Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 2 juni 2020

Bericht van de imkers: er is weer honing!Even weer een berichtje van de voedselbos imkers,

De bijen hebben hééééél hard gewerkt, er is door de dames (werksterbijen) weer verse voorjaarshoning geproduceerd! En lekkerrrrr!
En wij de imkers hebben op 20 mei deze honing weer koud geslingerd, en ik moet er bij vermelden coronaproef. Want tijdens het slingeren hebben wij alle hygiëne maatregelen in acht genomen (dat doen we altijd, maar nu nog extra) met uiteraard handschoenen en een mondkapje er bij.
  

Op deze foto zie je een hele mooie plakkaat met gesloten broed. Dat betekent dat er achter die plak weer een heleboel jonge werksterlarfjes zitten.


Dit zijn 3 redelijk volle honingkamers die wij op 20 mei konden gaan slingeren.


De ontzegelbak staat al te wachten op de volle honingramen.Mooi verzegelde ramen dat betekent dat de honing rijp is om te worden geoogst. Voldoende door de bijen ingedikt zodat er zo weinig mogelijk water in de honing zit.


Op deze foto worden de zegeltjes met een ontzegelvork verwijderd.Hier wordt de honing met de slinger handmatig uit de ramen geslingerd, zoals een soort centrifuge. In die grote ton zetten wij de raampjes rechtop waarna met een slinger de ton binnenin ronddraait en de honing uit de raampjes wordt geslingerd.


En daar komt het kostbare vloeibare goud dat wordt opgevangen in een grove en daaronder een fijne zeef waarbij de honing vervolgens via de emmer in het aftapvat wordt gedaan om het even een paar dagen tot rust te laten komen. En dan volgt het laatste proces, de potjes vullen, wegen en de etiketten op de potjes plakken.Dus bij deze de mededeling: er is vanaf deze week weer volop honing verkrijgbaar in potten van 450 gram. Voor € 7,00.
Ook dit jaar gaat er weer € 1,00 per potje ter donatie aan het voedselbos.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat wij ondanks de coronacrisis toch weer hetzelfde bedrag als vorig jaar behalen, … liefst nog wat hoger.

Verkoop vindt in het voedselbos plaats tijdens de rondleidingen bijvoorbeeld, maar mocht je daar geen gelegenheid voor hebben, dan kun je altijd bellen voor honing op telefoonnummer 010-4708367 dan zorgen wij (de imkers) dat uw bestelling opgehaald kan worden in het voedselbos of bij Olaf of bij mij. Of we regelen iets.


---


Het is wel een bijzondere ervaring om in het voedselbos te mogen imkeren.
Hieronder staan enkele ervaringen die wij beleefden tijdens het imkeren.


Plots word ik gebeld door Mirjam, “De bijen slachten elkaar af”. Tja, wat doe je dan als beginnende imker. Ik bellen naar m’n imkermeester en hij gaf aan: dat lijkt op roven. Sluit de aanvliegopening wat meer af en als het goed is dan wordt het geleidelijk aan minder. En dat was ook zo.
Roven betekent dat er een ander bijenvolk het voedsel steelt van één van onze volken.
Elk volk heeft waakbijen en die dulden geen “vreemde bijen” in de kast, zodoende ontstond er een slagveld.
Met dank aan Mirjam die attent was en ons even een belletje gaf.


Olaf ging een keer in het najaar voor een controle ‘s avonds in het donker bij de bijen kijken, toen er plotseling 2 lichtjes in het donker tevoorschijn kwamen … dat bleken de glinsterende ogen van een vosje te zijn.


Wij waren met de controle van de bijenvolken bezig, ………… en we hoorden wat geluid achter ons, we dachten er komt iemand aan, ….. dat was ook zo, want er stond ineens een fazant achter ons op een boomstronk.


Woensdag toen wij de honingkamers op gingen halen, hoorden wij geklop boven ons hoofd en ja,…. daar zat ineens een kleine bonte specht te tikken hoog in de boom.


Ook al wonen we in een dichtbevolkt stadsdeel, toch in zo’n stukje gebied als het voedselbos kun je de oase van rust en de schoonheid van de natuur vinden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten