Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zaterdag 12 september 2015

Paddenstoelen

Het voedselbos is rijk aan dood populierenhout. We hebben immers aan het begin van dit jaar de grootste bomen gekapt om ruimte te maken voor de notenbomen die in het voorjaar geplant zijn. Dat populierenhout is voor een groot deel versnipperd. En die snippers gebruikten we weer om paden aan te leggen.
Maar een aantal grote boomstammen hebben we op strategische plekken langs de bosrand laten liggen. En dat dode hout is prima geschikt om paddenstoelen op te laten groeien. In ons geval het liefst eetbare paddenstoelen. En daarmee hebben we de natuur in juni een handje geholpen. We hebben toen het grootste deel van de stammen geënt met houten plugjes waarin de juiste paddenstoelenschimmels al aanwezig waren. Het idee is dan dat de schimmel zich in de boomstam vestigt voordat andere schimmels de kans krijgen zich te ontwikkelen. En dan gaat de juiste soort paddenstoelen dus op je dode boomstam groeien.

Zie je die 'pukkeltjes' op deze boomstam? Dat zijn de pluggen die we erin geslagen hebben.


Zo'n plug ziet er dus gewoon zo uit:


Jeroen doet het even voor. Gaatje boren. Plug erin slaan. En dat 800 keer. Ofzo.Iedere zaterdag is het vrijwilligerswerkdag. En op zo'n dag proberen we ook zoveel mogelijk bij te houden hoe verschillende onderdelen van het voedselbos erbij staan. Vandaag gingen we eens kijken bij de paddenstoelen. En ja hoor,
Goed, het waren er pas drie. En één of ander knaagdier had ze alvast voorgeproefd. Maar dat mag de pret niet drukken: het begin is er. Wie weet wat er nog gaat komen. 

Overigens zijn lang niet alle paddenstoelen in het voedselbos per definitie eetbaar. Sommige plekken op de houtsnipperpaden staan ook vol met paddenstoelen en we hebben een compostberg die ook vol schimmel en paddenstoel zit. Maar die paddenstoelen zijn daar gewoon op een natuurlijke manier gegroeid. Het blijft dus zaak om op te letten als je zou willen proeven. Doe dat alleen als je er echt verstand van hebt.


Vind je het leuk om het voedselbos eens met eigen ogen te komen bekijken? Wees dan welkom. Iedere zaterdag is de beheerder (Jeroen) tussen 9.00 en 16.00 uur aanwezig. 
Of kom langs tijdens het Wandelweekend op 26 of 27 september.


vrijdag 4 september 2015

Aankondiging wandelweekend 26 en 27 september 2015

Het netwerk Hof van Delfland organiseert in het weekend van 26 en 27 september een wandelweekend in het gebied van Delfland. Het is de feestelijke aftrap van de opening van het nieuwe wandelroutenetwerk dat 900 km aan wandelroutes in het gebied herbergt.

Voedselbos Vlaardingen sluit zich graag aan bij dit initiatief en heet u van harte welkom op 26 september om een wandeling te komen maken langs (en door) ons bos. De beheerder Jeroen (waarschijnlijk bijgestaan door enkele vrijwilligers) zal tussen 9.00 uur en 16.00 uur aanwezig zijn om wandelaars te woord te staan.
Op zondagmiddag is er tussen 13.30 en 16.30 uur een verhalenverteller aanwezig om het voedselbos op te luisteren met mooie verhalen. Wees welkom.

Er zijn tijdens het wandelweekend nog veel meer leuke dingen te doen in de regio. Meer informatie daarover vind je via www.heerlijkbuiten.nl/wandelweekend.