Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

donderdag 1 februari 2024

Zwammen in Voedselbos Vlaardingen

Het was op een vrijdag in december, en er was geen vogel te horen in het voedselbos. En dat terwijl we normaal gesproken veel bekende en minder bekende vogelvrienden horen en zien. Van roodborstje tot klein barmsijsje en van halsbandparkiet tot ooievaar. 

Waarom we dan nu geen vogels hoorden? Simpel: het geluid van draaiende accuboormachines en kloppende hamers vulde onze oren. Die gebruikten we om houtstammen te voorzien van deuvels met paddenstoelenbroed. Want ja, we willen graag paddenstoelen kunnen oogsten uit het voedselbos. De laatste jaren moesten we het qua eetbare paddenstoelen in Voedselbos Vlaardingen doen met judasoor; een wilde paddenstoel die op afstervend vlierhout groeit. En die eigenlijk nergens naar smaakt. 
Vanaf komend najaar oogsten we – als alles meezit – verschillende soorten oesterzwam, en ook fluweelpootje en populierenleemhoed. En een jaartje later komt daar shiitake bij. 

Om dit te bereiken kregen we een workshop van Pip Gilmore. Met haar bedrijf Groene Takken promoot zij het kweken van paddenstoelen op houten stammen. Tijdens de workshop vertelde Pip eerst over haar eigen achtergrond, en hoe haar passie voor paddenstoelen kweken is ontstaan. Na wat theorie over paddenstoelen kregen we uitleg, en mochten we zelf aan de slag. 

In tweetallen boorden we gaten in de houten stammen (populier en eik). Die stam legden we daarna op de boskeuken, waar we de deuvels erin sloegen. Na afloop hebben we er een mooi bouwwerk van gemaakt. Over een poosje verhuizen we de stammen naar hun definitieve plek, zodat ze in alle rust paddenstoelen voor ons kunnen gaan ‘maken’. 

Deze eerste stap naar meer eetbare paddenstoelen in Voedselbos Vlaardingen is onderdeel van het project Schimmels en zwammen in Voedselbos Vlaardingen, waarmee we de komende twee jaar educatie over paddenstoelen en nog meer opkweek van paddenstoelen gaan vormgeven. 
Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Groene Motor (voucher), Stichting Elise Mathilde Fonds. Ook wordt het voedselbos ondersteund door een donatie van Exclusiva en een subsidie van de gemeente Vlaardingen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten