Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 7 december 2015

Even voorstellen: Marianne Ploeg

In een serie berichtjes met de titel 'Even voorstellen' zullen de betrokkenen bij het Voedselbos Vlaardingen iets over zichzelf vertellen. Aan iedere betrokkene werden zes vragen gesteld. De zevende uit de serie gaat over Marianne Ploeg.

Wie ben je?
Ik ben Marianne Ploeg. Ik heb altijd bij internationale bedrijven gewerkt als secretaresse. Naast mijn werk ben ik o.a. vaak betrokken geweest met lesgeven of andere activiteiten binnen de (sport) verenigingen waar ik bij betrokken was. De laatste tijd is daar de interesse voor wildplukken, tuinieren op natuurlijke wijze en permacultuur bij gekomen.

Waar kom je vandaan?
Ik woon in Vlaardingen. Hier ben ik ook geboren en getogen. Ik woon in de wijk aan de buitenrand, dit houdt in dat mijn tuin aan alle kanten grenst aan groen, sloot en recreatiegebied. Een 'gelukkie' zogezegd....

Welke rol speel je in het project van de ontwikkeling van het voedselbos Vlaardingen?
Ik las over het Voedselbos Vlaardingen omdat ik diverse facebook- en krantenberichten volgde die met permacultuur, natuur en eetbare tuinen te maken hebben. Ik heb toen met Jeroen Hooijmeijer contact gezocht en ben bij het voedselbos mee gaan doen met o.a. verwijderen van de grote berenklauw, plukken van bessen en andere karweitjes die in het bos gedaan moeten worden.

Waarom ben je geïnteresseerd in voedselbossen in het algemeen en dit project in het bijzonder?
Dieren en natuur hebben altijd al mijn belangstelling gehad. Ook voedsel en wat dit voor effect heeft op ons lijf....  Ik besef dat de wijze zoals nu met eten wordt omgegaan niet echt helpt om gezond onszelf en onze nazaten op te laten groeien.... De natuur heeft miljoenen jaren zichzelf prima in balans gehouden en mens en dier wist precies wat te plukken en te eten.... Nu in de laatste generaties is dit grotendeels verdwenen... En weten kinderen vaak niet eens dat melk van een koe komt of dat groenten in de grond groeien of dat bessen en noten aan de boom groeien... Het voedselbos in Vlaardingen is een project op enkele minuten vanaf mijn huis en ik leer hier al veel...  Dat als je de goede kunt herkennen je sommige bloemetjes ook kan plukken en opeten, en dat brandnetel ook een gezonde manier is om je ijzer in je voeding aan te vullen .. en dat wat ik altijd als onkruid heb aangeduid heerlijk is om als sla te eten...  Het is ook mooi om alle vlinders en bijen te zien die de bloemen bezoeken...

Hoe ben je erbij betrokken geraakt?
Dat had ik al grotendeels beantwoord.... Door Jeroen!

Wat hoop je dat er bereikt wordt met het project?
Het is mooi als ons voedselbos een plek wordt vol met eetbare en plukbare bomen, struiken en planten waar veel kinderen en volwassenen uit de wijk en omgeving geïnspireerd worden zodat ze hier leren om ook anders naar hun eigen omgeving en tuin te kijken....  Ook is het belangrijk dat de vlinders en bijen een plek zonder 'troeppies' hebben.... Zonder hen is er straks geen eten meer over!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten