Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 6 april 2015

Het levend hek staat!


Afgelopen zaterdag was het alles behalve stil in het voedselbos. Onder leiding van de Moestuinman (Max de Corte) werd een workshop 'levend bouwen met wilgentenen' georganiseerd. Het resultaat is een hekwerk van een paar tiental meters. Dat hekwerk scheidt het openbare deel van de rest van het voedselbos. Het is voor de ontwikkeling van het bos belangrijk dat in een groot deel de beplanting ongestoord kan groeien. Dat semi-openbare deel zal alleen toegankelijk zijn als de beheerders aanwezig zijn. Langzaam begint het bos de vorm te krijgen zoals het volgens het ontwerp bedoeld is.

De animo voor de workshop was groot. Vanuit de (verre) omgeving kwamen er belangstellenden de workshop volgen en meteen een kijkje nemen in het voedselbos. Alvorens er met het vlechten van de schutting kon worden begonnen, moesten eerst de voorbereidingen getroffen worden. En die voorbereidingen bestonden voor een groot deel uit het graven van een sleuf waarin het hekwerk geplant ging worden. Even hard werken dus...


Na de middagpauze (spep met brood werd verzorgd) was het tijd om de eerste wilgentenen in de grond te gaan zetten. Kruislings werden ze tegen elkaar aan gezet en aan elkaar gebonden. Het resultaat mocht er zijn. Over een tijdje zal dit hek gaan uitlopen en geheel groen kleuren.Aan de andere kant van het terrein (aan de kant van de spoorlijn) kwam een iets minder lange levende schutting te staan. Er is een opening in gehouden omdat daar een scharnierend hek in geplaatst zal worden, zodat we het aan die kant ook kunnen afsluiten. Die levende schutting heeft nu een mooie boog. Of dat zo blijft, hangt af van het hek dat daar nog tussen geplaatst zal worden.


Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde dag waarop veel werk verzet is. Wil je ook een keer komen meehelpen in het voedselbos? De komende tijd is er genoeg te doen. Aanstaande vrijdag (10 april) gaan we bijvoorbeeld verder met het aanplanten van nieuwe struiken en het verdelen van de compost over de terpen. We beginnen tussen 9.00 uur en 10.00 uur. Je bent van harte welkom om kennis te maken, een kijkje te nemen of te komen helpen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten