Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 16 februari 2018

Daslook geplant

Vers aangeplante daslook
Vandaag zijn de vrijwilligers op bezoek geweest bij de Heemtuin. Daar kregen ze een rondleiding en mochten in goed overleg daslook uitsteken. De plantjes zijn 's middags in het voedselbos herplant. Op verschillende plaatsen in de bosrand zijn nu kleine veldjes met daslook aangelegd. Ook langs het pad in het openbare deel van het bos.

Daslook is een klein vast plantje dat zich na juli volledig terug trekt in de bodem om in het vroege voorjaar weer uit te lopen. Het is één van de eerste planten die zijn kop weer boven de grond steekt na de relatief donkere periode van het jaar. De plant is eetbaar en smaakt naar knoflook. De witte bloemetjes die rond april verschijnen, hebben de meeste smaak. Tenminste als je van pittige knoflook houdt. Van daslook kun je pesto maken, maar fijngesnipperd door een salade is ook lekker.

Het plantje lijkt op het lelietje van dalen. En daarmee moet je dus wel opletten, want het lelietje van dalen is giftig. Maar daslook is vrij goed te onderscheiden van dat plantje, omdat daslook een duidelijke knoflookachtige geur en smaak heeft.

In het algemeen geldt: bij twijfel niet eten totdat je er zeker van bent met welk plantje je van doen hebt.

Van dit plantje dat al eerder aangeplant is (links), is al gegeten
Op sommige plekken in het voedselbos hadden we al eerder daslook aangeplant. Die daslook is inmiddels al aan het uitlopen. En we hebben ook al gezien dat er van gegeten is. Waarschijnlijk door één van de vele diertjes die in het bos wonen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten