Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zaterdag 14 maart 2015

Oude bomen gekapt

In de bosranden die het terrein afbakenen, stonden een aantal grote bomen die de -voor die soort- bejaarde status al bereikt hadden. Bejaarde bomen hebben de neiging om op de meest ongelegen momenten om te vallen. Tijdens een storm ofzo. Om de veiligheid en de levensduur van het voedselbos te waarborgen, moesten die bomen verwijderd worden.
Het ging om een aantal pionierssoorten. Dat zijn bomen die een jaar of 40 worden en daarna aan het eind van hun levenscyclus zijn. De wilg en de populier bijvoorbeeld. In de natuurlijke cyclus van de ontwikkeling van een bos leveren zij met hun dode hout, dat langzaam vergaat, weer voedingsstoffen aan het bos. Zodat andere soorten in het bos daarvan weer kunnen profiteren. Vaak komen er dan in die fase bomensoorten die een veel langere levensduur hebben. Zoals de eik of de beuk.
Die pioniersbomen moesten dus weg. Logischerwijs kap je ze voordat de nieuwe aanplant erin gezet wordt. Want het is best een slagveld als er een paar van die hele grote bomen omgehaald worden.


Van een paar van die bomen hebben we de stammen tot op een meter of zes laten staan. In het gebied wonen namelijk ook spechten. En die zullen dat wel kunnen waarderen. En dood hout is in een bos altijd welkom. Ongeveer 40% van het leven in een bos zit op en in dood hout. Het is dus goed om daar wat van te hebben.
De dikste stammen die toch helemaal omgezaagd zijn, worden over een tijdje gebruikt om eetbare paddestoelen op te enten.

Dan maar eens wat foto's van de kettingzaag in actie:







Na een dagje of twee bomen omzagen, ziet het terrein er nu dus uit als een slagveld. Er liggen verschillende stapels met boomstammen en nog grotere bergen takken. Aanstaande maandag komt er een grote versnipperaar om de rommel op te ruimen. Die klus moet gauw af zijn, want op woensdag is de boomplantdag al.






Eén van die grote kale stammen die nu overgebleven zijn, zal trouwens uitzichtpunt worden om het terrein vanaf hoogte te kunnen fotograferen. Want nu kun je het allemaal vanaf de grond nog redelijk overzien. Maar als straks alles gaat groeien, hebben we een hoger standpunt nodig om het goed in beeld te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten