Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 6 juni 2017

Nieuwe banken van Woodcompany

Op de Midden-Delflanddag kun je onze nieuwe vaste boomstambanken komen uitproberen. Maar die banken waren er niet altijd.

                      Zie ook het volledige programma van de Midden-Delflanddag op 18 juni.


Een bekend spreekwoord is: "Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd". Waar we normaal gesproken maar mee willen zeggen dat sommige dingen tijd nodig hebben om te worden wat het wil zijn. En dat gaat zeker ook op voor het voedselbos. De bomen en planten groeien maar door en gaan ondergronds en bovengronds allerlei relaties met elkaar en met het dierenleven aan. En dat is precies de bedoeling.

Maar ook de infrastructuur in het voedselbos wordt steeds mooier en functioneler gemaakt. Alles op zijn tijd. Zo zaten we in mei 2015 nog zonder kas op een open veldje op stoeltjes die ergens anders 'over' waren. Je moet tijdens je pauze ergens je thee drinken, immers.
September 2015
In mei 2016 zaten we er al heel wat beter bij. Iets meer in de luwte. We konden binnen en buiten zitten. En de tegels die klaar lagen om in de kas neergelegd te worden, werden ook gebruikt om tijdens pauzes op te zitten. Maar dit was natuurlijk niet bedoeld als blijvende situatie.
Mei 2016
In mei 2017 lagen daar ineens twee boomstammen. Nouja, eigenlijk lagen ze er niet ineens. En zeker niet op deze plek. Ze werden bezorgd door de Woodcompany, die ze ook voor ons precies op maat had gezaagd. Probleempje was echter nog wel dat de stammen net buiten het voedselbos bezorgd waren. En.. detail: ze zijn best zwaar.
Op de foto hieronder liggen de banken trouwens op zijn kop. De uitsparingen zijn geen 'zitjes', maar werden er in gezaagd als bevestigingspunten voor de poten. En die poten moesten dan weer eerst ingegraven worden.
Het was overigens nog best een avontuur om de banken op deze plek te krijgen. Want die boomstammen til je niet 'even' op met een paar sterke mannen. En we maken in het voedselbos nou eenmaal geen gebruik van zware machinerie zoals een kraantje, want dat vinden we niet goed voor de bodem.
Uiteindelijk lukte het om de boomstammen op de goede plek te krijgen omdat we bij Hoeve Avondrust een platte kar konden lenen die we met vereende krachten van de vrijwilligers naar de juiste bestemming hebben geduwd. Met de stammen erop.
Mei 2017
Uiteindelijk werd het resultaat wel zoals het bedoeld was. Twee comfortabele duurzame banken die perfect passen in de sfeer van het voedselbos. En als we plek te kort komen, dan kunnen we altijd nog stoeltjes bij zetten.
Juni 2017

Wil je weten of de banken echt zo comfortabel zitten? Kom dan een keer langs. Bijvoorbeeld op de Midden-Delflanddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten