Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

donderdag 30 november 2023

Voedselbos Vlaardingen aanplant in kaart gebracht

Afgelopen seizoen hebben we in Voedselbos Vlaardingen de beplanting in kaart gebracht. In het voorjaar berichtten we al over de inmeetdagen die in februari en maart plaatsvonden. En daarna hebben we niet stilgezeten. Onze vrijwilliger Maarten heeft op basis van de plattegrond educatief materiaal gemaakt voor de voedselboslessen. En met dank aan de online tool die onze vrijwilliger Brian bouwde, hebben we een hele handige online plattegrond van het voedselbos. Deze plattegrond – met het beplantingsplan – is vanaf nu beschikbaar voor andere voedselbos initiatieven, via de pagina Informatie

Educatief materiaal
Voor de voedselbos-lessen voor basisschoolleerlingen beschikken we nu over een Voedselbos speurkaart, met aan de andere zijde seizoens-gerelateerde illustraties. De kinderen gaan met de speurkaart het voedselbos in, en voeren opdrachten uit die passen bij het seizoen. 
Voedselbosdocent Mirjam heeft in november het materiaal uitgeprobeerd in de voedselbosles: “De kinderen vonden het leuk om aan de hand van de plattegrond verschillende planten te zoeken. Ze hebben bijvoorbeeld de szechuanpeperboom gezocht en ervan geproefd. Dit was een hele ervaring. Ook hebben ze geleerd over de Mahonia. Bijvoorbeeld hoe het kan dat deze groen blijft in de winter. En dat deze plant nectar levert aan insecten die op een zonnige winterdag gaan vliegen.” 
Een plattegrond leren lezen bevordert het ruimtelijk inzicht en coördinatiegevoel bij kinderen. Ook krijgen ze meer inzicht in hun leefomgeving. De kinderen leren dat een voedselbos ontworpen is, en dat daarbij bewust gekozen is om de juiste plant op de juiste plek te plaatsen.
 Voedselbos plattegrond 
De plattegrond met ingemeten beplanting dient meerdere doelen. Voor de werkzaamheden in Voedselbos Vlaardingen is het bijvoorbeeld handig om in een oogopslag terug te kunnen vinden waar alle appelbomen staan, zodat we die in de gaten kunnen houden in het oogstseizoen. Ook is het in de toekomst mogelijk om hier een oogstplanning aan te koppelen, om efficiënter te kunnen werken. 

Daarnaast delen we deze plattegrond met beplanting graag met andere voedselbos-initiatieven. De plattegrond kan bijvoorbeeld dienen als inspiratiebron. In het bijzonder in combinatie met een rondleiding aan Voedselbos Vlaardingen, waarbij andere initiatiefnemers kunnen zien hoe de ontwerpkeuzes in Vlaardingen hebben uitgepakt. 

Om deze plattegrond te maken hebben we alle bomen en struiken ingemeten met gehuurde gps-meters. Maar we planten soms nog nieuwe bomen en struiken (en ook kruidlaag) aan. Met de gps-functie op een smartphone is het mogelijk om ook nieuwe aanplant aan de kaart toe te voegen. Dit gaan we deze winter voor het eerst testen. 

De plattegrond is gemaakt met de online tool Protura, die onze vrijwilliger Brian heeft gebouwd. Met Protura kun je agroforestry projecten ontwerpen en beheren. De tool kan onder andere overzicht geven van het plantgoed, werktaken inplannen, oogst bijhouden en financieel overzicht geven. Meer informatie hierover kun je vinden via https://www.protura.nl/intro 

Financiering
Om dit project tot stand te brengen hebben we een donatie ontvangen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Ook de donatie van Exclusiva heeft dit project mede mogelijk gemaakt. De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden bovendien ondersteund door Gemeente Vlaardingen. Onze hartelijke dank voor deze bijdragen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten