Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

dinsdag 14 november 2023

Sloten schoonmaken in Voedselbos Vlaardingen voor meer zuurstof en waterleven

Wat een harde werkers hadden we zaterdag 4 november te gast in Voedselbos Vlaardingen! Iedereen had zin om lekker aan de slag te gaan in de natuur. 
De ochtend begon gelukkig droog, en bij vlagen zelfs zonnig. Maar ook toen het begon te regenen hield de groep de moed er goed in. We hadden uiteindelijk voldoende waadpakken voor alle deelnemers, dus iedereen kon zowel in als langs de sloot werken. 


We gingen van start in de boskeuken, met koffie en thee met een plak voedselboscake. Na de kennismaking en instructie hees iedereen zich in een waadpak, en konden we aan de slag. Takken uit de sloot trekken met een sloothaak. Met een spade riet en lisdodde wegsteken. En met harken over de bodem om verteerd blad eruit te trekken. En ondertussen gezellig kletsen en elkaar beter leren kennen. 


Bij deze klus begint het al snel flink te stinken, door al die verteerde bladeren. Maar dat wende snel genoeg. Gelukkig maar, want soms spatte de modder in je gezicht. 

Tijdens de koffiepauze begon het wat te regenen. Geen probleem: regenjas aan en door. We wilden graag meters maken, en een doorgang creëren in het riet. Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, maar de groep wist niet van ophouden. Eerst moest die doorgang er zijn! 

Na afloop van de klus mochten we bij Jeroen en Mirjam opwarmen onder het genot van een kom voedselbossoep (aardpeer-kastanjesoep, met een vleugje uiensoepboom en szechuanpeper). Dat ging er wel in, en het was bovendien een gezellige en warme afsluiting van een leuke en zinvolle ochtend in Voedselbos Vlaardingen.

Voedzame voedselboscake, voor harde werkers
(met kastanjemeel, kweepeer, olijfwilgbes, vijg en walnoot)Zes harde werkers in waadpak

De sloot is hier op een klein stukje helemaal dicht gegroeid met riet. 
Aan de ene kant hiervan werd flink gebaggerd en riet gestoken…… terwijl aan de andere kant vooral de lisdodde het moest ontgelden. Geen zorgen: we hebben genoeg lisdoddeplanten laten staan, zodat we er volgend jaar weer van kunnen oogsten. 


Waarom zou je omlopen naar het andere groepje, als je ook dwars door het riet heen kan?

Bijna klaar! Nog even steken en we zijn er.


Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, zodat we om 13.00 uur schoongespoeld konden aanschuiven voor soep. Maar de groep wist van geen ophouden. Nog even doorgaan, dan is het echt klaar, deze klus!


Tadaa! Zo ziet de sloot er nu uit vanaf de poort.

--

De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Vlaardingen, en door een donatie van Exclusiva.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten