Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

woensdag 30 oktober 2019

Tree Fest komende zaterdag in Barendrecht

De wereld heeft meer bomen nodig! The Pollinators organiseren daarom in 2019 voor de tweede keer Tree Fest. Een dag vol leerzame workshops, kunst, muziek en natuurlijk bomen planten.
En Voedselbos Vlaardingen is erbij. Wij staan ergens op het terrein met een kraam met informatie en lekkere dingen uit ons voedselbos.

Tree Fest is komende zaterdag 2 november al. Een bezoek is om meerdere redenen de moeite waard. Zo zijn er workshops te volgen in de Nature Academy. Bijvoorbeeld 'Composteren kun je leren' van Caroline de Vlaam (sinds kort zo nu en dan vrijwilliger bij ons op de vrijdag). Of wat dacht je van 'The Ultimate  Food Forest Guide' van Bastiaan Rooduijn en Max de Corte (één van de mede-initiatiefnemers van ons eigen voedselbos). En Janneke van Ruijven heeft een activiteit speciaal voor de kids: 'Herfstmandala's maken'.

Dit alles (en meer) vindt plaats op Natuurgoed Ziedewij, een heel bijzonder stukje grond. Ooit was er water, waarna het agrarische grond werd waar onder andere vlas werd verbouwd. Binnenkort wordt 10 hectare van deze polder ingericht als natuur- en belevingsgebied en aan de deelnemers van Tree Fest de eer om de eerste 1500 bomen te planten.

Neem alvast een kijkje in hun plannen voor de aanleg van een voedselbos, een op permacultuur principes gebaseerde voedseltuin en een slaapplek. In de bijbehorende boerderij vind je tevens een maquette van het toekomstige Natuurgoed Ziedewij.

Laat je inspireren en stel al je vragen van 12.00 tot 17.00 op de Markt.

Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de website van the Pollinatorsmaandag 21 oktober 2019

Herfstrondleidingen op 27 oktober en 24 november

Zoals trouwe lezers van onze website al weten, organiseren we iedere laatste zondag van de maand een rondleiding. Voor dit jaar staan er nog twee gepland, alleen in oktober en november houden we nog een rondleiding. In december en januari houden we - net als het bos - een winterstop. De eerste rondleiding daarna zal pas weer in februari zijn.

De rondleidingen van oktober en november zijn bovendien extra de moeite waard, want het is herfst. De bomen laten hun blaadjes vallen en de structuur van het voedselbos wordt daardoor misschien nog wel beter zichtbaar. Sowieso is de herfst een mooi jaargetijde om een wandeling te maken in het bos. Dus waarom niet in een voedselbos. Ondertussen leggen we graag uit hoe zo'n bos voor ons werkt.

We starten om 15.00 uur bij de koepelkas in het midden van het terrein. En de rondleiding zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren.
Aanmelden vooraf is verplicht. De rondleiding van 27 oktober zit nog niet helemaal vol, maar het is wel slim om tijdig op te geven, want voor je het weet is je plekje bezet. Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
We werken met waardebepaling achteraf. Dat betekent dat het niet gratis is, maar dat je achteraf bepaalt wat het je waard was. Op deze manier proberen we het voedselbos toegankelijk te houden voor iedere portemonnee en als je het echt heel leuk hebt gevonden, doe je gewoon een extra grote donatie!

Welke wordt het? De rondleiding van oktober, of van november? ;-)

zondag 20 oktober 2019

Lezingen Praktijk Huisartsen Schiedam Noord

Deze zomer kwam een groep van de Praktijk Huisartsen Schiedam Noord bij ons op bezoek in het voedselbos. Deze praktijk organiseert dit najaar en deze winter een aantal lezingen rondom voeding en gezondheid. Eén van deze lezingen wordt gegeven door Huib Sneep, mede-initiator van Voedselbos Vlaardingen. Reden temeer om deze lezing en ook de andere lezingen onder de aandacht van ons publiek kenbaar te maken.

Een overzicht van deze lezingen en informatie over aanmelden vind je op het blog van één van de huisartsen. Zie daarvoor dit overzicht: lezingen.

20 november 2019 - Zzzlaap (weer) lekker! - Ischa Gijzel
15 januari 2020 - Voeding voor onze voeding - Huib Sneep
4 maart 2020 - Auto-immuunziekten: botte pech? - Lieneke van de Griendt
15 april 2020 - Het ketogeen dieet - Louisette Blikkenhorst

De lezingen worden gehouden in Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, Schiedam. De entree bedraagt 6 euro per lezing als je vooraf aanmeldt (via ewg@hasn.nl). Aan de deur kost het 8,50 euro.

De lezing van Huib Sneep op 15 januari bevelen we uiteraard in het bijzonder aan.
"Hoe ontstaan de planten die wij eten en welke organismen en mechanismen spelen daar een positieve of juist een negatieve rol bij? Wat maakt voeding eigenlijk “gezond”? Wat is het verschil tussen biologische teelt en “gewone” teelt? Is biologisch eten echt beter? Onze bekende Schiedammer Ing. Huib Sneep gaat het u vertellen. Hij is ‘de bomen- en bodemman van Nederland’. De laatste tien jaar deed hij veel ervaring op met stadslandbouw en voedselbossen en is mede-initiatiefnemer van het Voedselbos Vlaardingen. Hij zoekt graag naar overeenkomsten tussen de processen in het menselijk lichaam en die in de ons omringende natuur, bijvoorbeeld die van de bodem."