Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 10 juni 2019

Bessen plukken op Midden-Delflanddag

Wandelpad als je rechts aanhoudt na binnenkomst aan de Zuidbuurt-zijde.
 Als je nu aan de Zuidbuurt-zijde het voedselbos binnenloopt, zie je dit. Wat de argeloze voorbijganger vaak niet ziet, is dat er rechts naast het pad een overvloed aan aalbessen te vinden is. Het lijkt een woud van brandnetels, maar niets is minder waar.
Aalbessen die beginnen te kleuren.
Goed verscholen tussen de brandnetels.
Vaak wordt ons gevraagd hoe wij ervoor zorgen dat de vogels ons niet voor zijn bij het oogsten van de bessen. Zetten wij geen netten? Nee, dat hoeft niet omdat we de brandnetels laten staan. Die overgroeien de bessenstruiken en schermen daarmee de bessen af. Zowel de vogels als de argeloze voorbijgangers hebben vaak geen idee van de overvloed die er tussen de brandnetels hangt.

Traditioneel zijn de aalbessen rijp op Midden-Delflanddag, zo halverwege juni. Komende zaterdag is het zover. 's Ochtends worden de aalbessen ontdaan van alle brandnetels die rondom de struiken staan. En het publiek dat ons die dag bezoekt, kan zelf aalbessen oogsten.

Op Midden-Delflanddag zijn we open tussen 11.00 uur en 16.30 uur. Er zijn die dag verschillende activiteiten in het voedselbos, en ook in de omgeving zetten andere locaties hun deuren open.
In het voedselbos kun je terecht voor onder andere:
- rondleidingen
- een hapje en drankje uit het voedselbos
- blote voetenpad
- en nog meer.De aalbessen zagen er een tijdje eerder zo uit. Ze begonnen toen net te kleuren.
De kruisbessen hangen er ook goed bij. Deze struiken kunnen er niet zo goed tegen om tussen de brandnetels (of andere ruigtekruiden) te staan. Deze planten hebben we dit jaar voor het eerst eerder vrijgezet. Wat het effect op de oogst is, moeten we nog zien.

 Oogst die verderop in het jaar te verwachten is, is onder andere de Japanse Wijnbes. Hier gefotografeerd in de knop. Deze plant staat op verschillende plekken. Hij is ondermeer te vinden naast het toegangshek.

De bramen beloven dit jaar ook een grote oogst. Tenminste, áls al deze bloemen ook echt bramen worden. We wachten het af. De oogstmandjes staan in ieder geval al klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten