Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 20 januari 2020

Deelname Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen

Vanuit de Green Deal Voedselbossen is afgelopen najaar het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen gestart. Bijna 25 voedselboslocaties door heel Nederland worden (in ieder geval) de komende vijf jaar gemonitord. En Voedselbos Vlaardingen hoort daarbij.
Dit monitoringsprogramma zorgt ervoor dat er straks kennis beschikbaar is over hoe (snel) voedselbossen zich ontwikkelen. Naast gegevens over de bodem, worden ook oogsten, betrokkenheid van mensen, biodiversiteit en andere zaken gemonitord. We zijn gestart met de bodem.

Twee keer in het jaar worden er bodemmonsters genomen die naar twee labs gaan. Eén voor het onderzoeken van de nutriënten in de bodem en het andere monster voor een nematoden-onderzoek. Daarnaast doen onze vrijwilligers op die momenten allerlei eenvoudige testjes waarmee we nog meer informatie verzamelen over (de ontwikkeling van) de bodem.
Vrijdag 10 januari jongstleden kwam Bastiaan Rooduijn bij ons langs voor deze metingen. Hij coördineert en leidt dit onderzoek vanuit de Green Deal. Hij had wat spullen bij zich, waaronder een stukje pvc-buis, een penetrometer, een snijplank, een rubberhamer, een boodschappentas, een maatbeker, een schrijfblok en een pen.
Vooraf had hij ons een kaartje toegestuurd van ons eigen voedselbos. Iedere te onderzoeken voedselboslocatie wordt onderverdeeld in vakken van ongeveer 10 bij 10 meter. En willekeurig zijn daar vijftien vakken uitgekozen die de meetpunten vormen. Op die punten gaan we de testjes steeds herhalen, zodat we over een tijdje de ontwikkeling zichtbaar kunnen maken. Hopen we.

We telden wormen, we maten hoe snel het water door de bodem wordt opgenomen, we keken hoe dik de strooisellaag was en hoe ver de kruinlaag zich al gesloten had.

Het was een leuke ochtend waarbij de vrijwilligers weer wat geleerd hebben.

Hieronder wat plaatjes.

Samen met nog 14 van deze boringen gaat deze grond naar het lab

Hoe snel wordt het water opgenomen door de bodem?

Het water zakt weg en wij meten hoe snel.

Hoe dik is de strooisellaag?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten