Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

woensdag 25 maart 2020

Rondleidingen maart, april en mei zijn geannuleerd


Door de recente maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd, moeten wij de rondleidingen van maart, april en mei helaas annuleren.
Wij willen even afwachten wat de volgende stappen gaan worden voordat we nieuwe data voor de rondleidingen bekend gaan maken.

Zodra er duidelijkheid is zullen we daarover de berichtgeving weer starten. Deelnemers die zich voor één van de rondleidingen al hadden opgegeven, zullen t.z.t. actief door ons geïnformeerd worden.

Tot die tijd bieden we je graag wat informatie over ons project:

Mooie beelden vanuit de lucht en een impressie van een open dag zijn hier te bekijken. 
Meer achtergrondinformatie is hier te vinden.

We hopen jullie over een tijdje te ontmoeten in Vlaardingen!zaterdag 21 maart 2020

Anders organiseren

Belangrijke principes uit de permacultuur
In ons vorige bericht lieten we weten dat de rondleiding van maart volgeboekt was. En dat je beter kon aanmelden voor een rondleiding later in het jaar. Dat is nog steeds zo.

De rondleiding van maart hebben we inmiddels door alle omstandigheden verplaatst naar april in de hoop dat we die door kunnen laten gaan. Op de laatste zondag van april vinden dus twee rondleidingen tegelijkertijd plaats. En die zitten ook allebei al vol. We zetten daarvoor ook twee rondleiders in. Het bos is groot genoeg om voldoende afstand te houden.

Vanaf mei is er weer plaats voor nieuwe aanmeldingen voor de rondleidingen. Houd daar dus rekening mee met opgeven. De eerste boekingen voor mei zijn al wel gedaan, dus wacht niet te lang. We willen iedereen die zich aanmeldt dan ook vragen om echt te komen als je je opgegeven hebt. Want anders hou je een plaatsje bezet dat we ook aan iemand anders hadden kunnen geven.

We zijn erg blij met zoveel belangstelling voor ons voedselbos. We hopen dat de wereld er eind april beter voor staat zodat de rondleidingen doorgang kunnen hebben. We realiseren ons namelijk dat het steeds relevanter wordt om kennis te verspreiden over hoe we óók met de wereld zouden kunnen omgaan. Veerkracht en weerbaarheid van systemen worden steeds vaker op de proef gesteld. En principes uit de permacultuur helpen om goed na te denken over hoe we veerkracht en weerbaarheid kunnen vergroten. Ook dat komt aan de orde tijdens rondleidingen.

Wij denken aan lokale ketens benutten, kleinschaligheid bevorderen, decentraal organiseren, diversiteit omarmen en meebewegen met de natuur. En we vertellen dat verhaal (en nog veel meer) aan de hand van voorbeelden uit het voedselbos.

Nieuwsgierig geworden? Mooi, we zien je graag een keer.vrijdag 6 maart 2020

Rondleiding van maart is volgeboekt

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding voor belangstellenden. De eerstvolgende is op 29 maart. Maar aanmelden voor die rondleiding heeft geen zin meer. Deze rondleiding zit vol en ook de reservelijst die we altijd wel aanhouden, is zo goed gevuld dat je je beter kunt aanmelden voor een rondleiding later in het jaar.

We houden rondleidingen op:

  • 26 april 2020
  • 31 mei 2020
  • 28 juni 2020
  • 26 juli 2020
  • 30 augustus 2020
  • 27 september 2020
  • 25 oktober 2020
  • 29 november 2020
Meer informatie over tijdstip, aanmelden en kosten vind je hier.

Overigens is het ook altijd mogelijk om op een andere manier het voedselbos te bezoeken. Want naast de reguliere rondleidingen kun je ook een rondleiding op afspraak boeken. Hiervoor betaal je een van te voren vastgesteld bedrag. Deze rondleidingen worden interessant vanaf een man of 8. Maar áls je dus een groepje van 8 of meer bij elkaar weet te krijgen, is dit een interessante optie. Als je daarover meer informatie wilt hebben, kun je ons mailen op info@voedselbosvlaardingen.nl

Daarnaast staan we altijd open voor nieuwe vrijwilligers. Je kunt een dagje komen meewerken, en als je het leuk vindt, kun je je natuurlijk aansluiten bij de vaste vrijwilligersgroep. We werken in principe op vrijdag in het bos. Meestal beginnen we rond 9.30 uur met een observatieronde door het bos, drinken dan wat en gaan daarna aan het werk. Koffie/thee, een versnapering en eventueel een lunch neem je zelf mee. We werken tot uiterlijk 16.00 uur. Als je daarin geïnteresseerd bent, is het verstandig om vooraf even contact op te nemen. Begin- en eindtijden wijzigen soms onder invloed van weersomstandigheden, en beschikbaarheid van de aansturende vrijwilligers.

We willen graag dat zoveel mogelijk mensen leren van ons voedselbos. Mocht je mensen weten die mogelijk interesse hebben, stuur dit bericht dan gerust door.

Hopelijk tot ziens!