Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zaterdag 17 juni 2017

Midden-Delflanddag in het voedselbos

Op zondag 18 juni 2017 doet Voedselbos Vlaardingen mee met de Midden-Delflanddag. Tussen 11.00 en 17.00 uur openen we onze deuren. Voel je welkom.


Wat is er te doen?

Rondleidingen
Ieder heel uur start er een rondleiding door het voedselbos onder leiding van Jeroen (de beheerder) of Paul (de ontwerper). Als je meer wilt weten over het ontwerp, de visie erachter en de aanplant van het voedselbos, zijn deze rondleidingen aan te bevelen.

Eten uit het voedselbos
Er zal op verschillende momenten op de dag gekookt worden met producten uit het voedselbos. Mirjam en Marije gaan hiermee aan de slag. Tijdens deze activiteiten wordt er live geplukt, gesneden, geroerd en gemengd. Er zullen verschillende gerechtjes zijn die lekker zijn voor kinderen en volwassenen. In één van de kramen worden deze gerechtjes aangeboden.

Workshop geneeskrachtige kruiden
We hebben dokter van Groningen bereid gevonden om een workshop te geven over het gebruik van geneeskrachtige kruiden. Veel planten in de kruidlaag van het voedselbos hebben geneeskrachtige eigenschappen. Tijdens deze workshop kun je daar meer over te weten komen. Er start een workshop om 14.30 uur en één om 15.30 uur.

Bomen met een eigen karakter
Onder deze titel kun je mee doen met een bomenwandeling langs bekende bomensoorten. Joke laat je kennis maken met de bomen van de Maankalender. Bij elke volle maan hoort een eigen boom met een eigen 'karakter'. Die boom vertelt je iets. Van de 13 bomen vinden we er een aantal terug in het Voedselbos. Misschien herken je een eigenschap van de boom in jezelf. Zo waait de wilg met alle winden mee, de eik blijft stevig staan. Zin om een rondje mee te lopen?
Er zijn drie rondes die starten om 11.15 uur, 12.15 uur en 13.15 uur. Iedere wandeling duurt ongeveer drie kwartier.

De Imker vertelt
Sinds kort hebben we twee bijenkasten mét bijen in het voedselbos staan. Onze (beginnende) imker is aanwezig om belangstellenden te vertellen over de bijen en de verzorging daarvan.

Informatiestand
In onze informatiestand krijg je informatie over de achtergrond van het voedselbos. Suzanne, Marianne en Remko zullen deze stand bemannen. Je kunt er Vriend worden of je kunt je zelfs opgeven als vrijwilliger. En uiteraard kun je hier al je vragen stellen.

Blotevoetenpad
Voor de kinderen hebben onze vrijwilligers Mike en Wouter het blotevoetenpad weer afgestoft en opgeknapt. Ook heel grote kinderen mogen hier aan meedoen als ze willen. Durf jij over houtsnippers, door de modder of over een grote boomstam te lopen? Op blote voeten dus. Kinderen vinden het fantastisch. Pret verzekerd. En het schijnt nog goed voor je te zijn ook.
Er is geen gelegenheid om na afloop voeten te spoelen of te drogen. Misschien is het handig om zelf een klein handdoekje mee te nemen.

Muziek
Op verschillende momenten zal er muziek aanwezig zijn. Uiteraard niet uit een muziekinstallatie. We hebben immers geen stroom in het voedselbos. Nee, Martijn en Anita komen gewoon live muziek spelen. Hoe leuk is dat?
Zij laten hun klanken horen om 14.00 uur en 15.00 uur.

Kosten
Voor sommige van bovenstaande activiteiten vragen we een kleine bijdrage. We hebben daarvoor speciaal voor deze dag een lokale valuta beschikbaar: 'de hazelnoot'. Die kun je aanschaffen tijdens je bezoek. Vrijwillige donaties zijn overigens altijd welkom. Kijk daarvoor bijvoorbeeld hier.

Sanitair
In het voedselbos is geen stromend water en geen elektriciteit. Dat betekent dat 'gewoon' sanitair ontbreekt. Maar gelukkig hebben we wel een composttoilet. En daar kun je dus gewoon gebruik van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten