seizoen afgesloten. We hebben het afgelopen seizoen de interesse in onze rondleidingen zien oplopen. En dat wat ons betreft een mooie constatering. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met het voedselbos. Hoewel de rondleidingen in maart, april en mei niet door konden gaan, hebben we in de zomer een flinke inhaalslag gemaakt. We hebben toen extra rondleidingen gegeven. En we hebben tijdens iedere rondleiding meer rondleiders ingezet, zodat er met kleinere groepjes gewerkt kon worden.

Tijdens het oogstfeest op 20 september hebben we ook veel mensen rondgeleid door het voedselbos. Op deze manier hebben we in ieder geval onze doelstellingen kunnen halen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken. En het doet ons goed om al die interesse te mogen ervaren.

En nu stopt het dus weer even. Er komen ongetwijfeld weer betere tijden. We hopen in februari -als de nieuwe serie rondleidingen weer beginnen- meer mogelijkheden te hebben. Voor nu rekenen we op begrip dat één en ander niet door gaat. 

Sommigen geïnteresseerden vragen of ze dan op de vrijwilligerswerkdag op vrijdag kunnen langskomen om toch iets van het voedselbos te kunnen zien, maar ook hier willen we voorzichtig zijn. We gaan uit van de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent onder andere dat we anderhalve meter aanhouden en drukte vermijden. Met onze grote groep vrijwilligers hebben we nu al afgesproken dat er in 'ploegen' gewerkt wordt. Daarom doen we ook een uitdrukkelijk beroep op belangstellenden om een eventueel bezoek van te voren af te spreken. Dan kunnen we met vrijwilligers de aanwezigheid afstemmen om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn. En dat houdt ook in dat we af en toe 'nee' zullen verkopen of naar andere locaties zullen verwijzen.

Een alternatief voor een voedselbosbezoek is bijvoorbeeld voedselbos de Overtuin in Rotterdam. Dit is gekoppeld aan het Arboretum Trompenburg. Een toegangskaartje tot het arboretum biedt ook de mogelijkheid dit voedselbos te bezoeken. Dit is groter van oppervlak dan ons bos in Vlaardingen. https://www.trompenburg.nl/voedselbos/

We hopen in het volgende seizoen op net zoveel belangstelling. Houd tot die tijd gewoon de berichtgeving op onze site in de gaten. Je kunt je rechtsboven via email abonneren op onze website.


zaterdag 19 september 2020

Morgen oogstfeest! Kom naar een rondleiding...

Alle voorbereidingen zijn getroffen. De kramen voor de markt zijn geregeld. De pijlen voor de looproutes liggen klaar. En we hebben een bos vol vrijwilligers bereid gevonden om er een heel gezellige dag van te maken en alles in goede banen te leiden. Wij zijn er klaar voor.

Iedere laatste zondag van de maand houden we reguliere rondleidingen. Die rondleidingen zijn eigenlijk altijd helemaal volgeboekt. En vaak moeten we mensen bij aanmelding voor een rondleiding al doorverwijzen naar de rondleiding van de volgende maand. En daarom is het oogstfeest van morgen ook goed nieuws.

Gedurende de hele dag (tussen 11.00 en 16.00 uur) worden er namelijk rondleidingen gegeven door het voedselbos. Een uitgelezen kans om in een klein groepje met een rondleider door het voedselbos te lopen. En je ogen uit te kijken. We vertellen over opbouw van de zeven lagen. We vertellen over het scala aan eetbare (wilde) planten. We vertellen over de unieke samenwerking die plaatsvindt tussen de vrijwilligers in ons voedselbos. Een voedselbos creëert diversiteit en veerkracht.

Je hoeft je voor deze rondleidingen niet aan te melden. En er zijn ook geen van te voren vastgestelde starttijden. Je kunt ter plekke gewoon aangeven dat je een rondleiding wilt. Als dat geen reden is om morgen langs te komen...


We hebben morgen een heel programma. Een overzicht vind je via deze link. De workshops liepen eerder al vol, maar voor de last-minute aanmelders is er goed nieuws. Want door enkele afzeggingen zijn er nog weer plekjes vrijgekomen bij de workshops. Het zijn bijzondere tijden. Ook voor organiseren van een Oogstfeest. Meer informatie over de workshops vind je hier.

Helaas moeten we in tegenstelling tot eerdere berichten, melden dat de muzikante Mary Ann Nieuwstad niet aanwezig kan zijn. 

Maar we hebben wel een oogstmarkt, met allerlei bijzondere voedselbos- en lokale producten. Voedselbos Benthuizen, Ziedewij, onze eigen imkers en Hoeve Avondrust zijn op deze markt in ieder geval van de partij. Dus als je bijzondere producten zoekt, ben je morgen bij ons aan het goede adres. De markt vindt plaats op het veldje bij de Van Boendaleweg. Het is wel belangrijk om te weten dat er niet gepind kan worden. Neem dus contant geld mee als je iets wilt kopen op de markt.

---

We organiseren dit oogstfeest met in achtneming van de maatregelen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. De markt is ruim opgezet, we hebben looproutes en er zijn handpompjes om handen te ontsmetten. De workshop worden gegeven in groepjes van maximaal zes personen. We rekenen erop dat bezoekers zich houden aan de anderhalve meter maatregel, en elkaar zoveel mogelijk de ruimte geven. We vragen ook om bij klachten niet te komen.
woensdag 16 september 2020

Mary Ann Nieuwstad komt het voedselbos muzikaal omarmen


* Update 19-9-20: Helaas is onze muzikante morgen niet aanwezig. Zij wacht op de uitslag van een test voordat ze zich weer onder de mensen gaat begeven. We hopen natuurlijk dat de uitslag negatief is. En dat er een andere gelegenheid komt waarop ze ons voedselbos muzikaal komt omarmen.

--

Origineel bericht:
Wat we over het oogstfeest van komende zondag nog niet verteld hebben, is dat er ook muziek en zang aanwezig is. Daarvoor komt Mary Ann Nieuwstad langs. Zij zal tot ongeveer twee uur liedjes komen zingen met haar gitaar.

Ze speelt zoals ze het zelf zegt: vooral hippiemuziek uit de jaren 60/70. Maar ze zingt ook kinderliedjes en heeft wat eigen nummers geschreven. Het kan dus nog alle kanten uit. We zullen zien. Wij houden wel van een beetje diversiteit.
Die kinderliedjes voert ze trouwens regelmatig op voor haar trouwste fanclub. Ze heeft namelijk ook een baan bij een kinderdagverblijf, en daar zet ze regelmatig de boel op muzikale stelten.
Nou, dat kan het voedselbos tijdens het oogstfeest ook wel gebruiken. Ze komt het voedselbos muzikaal omarmen, en misschien zingen de bomen wel een beetje mee...

Het volledige programma van het oogstfeest vind je hier.
Als je nog mee wilt doen met de workshops, adviseren we snel in te schrijven. Want ze lopen zo langzamerhand vol.

Tot zondag!


zondag 13 september 2020

Schrijf je in voor de workshops op 20 september

Je weet het natuurlijk al! Op zondag 20 september houden we een oogstfeest in het voedselbos. Eigenlijk een soort Open Dag dus. Er is een kleine oogstmarkt. Er worden rondleidingen gegeven. En je kunt je inschrijven voor een aantal aan te bevelen workshops. Hieronder zoomen we daar nog even op in.

Het volledige programma vind je trouwens hier. We zijn die dag open tussen 11.00 uur en 16.00 uur. 

Workshop educatie in het voedselbos

We hebben twee workshops. Een workshop is speciaal gericht op mensen die zich richten op educatieve activiteiten in een voedselbos. Interessant voor leraren, pedagogisch medewerkers en natuurdocenten die van plan zijn om met hun groep lessen te komen volgen in het voedselbos. Of als je in je eigen voedselbos educatieve activiteiten wil ondernemen.

Tijdens de workshop kun je ervaren wat kinderen gedurende de lessen in het voedselbos ontdekken en leren. We geven je een inkijkje in het lesprogramma en een stuk beleving van de lessen zelf; hoe zijn de lessen opgebouwd, wat vinden wij belangrijk, wat is de ervaring tot nu toe. Ook horen wij graag wat jullie zelf doen op het gebied van natuureducatie.

Deze workshop wordt gegeven tussen 13.00 en 13.45 uur. De workshop wordt verzorgd door Janneke van Ruijven en Mirjam Hooijmeijer, beiden actief in natuureducatie en -beleving en in het voedselbos educatieteam.


Kookworkshop Rozenbottel-hazelnoot voedselbosbollen bakken

Onder bevlogen leiding van Sander Dikstra en Trudy Rijkuiter ga je aan de slag met het bereiden van een bijzondere oliebol met rozenbottels en hazelnoten. Het recept van de bollen is afkomstig uit het kookboek “Kruidenprikkels” van herborist, chefkok en wildpluk expert Dave Zwaartman.

Deze workshop wordt twee keer gegeven. Er is een ronde tussen 12.00-12.45 uur en een ronde tussen 14.00-14.45 uur. Deze workshop kost € 5,-. Graag op 20 september ter plekke, contant en gepast afrekenen bij de infokraam van Voedselbos Vlaardingen. 


Vooraf opgeven verplicht

In verband met de coranamaatregelen werken we met een beperkt aantal deelnemers en moet je je van te voren opgeven voor de workshop. Dit doe je door een mail te sturen naar info@voedselbosvlaardingen.nl onder vermelding van de workshop (en de tijd), je naam en je telefoonnummer. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Wees er snel bij, want vol=vol.

Tot op ons oogstfeest!


woensdag 9 september 2020

Programma oogstfeest van 20 september bekend

Ja, het is al bijna zover! Op 20 september houden we in Voedselbos Vlaardingen ons oogstfeest. En je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Hou je vast, want hieronder staat het hele programma. We beginnen om 11.00 uur en zullen rond 16.00 uur afsluiten. Zien we je dan?


Graag je aandacht voor..

Uiteraard houden wij ook rekening met de geldende regels. Tijdens het Oogstfeest hanteren we eenrichtingsverkeer. Ook hebben we alle activiteiten zoveel mogelijk verspreid over het voedselbos zodat iedereen zich goed kan verspreiden over het terrein. 

Bij de workshops zijn een beperkt aantal deelnemers mogelijk.

---

Kleine, fijne Oogstmarkt

De opbrengsten van het voedselbos zien we met het jaar stijgen. Bij onze verkoopkraam zijn daarom weer producten uit eigen bos te koop. Uiteraard zijn onze imkers ook weer van de partij met verkoop van voedselbos-honing. 

Ook andere voedselbossen sluiten aan bij de oogstmarkt. Marly Bonten, betrokken bij de ontwikkeling van een groot voedselbos op Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht biedt haar bijzondere producten aan en ook Liesbeth van Bemmel, van voedselbos Benthuizen, staat op de markt. Lokale jams, chutneys en andere lekkernijen zijn te vinden op de markt bij de kraam van Hoeve Avondrust. Deze streekwinkel ligt verder op in de Zuidbuurt en naast eigen producten kun je hier ook producten van andere boeren uit de regio kopen, o.a. via Rechtstreex van de Boer.


Gerechten uit de boskeuken

Proef het voedselbos in onze boskeuken! Ter plekke worden in onze robuuste boskeuken weer gerechten klaargemaakt (of opgewarmd). Er zullen verschillende gerechtjes zijn en voor € 5,- kun je er twee 2 uitkiezen.


Spontane rondleidingen

Als er voldoende animo is zullen onze rondleiders je meenemen op een tocht door het voedselbos. Deze duurt ongeveer een uur. De groepen zullen niet groter zijn dan maximaal 6 deelnemers om voldoende afstand te kunnen houden. Na afloop is een donatie voor het voedselbos natuurlijk altijd welkom!


Kookworkshop: Rozenbottel-hazelnoot voedselbosbollen bakken

Wil je ervaren welke bijzondere gerechten er met ingrediënten uit een voedselbos gemaakt kunnen worden? Geef je dan op voor deze exclusieve workshop!

Onder bevlogen leiding van Sander Dikstra en Trudy Rijkuiter ga je aan de slag met het bereiden van een bijzondere oliebol met rozenbottels en hazelnoten. Het recept van de bollen is afkomstig uit het kookboek “Kruidenprikkels” van herborist, chefkok en wildpluk expert Dave Zwaartman.

Er worden twee workshops verzorgd en er kunnen maximaal 6 deelnemers per workshop meedoen. Je dient vooraf aan te melden, wees er dus snel bij!

Deelnamekosten: € 5,00 per persoon (een extra donatie is natuurlijk altijd welkom!)

De eerste workshop is van 12.00-12.45 uur en de tweede van 14.00-14.45 uur 

Geef bij het aanmelden, via info@voedselbosvlaardingen.nl het volgende door:

– naam van de deelnemer(s)

– voorkeurstijd workshop 

– je telefoonnummer

Graag op 20 september ter plekke, contant en gepast afrekenen bij de infokraam van Voedselbos Vlaardingen. 


Workshop educatie in het voedselbos

Voedselbos Vlaardingen biedt ook een eigen lesprogramma voor scholen. Tijdens het oogstfeest organiseren we een speciale workshop waarin je kunt ervaren wat kinderen tijdens de lessen in het voedselbos ontdekken en leren. We geven je een inkijkje in het lesprogramma en een stuk beleving van de lessen zelf; hoe zijn de lessen opgebouwd, wat vinden wij belangrijk, wat is de ervaring tot nu toe. Ook horen wij graag wat jullie zelf doen op het gebied van natuureducatie.

Deze workshop is geschikt voor leerkrachten, BSO leidsters, VO docenten en natuurdocenten. 

Van 13.00-13.45 uur. Voor maximaal 6 deelnemers. Vooraf aanmelden kan via info@voedselbosvlaardingen.nl of op de dag zelf.

De workshop wordt verzorgd door Janneke van Ruijven en Mirjam Hooijmeijer, beiden actief in natuureducatie en -beleving en in het voedselbos educatieteam.

Bekijk ook het filmpje dat een impressie geeft van de lessen in het voedselbos.

Deze workshop is leuk te combineren met de kookworkshop, deze is te volgen van 12.00-12.45 of van 14.00-14.45 uur

zaterdag 29 augustus 2020

Vooraankondiging: 20 september, oogstfeest!

We doen alvast een vooraankondiging. Het voedselbos bestaat alweer ruim 5 jaar. En dat geeft reden voor een feestje! Geheel in stijl wordt dat een oogstfeest. En dat vindt plaats op 20 september. Tussen 11.00 en 16.00 uur.

We zijn met een aardige groep vrijwilligers voorbereidingen aan het treffen om er een heel gezellige dag van te maken. Onderdeel van die dag zal een kleine oogstmarkt zijn. We werken met een aantal partijen samen die we op deze markt verwelkomen. Hoeve Avondrust, Voedselbos Benthuizen en onze eigen imkers zijn in ieder geval van de partij. En we hebben natuurlijk ons eigen oogst die we te koop aanbieden. Nieuwsgierig? Kom vooral een kijkje nemen.

Verder zullen er die dag rondleidingen en workshops zijn. Allemaal nog in voorbereiding. Je moet denken aan een wildpluk-activiteiten, iets koken en activiteiten voor kinderen. 

We hebben daarbij ook oog voor de Coronamaatregelen. Zo zal de oogstmarkt net buiten het Voedselbos georganiseerd worden op het veldje aan de Van Boendaleweg. Daar is genoeg ruimte. En aan de activiteiten zullen steeds een beperkt aantal deelnemers tegelijk kunnen deelnemen, bijvoorbeeld.

Meer informatie volgt zodra we die hebben. Houd daarom onze berichtgeving in de gaten. Wil je niets missen? Abonneer je dan per email op onze website. Aan de rechterkant helemaal bovenaan kun je je e-mailadres achterlaten. Je ontvangt dan een link om je e-mailadres te bevestigen en in het vervolg mis je dan geen één bericht op onze website meer.

We wilden jullie in ieder geval de datum niet onthouden. Schrijf hem dus dikgedrukt in je agenda. We zien je graag op die zondag. 20 september dus. Tussen 11.00 en 16.00 uur.dinsdag 18 augustus 2020

Permacultuur principes in Voedselbos Vlaardingen

Bezoekers die voor het eerst bij ons langskomen, verbazen zich soms over de wilde plantengroei die we toelaten. We wieden of maaien bij voorkeur niet. Dat is geen kwestie van luiheid, maar van weloverwogen keuzes. Ons voedselbos is gestoeld op principes uit de permacultuur. Bij permacultuur draait het om drie belangrijke gedachtes. 

 1. Je zorgt voor de aarde; 
 2. Je zorgt voor de mensen;
 3. Je neemt (een) eerlijk deel.
Als je deze principes ter harte neemt, zo is de gedachte, dan zal overvloed je ten deel vallen. Naast deze ethische principes die de ondergrond vormen, maken we in de permacultuur ook gebruik van ontwerpprincipes. Dat zijn een soort richtlijnen die richting geven aan het handelen tijdens het werken met je ontwerp. Als je er bedreven in wordt, kun je deze principes eigenlijk op alles toepassen. Van natuurlijke ecosystemen tot een kantoorbaan, en van huizenbouw tot je huwelijk. 
Van deze 12 ontwerpprincipes(*) geef ik hieronder voorbeelden hoe dat er in Voedselbos Vlaardingen uit ziet.

Principe 1: observeer en handel ernaar
Observatie is een belangrijk instrument binnen ons voedselbos. We vragen vrijwilligers altijd goed te kijken, en zich eigen gedachten te vormen over wat ze zien. Iedere vrijdag starten we met een observatieronde om te bepalen welke werkzaamheden die dag zullen worden uitgevoerd. Maar eigenlijk is dit een continu proces. Op basis van onze observaties nemen we de beslissingen.

Principe 2: vang energie en sla ze op
De meest voor de hand liggende energiebron zijn zonlicht, warmte en water. We hebben in het ontwerp van het voedselbos met de plaatsing van het water rekening gehouden met het weerkaatsende zonlicht bijvoorbeeld. Daardoor ontvangt een deel van het bos nog weer iets meer licht. Het water zelf is door de ligging nagenoeg altijd beschikbaar voor de plantengroei. Ook in relatief droge perioden. Daarnaast vangen we warmte doordat de beplanting slim is neergezet en er daardoor op sommige plekken een soort 'kamertjes' zijn ontstaan waar het nét iets warmer kan zijn. Ook onze kas is een voorbeeld van het vangen van warmte. Net als de regenton die het water opvangt dat op het schuurtje valt.

Principe 3: zorg voor opbrengst
Dit vatten we ruim op. Je kunt de oogst als opbrengst zien. Maar andere vormen van opbrengst zijn bijvoorbeeld de persoonlijke ontwikkeling van alle vrijwilligers, de geldelijke opbrengsten die we uit donaties of rondleidingen krijgen, maar ook het netwerk dat we bouwen, en de inspiratie die we doorgeven zodat andere voedselbosplekken ontstaan.
  
Principe 4: gebruik zelfregulering en accepteer terugkoppeling
We werken in het voedselbos per definitie niet met bestrijdingsmiddelen of externe meststoffen. Als we luizen hebben, wachten we op de lieveheersbeestjes. Dat is een vorm van zelfregulering. En soms is dat best spannend omdat het effect van de roofdierpopulaties soms pas erg laat zichtbaar wordt.

Principe 5: gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten
We werken liever met de natuur mee. Een voorbeeld is dat onze bodem wordt belucht door het bodemleven (wormen, mieren, mollen om maar een paar voorbeelden te noemen), en niet doordat wij de bodem bewerken. Hierdoor ontstaat op termijn meer wortelruimte voor de gewassen. Daarnaast zorgt de bladval in de herfst bijvoorbeeld voor het toenemen van de organische stof in de bodem.

Principe 6: produceer geen afval, maak kringlopen
De wilgen, populieren en zwarte elzen schieten de grond uit, zonder dat ze zelf voedsel produceren. Dat neemt niet weg dat we ze niet kunnen gebruiken. Van de stammetjes kunnen prima paden worden gemaakt waar we in de winter blij mee zijn, omdat we dan niet door de modder hoeven te lopen.

Principe 7: ontwerp van (natuurlijke) patronen naar detail
Aan het begin hebben we de grote waterpartij gegraven en hebben toen met die grond de terpen opgeworpen waar de walnoten op kwamen te staan. Daarom heen is de rest van de aanplant neergezet. Eerst grotere bomen, en daarna struiken. En komend najaar komen we voor het eerst toe aan de kruidlaag.

Principe 8: verenig eerder dan te scheiden
Toen we onze meidoorns wilden om-enten naar grootvruchtige soorten, hebben we van deze gelegenheid gebruik gemaakt om er een workshop van te maken. Daarmee werd deze ene activiteit een mogelijkheid voor de vrijwilligers om te leren enten, konden we subsidie aanvragen voor workshop én kregen we gratis de beschikking over het ent-materiaal. Door zaken slim te combineren kun je van veel situaties win-win-win maken.

Principe 9: gebruik kleine en trage oplossingen
Áls we maaien - bijvoorbeeld langs de paden - dan doen we dat met de hand. We maken geen gebruik van machines. We hebben mankracht genoeg en het gebruik van ronkende machines stoort de interessante gesprekken.

Principe 10: gebruik en waardeer diversiteit
Een voedselbos is per definitie een polycultuur. De planten staan allemaal door elkaar heen, in verschillende lagen. Die diversiteit bouw je op door ervoor te zorgen dat iedere functie wordt gedragen door meerdere elementen, en dat ieder element meerdere functies vervult. Daardoor krijgt een systeem veel meer veerkracht. Als de oogst van de ene soort een beetje tegenvalt, valt die van een andere soort wellicht juist mee.
Een appelboom is bijvoorbeeld zo'n element. Die vervult de functie van producent van appels, maar ook van voedselbron voor bijen. De functie van voedselbron voor bijen wordt ook door andere elementen verzorgd. Andere appelbomen die net op een andere tijd bloeien, maar natuurlijk ook door andere bomen zoals de wilg of de linde. 

Principe 11: gebruik randen en waardeer het marginale
De meest productieve plek van een voedselbos is eigenlijk de voedselbosrand. Daar waar wel verschillende lagen zichtbaar zijn, maar waar (nog) niet de volle schaduw van een volwassen bos de overhand heeft. Op die randen staan hoogstamfruit, laagstamfruit en bessenstruiken slim opgesteld.

Principe 12: antwoord gepast op veranderingen en maak er op een creatieve manier gebruik van
Dit principe zegt eigenlijk dat verandering die enige constante is. Ons voedselbos begon als een soort grasland met flink wat aangeplante eetbare bomen en struiken. Maar het bos zelf 'doet' ook het één en ander. Het is onze taak om daar goed naar te kijken, en slim te reageren op die veranderingen. En dat brengt ons weer bij principe 1. 


*Er bestaat wat variatie in het aantal van deze principes binnen de permacultuurbeweging, maar dat kan op zichzelf geen kwaad. Diversiteit zien we in het algemeen niet als bedreiging, maar als kans. Je hoeft het niet overal over eens te zijn. Voor deze tekst maakten we gebruik van https://permacultuurnetwerk.eu/12-ontwerpprincipes


dinsdag 7 juli 2020

Een cyclisch proces


Ergens rond maart 2020 is Voedselbos Vlaardingen het toneel geweest voor een bijzondere videoproductie op miniatuurschaal. Hieronder vertelt de maker daar meer over.

   

"Ik ben Chiel Lubbers en ben student aan de KABK (Royal Academy of Art) in Den Haag. Tijdens een van mijn projecten wilde ik veldonderzoek gaan doen in een voedselbos en via het internet kwam ik bij het voedselbos Vlaardingen. Ik was erg nieuwsgierig naar het synergetische systeem waarin verschillende soorten organismen profiteren van elkaars individuele energie. Wanneer organisch materieel vervalt dan breken micro-organismen en bacteriën dit af tot een rijke grond voor de opbouw van nieuw leven. Met de film A cyclic process (een cyclisch proces) wil ik de mens dichter bij de cycli van de natuur brengen zodat er verwondering kan ontstaan. Als we weten hoe deze natuurlijke processen werken en weten wat de natuur te bieden heeft kunnen we er een betere relatie en samenwerking mee opbouwen. 
Ik wil Jeroen en zijn team bedanken voor hun enthousiasme en behulpzaamheid in het antwoorden van vragen tijdens onze gesprekken. De vele samples die we hebben mogen meenemen uit het voedselbos hebben gezorgd voor een bijzonder onderzoek van het rijke landschap." 

 Eerder hebben we deze video al gedeeld via ons instagram-account.

woensdag 17 juni 2020

Voedselbos Rangers op 5 juli in het voedselbos

Sinds kort organiseren De Snoepjestuin en Het Dwaalspoor samen activiteiten voor kinderen in het voedselbos. Hieronder de informatie uit de flyer die ze hiervoor gemaakt hebben.

Voedselbos Rangers

Vind jij het leuk om te spelen en te leren van en in de natuur? Dan is Voedselbos Rangers iets voor jou.
Je ontdekt met al je zintuigen welke planten en dieren er leven en groeien in het voedselbos en wat hun nut is. Je ruikt, voelt en proeft eten uit het voedselbos. Er is ook ruimte voor spel en ontspanning, lijkt je dat wat? Geef je dan snel op!

We nemen de kinderen mee in een verhaal en doen natuuropdrachten. Met hart, hoofd en handen ontdekken de kinderen het voedselbos.

Voor wie: kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Er is plek voor maximaal 20 kinderen, bij minimaal 12 kinderen gaat de dag door!

Wanneer: zondag 5 juli van 10.00 - 14.00 uur

Kosten: €20,00
Zelf een lunch en (gezond) tussendoortje en een gevulde waterfles meenemen. 
Op woensdag 1 juli om 12.00 uur sluit de inschrijving.

Opgeven kan via info@desnoepjestuin.nl of via info@hetdwaalspoor.nl

zaterdag 13 juni 2020

Inhaalrondleiding 14 juni - nog een paar plekjes

In maart, april en mei zijn de rondleidingen niet doorgegaan.
We hebben daarvoor inhaalrondleidingen gepland, en bij sommige van die rondleidingen is nog plek voor een paar personen. 
Morgen, op zondag 14 juni zijn er nog vier plekjes te vergeven. Mocht je tijd en zin hebben, geef je dan op via info@voedselbosvlaardingen.nl. De rondleiding begint om 15.00 uur.

De rondleidingen die we geven, zijn niet gratis. We werken met waardebepaling achteraf. Daarmee hopen we het voor iedereen toegankelijk te houden, want we vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van voedselbossen.

Meer informatie over aanmelden en data van de reguliere rondleidingen vind je op dit stukje van onze website.zondag 7 juni 2020

Rondleidingen weer van start

Vanaf 28 juni zijn er weer reguliere rondleidingen in het voedselbos. Iedere laatste zondag van de maand organiseren we deze rondleidingen. In verband met de corona-maatregelen hebben we de rondleidingen van maart, april en mei moeten annuleren, maar in juni gaan we dus weer beginnen. 

Waar we normaal met één rondleider op 12 deelnemers werkten, hebben we dit nu aangepast om tegemoet te komen aan de anderhalve-meter-richtlijn. Voor iedere rondleiding hanteren we nog steeds maximaal 12 deelnemers, maar we zullen twee rondleiders inzetten. Daarmee loop je de rondleiding in een groepje van zes personen, en dan is anderhalve meter afstand houden gewoon mogelijk, terwijl de rondleiding ook leuk blijft.
Daarnaast rekenen we op de eigen verantwoordelijk van de mensen die zich opgeven. We verwachten dat je niet komt als je klachten hebt.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor de rondleidingen is verplicht. Dat doe je door een mailtje te sturen naar info@voedselbosvlaardingen.nl onder vermelding van het aantal personen en je telefoonnummer. Je krijgt altijd een bevestiging en een mailtje met praktische informatie teruggestuurd.

Kosten
De rondleidingen zijn niet gratis. Maar je hoeft ook geen entree te betalen, want we werken met een waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je achteraf een bedrag doneert voor wat je het waard vond. Daarmee zorgen we ervoor dat ook mensen met minder financiële draagkracht kennis kunnen nemen van voedselbossen. 
Voor vrienden van het voedselbos is één rondleiding per jaar trouwens wel gratis. Hoe je vriend kunt worden, vind je hier.

Voor groepen zijn rondleidingen op afspraak mogelijk. Als je dat leuk lijkt, voor een bedrijfsuitje, een tuiniersclub of een vriendengroep, dan kun je ook een mailtje sturen. We maken dan afspraken over tijdstip, prijs en eventuele overige wensen.


We hopen jullie ook dit seizoen een keer in het voedselbos te zien. dinsdag 2 juni 2020

Bericht van de imkers: er is weer honing!Even weer een berichtje van de voedselbos imkers,

De bijen hebben hééééél hard gewerkt, er is door de dames (werksterbijen) weer verse voorjaarshoning geproduceerd! En lekkerrrrr!
En wij de imkers hebben op 20 mei deze honing weer koud geslingerd, en ik moet er bij vermelden coronaproef. Want tijdens het slingeren hebben wij alle hygiëne maatregelen in acht genomen (dat doen we altijd, maar nu nog extra) met uiteraard handschoenen en een mondkapje er bij.
  

Op deze foto zie je een hele mooie plakkaat met gesloten broed. Dat betekent dat er achter die plak weer een heleboel jonge werksterlarfjes zitten.


Dit zijn 3 redelijk volle honingkamers die wij op 20 mei konden gaan slingeren.


De ontzegelbak staat al te wachten op de volle honingramen.Mooi verzegelde ramen dat betekent dat de honing rijp is om te worden geoogst. Voldoende door de bijen ingedikt zodat er zo weinig mogelijk water in de honing zit.


Op deze foto worden de zegeltjes met een ontzegelvork verwijderd.Hier wordt de honing met de slinger handmatig uit de ramen geslingerd, zoals een soort centrifuge. In die grote ton zetten wij de raampjes rechtop waarna met een slinger de ton binnenin ronddraait en de honing uit de raampjes wordt geslingerd.


En daar komt het kostbare vloeibare goud dat wordt opgevangen in een grove en daaronder een fijne zeef waarbij de honing vervolgens via de emmer in het aftapvat wordt gedaan om het even een paar dagen tot rust te laten komen. En dan volgt het laatste proces, de potjes vullen, wegen en de etiketten op de potjes plakken.Dus bij deze de mededeling: er is vanaf deze week weer volop honing verkrijgbaar in potten van 450 gram. Voor € 7,00.
Ook dit jaar gaat er weer € 1,00 per potje ter donatie aan het voedselbos.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat wij ondanks de coronacrisis toch weer hetzelfde bedrag als vorig jaar behalen, … liefst nog wat hoger.

Verkoop vindt in het voedselbos plaats tijdens de rondleidingen bijvoorbeeld, maar mocht je daar geen gelegenheid voor hebben, dan kun je altijd bellen voor honing op telefoonnummer 010-4708367 dan zorgen wij (de imkers) dat uw bestelling opgehaald kan worden in het voedselbos of bij Olaf of bij mij. Of we regelen iets.


---


Het is wel een bijzondere ervaring om in het voedselbos te mogen imkeren.
Hieronder staan enkele ervaringen die wij beleefden tijdens het imkeren.


Plots word ik gebeld door Mirjam, “De bijen slachten elkaar af”. Tja, wat doe je dan als beginnende imker. Ik bellen naar m’n imkermeester en hij gaf aan: dat lijkt op roven. Sluit de aanvliegopening wat meer af en als het goed is dan wordt het geleidelijk aan minder. En dat was ook zo.
Roven betekent dat er een ander bijenvolk het voedsel steelt van één van onze volken.
Elk volk heeft waakbijen en die dulden geen “vreemde bijen” in de kast, zodoende ontstond er een slagveld.
Met dank aan Mirjam die attent was en ons even een belletje gaf.


Olaf ging een keer in het najaar voor een controle ‘s avonds in het donker bij de bijen kijken, toen er plotseling 2 lichtjes in het donker tevoorschijn kwamen … dat bleken de glinsterende ogen van een vosje te zijn.


Wij waren met de controle van de bijenvolken bezig, ………… en we hoorden wat geluid achter ons, we dachten er komt iemand aan, ….. dat was ook zo, want er stond ineens een fazant achter ons op een boomstronk.


Woensdag toen wij de honingkamers op gingen halen, hoorden wij geklop boven ons hoofd en ja,…. daar zat ineens een kleine bonte specht te tikken hoog in de boom.


Ook al wonen we in een dichtbevolkt stadsdeel, toch in zo’n stukje gebied als het voedselbos kun je de oase van rust en de schoonheid van de natuur vinden.
maandag 25 mei 2020

Biodiversiteit en belevenissen in Voedselbos Vlaardingen - een eindverslag

Na relatieve radiostilte hebben we weer nieuws te delen! 
Er is -op anderhalve meter afstand- namelijk een zeer mooi verslag overhandigd door de deelnemers aan de natuurgidsenopleiding van IVN uit Delft.

"We begonnen met een rondleiding door het voedselbos, wat nog redelijk kaal was, geen blad aan de bomen, struiken en planten, bleek er al enorm veel te zien. De vrijwilligers van het voedselbos waren enthousiast over het voedselbos en dat enthousiasme hebben we kunnen overnemen. Zeker naar mate de lente zijn intrede deed, leek het gebied, hoe klein ook, met de dag te veranderen. Er is zo veel te zien, te horen, ruiken, proeven, voelen en op te merken, dat je zintuigen te kort komt." (bron: nawoord eindverslag)


Van januari 2019 tot en met februari 2020 hebben drie natuurgidsen in opleiding ons voedselbos als adoptieterrein voor hun opleiding gebruikt. Johan, Janneke en Corry hebben in al die maanden steeds terugkerende bezoeken gebracht aan het voedselbos en hebben tijdens al die bezoeken de biodiversiteit in kaart gebracht. Voor hun opleiding moesten zij een eindverslag opleveren, en dat eindverslag is een tijdje geleden aan ons overhandigd. Jeroen mocht het in ontvangst nemen. 

En wat het mooie is: er is ook een digitale versie (pdf) van beschikbaar zodat je het zelf thuis ook kunt doornemen. Als je dat leuk vindt. Het verslag is heel uitgebreid en van mooie foto's voorzien. Zeer de moeite waard. Maar oordeel vooral zelf. (De download kan even duren, want het pdf-bestand is vrij groot.)


Johan, Janneke en Corry, bedankt voor het delen!

woensdag 25 maart 2020

Rondleidingen maart, april en mei zijn geannuleerd


Door de recente maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, moeten wij de rondleidingen van maart, april en mei helaas annuleren.
Wij willen even afwachten wat de volgende stappen gaan worden voordat we nieuwe data voor de rondleidingen bekend gaan maken.

Zodra er duidelijkheid is zullen we daarover de berichtgeving weer starten. Deelnemers die zich voor één van de rondleidingen al hadden opgegeven, zullen t.z.t. actief door ons geïnformeerd worden.

Tot die tijd bieden we je graag wat informatie over ons project:

Mooie beelden vanuit de lucht en een impressie van een open dag zijn hier te bekijken. 
Meer achtergrondinformatie is hier te vinden.

We hopen jullie over een tijdje te ontmoeten in Vlaardingen!zaterdag 21 maart 2020

Anders organiseren

Belangrijke principes uit de permacultuur
In ons vorige bericht lieten we weten dat de rondleiding van maart volgeboekt was. En dat je beter kon aanmelden voor een rondleiding later in het jaar. Dat is nog steeds zo.

De rondleiding van maart hebben we inmiddels door alle omstandigheden verplaatst naar april in de hoop dat we die door kunnen laten gaan. Op de laatste zondag van april vinden dus twee rondleidingen tegelijkertijd plaats. En die zitten ook allebei al vol. We zetten daarvoor ook twee rondleiders in. Het bos is groot genoeg om voldoende afstand te houden.

Vanaf mei is er weer plaats voor nieuwe aanmeldingen voor de rondleidingen. Houd daar dus rekening mee met opgeven. De eerste boekingen voor mei zijn al wel gedaan, dus wacht niet te lang. We willen iedereen die zich aanmeldt dan ook vragen om echt te komen als je je opgegeven hebt. Want anders hou je een plaatsje bezet dat we ook aan iemand anders hadden kunnen geven.

We zijn erg blij met zoveel belangstelling voor ons voedselbos. We hopen dat de wereld er eind april beter voor staat zodat de rondleidingen doorgang kunnen hebben. We realiseren ons namelijk dat het steeds relevanter wordt om kennis te verspreiden over hoe we óók met de wereld zouden kunnen omgaan. Veerkracht en weerbaarheid van systemen worden steeds vaker op de proef gesteld. En principes uit de permacultuur helpen om goed na te denken over hoe we veerkracht en weerbaarheid kunnen vergroten. Ook dat komt aan de orde tijdens rondleidingen.

Wij denken aan lokale ketens benutten, kleinschaligheid bevorderen, decentraal organiseren, diversiteit omarmen en meebewegen met de natuur. En we vertellen dat verhaal (en nog veel meer) aan de hand van voorbeelden uit het voedselbos.

Nieuwsgierig geworden? Mooi, we zien je graag een keer.vrijdag 6 maart 2020

Rondleiding van maart is volgeboekt

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding voor belangstellenden. De eerstvolgende is op 29 maart. Maar aanmelden voor die rondleiding heeft geen zin meer. Deze rondleiding zit vol en ook de reservelijst die we altijd wel aanhouden, is zo goed gevuld dat je je beter kunt aanmelden voor een rondleiding later in het jaar.

We houden rondleidingen op:

 • 26 april 2020
 • 31 mei 2020
 • 28 juni 2020
 • 26 juli 2020
 • 30 augustus 2020
 • 27 september 2020
 • 25 oktober 2020
 • 29 november 2020
Meer informatie over tijdstip, aanmelden en kosten vind je hier.

Overigens is het ook altijd mogelijk om op een andere manier het voedselbos te bezoeken. Want naast de reguliere rondleidingen kun je ook een rondleiding op afspraak boeken. Hiervoor betaal je een van te voren vastgesteld bedrag. Deze rondleidingen worden interessant vanaf een man of 8. Maar áls je dus een groepje van 8 of meer bij elkaar weet te krijgen, is dit een interessante optie. Als je daarover meer informatie wilt hebben, kun je ons mailen op info@voedselbosvlaardingen.nl

Daarnaast staan we altijd open voor nieuwe vrijwilligers. Je kunt een dagje komen meewerken, en als je het leuk vindt, kun je je natuurlijk aansluiten bij de vaste vrijwilligersgroep. We werken in principe op vrijdag in het bos. Meestal beginnen we rond 9.30 uur met een observatieronde door het bos, drinken dan wat en gaan daarna aan het werk. Koffie/thee, een versnapering en eventueel een lunch neem je zelf mee. We werken tot uiterlijk 16.00 uur. Als je daarin geïnteresseerd bent, is het verstandig om vooraf even contact op te nemen. Begin- en eindtijden wijzigen soms onder invloed van weersomstandigheden, en beschikbaarheid van de aansturende vrijwilligers.

We willen graag dat zoveel mogelijk mensen leren van ons voedselbos. Mocht je mensen weten die mogelijk interesse hebben, stuur dit bericht dan gerust door.

Hopelijk tot ziens!


zaterdag 29 februari 2020

Jaarrond voedselbos


26 januari 2018
16 februari 2018
25 maart 2018
22 april 2018
14 mei 2018
22 juni 2018
20 juli 2018
2 september 2018
16 oktober 2018
21 november 2018
17 januari 2019

Ongeveer iedere twee weken worden er van het voedselbos foto's gemaakt. Dat maakt ons in staat om series zoals bovenstaand samen te stellen. We hebben vaste punten waar sowieso foto's gemaakt worden. En daarnaast proberen we de ontwikkeling van het voedselbos in al zijn facetten vast te leggen op de gevoelige plaat. Dus als er een keuken gebouwd wordt, volgen we bijvoorbeeld het hele proces. Of als lieveheersbeestjes voor ons aan het werk gaan, ook. 
We hebben inmiddels een uitgebreide fotobibliotheek over de afgelopen vijf jaar van dit mooie stukje natuur.

Wil je het bos een keer met eigen ogen komen bekijken? Dat kan. We houden maandelijks een rondleiding. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook een keer komen meewerken op een vrijwilligerswerkdag op vrijdag. We verwachten niet dat je meteen íedere vrijdag komt. Sporadische hulp is ook welkom.
En mocht je op vrijdagen en zondagen niet kunnen, weet dan dat je ook op afspraak kunt komen. In dat geval is het wel verstandig om een groepje collega's, vrienden of familie bij elkaar te verzamelen. Want we rekenen daar een vaste prijs voor. Als je daarover meer informatie wilt, dan kun je mailen naar info@voedselbosvlaardingen.nl


zondag 9 februari 2020

Rondleidingen starten weer - 23 februari de eerste

Ons voedselbos mag op veel belangstelling rekenen. We krijgen veel nieuwsgierige en leergierige mensen op bezoek. Sommigen worden vrijwilliger, anderen zijn bezig met eigen voedselbos-initiatieven. Ook dagjesmensen en belangstellende wandelaars uit de nabijgelegen wijk weten de weg te vinden. 
Wij vinden dat niet raar. Het voedselbos is een heel fijne plaats om te zijn. En er valt genoeg te zien, te ervaren en te leren.

Maandelijkse rondleidingen
Vanaf februari vangen de rondleidingen op de laatste zondag van de maand weer aan. Deze maandelijkse rondleidingen organiseren we voor alle belangstellenden die het verhaal achter het voedselbos willen horen. Drie vrijwilligers geven deze rondleidingen bij toerbeurt. Zij zijn vrijwel vanaf het begin betrokken bij het voedselbos en weten daar veel over te vertellen. 

Voor de rondleiding in februari is nog plaats. De aanmeldingen beginnen binnen te lopen, dus als je zeker wilt zijn van een plekje is het handig om dat op tijd aan te geven. Per rondleiding kunnen 12 personen meedoen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Deze rondleidingen zijn niet gratis. We werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je na de rondleiding het bedrag betaalt dat je het zelf waard vond. Aanmelden vooraf is verplicht via info@voedselbosvlaardingen.nl.

De planning voor komend seizoen staat bij ons op de website. Alleen in december en januari doen we geen reguliere rondleidingen. Het overzicht voor 2020 vind je hier.

Rondleiding op afspraak
Naast deze maandelijkse rondleidingen doen we sinds vorig jaar ook rondleidingen op afspraak. Als je zelf een groepje bij elkaar vindt met interesse om het voedselbos een keer te bezoeken, kun je zo'n rondleiding boeken. We rekenen dan een vaste prijs die het meest gunstig is bij een groepsgrootte van tussen de 12 en 16 personen. Het bijkomende voordeel is dat we in overleg de datum bepalen. Je zit dus niet vast aan een zondag. Daarbij moeten wij alleen even kijken of we een vrijwilliger beschikbaar hebben op de gewenste datum. Meestal komen we daar wel uit. 
Dus wil je met collega's, je klas, een vriendengroep of familie je eigen rondleiding, schroom dan niet om contact op te nemen via info@voedselbosvlaardingen.nl.

We hopen dit jaar ook weer veel belangstellenden te mogen ontvangen. 

Andere scholing
Ben je overigens op zoek naar scholing op het gebied van voedselbossen of agroforestry, dan zijn onze rondleidingen een mooi startpunt, maar kijk dan vooral ook eens bij het aanbod dat de Green Deal Voedselbossen verzameld heeft op hun website


maandag 27 januari 2020

Buitenkeuken

In het voedselbos doen we de dingen bij voorkeur zonder haast. Eén van de doelen die we nastreven is de recreatieve functie. Dat doen we door soms activiteiten te organiseren. Maar net zo recreatief zijn de vrijwilligers-werkdagen. Dat we op die dagen met zinvolle activiteiten bezig zijn, doet daar niets aan af.
Hoe dan ook, we proberen de dingen te doen zonder haast. Bij het bouwen van de buitenkeuken is dat ruimschoots gelukt. We hebben een mooie keuken door er stap voor stap steeds een beetje aan te bouwen. In 2018 begonnen we. En de voltooiing vindt waarschijnlijk plaats in komend kalenderjaar. Hier alvast een foto-verslag van de bouw tot nu toe.

In april 2018 werd het gat voor de fundering gegraven.

Daarin werd zand gestort. En aangeharkt. Liefst een beetje recht.

Daarop werden grote tegels geplaatst. Die natuurlijk waterpas liggen.

Op die grote tegels kwamen de steunpilaren.
Gemaakt van aan-elkaar-geplakte stoeptegels. Inmiddels was het herfst.

In de winter lieten we het project met rust. De tegels waren op hoogte,
maar het blad kon toch nog niet worden gestort.

In de lente van 2019 kwam het vervolg.
De bekisting voor het gieten van het betonnen werkblad werd getimmerd. 
De twee belangrijkste bouwers aan het werk.

Aan de binnenkant werd het verstevigd met staal.En in mei was dat klaar. En kon het beton gegoten worden.

Het moest natuurlijk nog drogen.

Eind mei konden we de nieuwe keuken voor het eerst gebruiken
tijdens een kruidenworkshop van Tanja Hilgers.
Maar het werk is nog niet af. We maken ruimte voor het 'dak' wat er nog op moet kunnen.
Dat dak gaat gevormd worden door een schaduwdoek dat tussen palen gespannen wordt.Zo bouwen we beetje bij beetje verder aan de mogelijkheden die het voedselbos ons biedt. Wie weet kunnen we je komend seizoen wel verwelkomen voor een kookworkshop.