Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 8 december 2017

Vooruit kijken naar 2018


Het jaar nadert langzamerhand zijn einde. En hoewel de natuur nu een beetje stil lijkt te staan, zijn we als vrijwilligers van het voedselbos druk bezig met vooruit kijken naar 2018. Er wordt ijverig gesleuteld aan het jaarprogramma. Daarin zullen de maandelijkse rondleidingen gewoon weer terug komen. Die worden goed bezocht en we vinden het de moeite waard om zoveel mogelijk mensen te vertellen over hoe een voedselbos werkt.

Verder zullen we in juni uiteraard weer meedoen met de Midden-Delflanddagen en in oktober 2018 hopen we ook weer te kunnen aansluiten bij de PolderParade. Maar er volgen meer activiteiten. In het nieuwe jaar zullen we alle geplande activiteiten via deze website kenbaar maken. Als je daar extra vroeg van op de hoogte gesteld wilt worden, kun je Vriend worden. Je krijgt dan ook één rondleiding gratis.

Wat voor nu alvast wel leuk is om in je agenda te zetten is de aanplant van de kruidentuin in maart. We doen dan mee met de landelijke actie van NLdoet. Onze klus vind je daar ook terug, en je kunt je hier aanmelden als je het leuk vindt om op die vrijdag mee te werken.


dinsdag 14 november 2017

Mooie plaatjes

Iedere maand worden er van Voedselbos Vlaardingen tientallen foto's gemaakt. Bij activiteiten lopen er vaak meerdere fotografen rond. Al die foto's slaan we op in een digitaal archief. Zo zijn alle foto's op maand terug te vinden. 
Voor een ander project was ik op zoek naar mooie plaatjes uit voedselbos Vlaardingen. En waarom zou ik jullie niet laten meegenieten? 

Een kleine selectie: 
zondag 22 oktober 2017

Groei van januari tot oktober

Ongeveer iedere week tot twee weken maken we vanaf dezelfde standpunten foto's van het voedselbos. Daardoor kun je de ontwikkeling van het bos door de jaargetijden heen mooi in kaart brengen. Hieronder staat een serie foto's van januari tot oktober. Je staat in het semi-openbare gedeelte van het voedselbos onder de treurwilg (of eigenlijk net ervoor) en je kijkt richting de kas. Op deze serie kun je goed zien dat de pioniersbomen het bos proberen over te nemen. Op het hele perceel staan ontzettend veel zaailingen van elzen en opschot van populieren. Ook zijn er vrij veel wilgen opgekomen. Op de onderste foto's zie je links een els het beeld overnemen en rechts een populier. Op de bovenste foto's staan die 'boompjes' er ook al, maar daar vallen ze minder op.

Voor de kas zie je een terp. Die terp is gemaakt van de grond die we bij de aanleg uitgegraven hebben om een waterpartij te maken. Op het midden van de terp staat een walnoot. Dat is op de bovenste foto die spriet die je net links voor de kas ziet staan. Die walnoot staat op de terp omdat hij niet zo van natte voeten houdt. Rondom de walnoot staan (ook iets hoger dan het maaiveld) een aantal fruitbomen en -struiken. Daar tussen laten we de natuur (voorlopig) haar gang gaan. Ze is bezig de grond te bewerken. Dat doet ze door vooral zuring, brandnetel en een beetje smeerwortel te laten groeien op dit moment. Vorig jaar waren dat nog vooral distels. Die zien we nu al bijna niet meer. 


6 januari 2017

10 februari 2017

3 maart 2017
14 april 2017


12 mei 2017


9 juni 2017

14 juli 2017


18 augustus 20171 september 2017


13 oktober 2017
Wil je meer weten over het ontwerp en het plan achter deze plaatjes, kom dan een keer een rondleiding mee doen. De eerstvolgende is op 29 oktober om 15.00 uur. Voor Vrienden van het Voedselbos is die gratis. Meer informatie is hier te vinden.

dinsdag 3 oktober 2017

Fotoverslag PolderParade

Afgelopen zondag was het enorm druk op onze mooie locatie. Er werd gekookt en gebakken, getrommeld, gezongen, verhalen verteld en informatie gegeven via de kraam en de rondleidingen.

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden: een fotoverslag van de PolderParade in het voedselbos.
Wat ons betreft was de PolderParade voor herhaling vatbaar. Volgend jaar weer?