Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 8 maart 2022

Voedselboslessen gaan deze week weer van start


Met ons voedselbos willen we bijdragen aan ontwikkeling van kennis rondom voedselbossen. Dat doen we op verschillende manieren.

Onderzoek

Dat doen we onder andere door deel te nemen aan het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen. Binnen dat programma van de Green Deal Voedselbossen werken onderzoeksinstituten samen om meer kennis te krijgen over de ontwikkeling van voedselbossen in Nederland. We houden bijvoorbeeld de ontwikkeling van de bodem in de gaten, de ontwikkeling van de biodiversiteit (op het gebied van vlinders, loopkevers, vogels en natuurlijke plantengroei), de ontwikkeling van de koolstofvastlegging en nog veel meer andere zaken. Daarvoor stellen we ons voedselbos regelmatig open voor studenten die deze onderzoeken uitvoeren. 

En die onderzoeken worden ook uitgevoerd op nog meer dan 20 locaties door het hele land. Daarmee wordt een database gevuld met gegevens die op termijn een goed beeld kunnen gaan geven over de mogelijkheden van voedselbossen.

Rondleidingen

Verder houden we rondleidingen. Iedere laatste zondag van de maand worden deze rondleidingen gegeven door een roulerend groepje van vaste vrijwilligers. Deze rondleidingen zijn bedoeld om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om kennis te nemen van wat een voedselbos nou eigenlijk inhoudt. Daarom werken we tijdens deze rondleidingen ook niet met een vaste prijs, maar met een waardebepaling achteraf. Daarmee voorkomen we dat er een groep mensen is die zo'n rondleiding niet zou kunnen betalen. En degenen die dat wel kunnen, geven vaak juist meer. Een mooie vorm van solidaire betaling, vinden wij.

Daarnaast organiseren we voor groepen rondleidingen op afspraak. In overleg bepalen we dan een datum waarop het voor jullie uitkomt en wij een vrijwilliger beschikbaar hebben. Bij deze rondleiding spreken we wel een vaste prijs van te voren af. Leuk voor een tuingroep, een groep duurzame inwoners van een gemeente, een lokale politieke partij of een andere (groene) groep.

Educatie

En last but not least, hebben we een heus lesprogramma voor leerlingen uit het basisonderwijs. Verschillende scholen in Vlaardingen hebben ons al weten te vinden en komen al een tijdje voor een aantal lessen per jaar naar ons voedselbos. En deze lessen gaan dus deze week weer starten. Nu het lente wordt is het bij uitstek een geschikt moment om kennis te komen maken met wat de natuur in ons voedselbos te bieden heeft. Neem gerust contact op als jouw school ook geïnteresseerd is.

Wil je meer weten? Klik hieronder op de verschillende links.Geen opmerkingen:

Een reactie posten