Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zaterdag 10 oktober 2015

Even voorstellen: Maria Ramos

In een serie berichtjes met de titel 'Even voorstellen' zullen de betrokkenen bij het Voedselbos Vlaardingen iets over zichzelf vertellen. Aan iedere betrokkene werden zes vragen gesteld. De vijfde uit de serie gaat over Maria Ramos.

Wie ben je?
Ik ben Maria Ramos. 

Waar kom je vandaan?
Oorspronkelijk kom ik uit Uruguay en sinds 1977 woon ik in Vlaardingen.

Welke rol speel je in het project van de ontwikkeling van het voedselbos Vlaardingen?
Ik ben 67 jaar oud en ik  werk als vrijwilliger in het Voedselbos.
Waarom ben je geïnteresseerd in voedselbossen in het algemeen en dit project in het bijzonder? Hoe ben je erbij betrokken geraakt?
In de loop der jaren heb ik gezien hoe Vlaardingen  een metamorfose ondergaan heeft; van een weiland met veel boerderijen  naar een schitterend groen recreatief gebied (bomen werden geplant, het surfmeer werd aangelegd).
In 2009 won Vlaardingen de prijs voor de groenste stad van Nederland. Wat een trots  gevoel!!!
Sinds ik met pensioen ben, ga ik heel vaak wandelen en hoewel ik altijd een natuurliefhebber ben geweest, ben ik pas gaan beseffen hoeveel rijkdom de natuur ons geeft, hoeveel voedsel ons omringt. Van bramen wist ik wel dat we er veel in Vlaardingen hadden (je ziet ze overal), maar van  walnoten, hazelnoten, appels, enz., enz.  wist ik het niet. Met andere woorden: ik keek naar de natuur (voor mij was het groen zien heel belangrijk) maar ik zag ze niet. Daardoor ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die ook deze interesse  hebben; niet met veel succes, De ene keer woonden ze ver weg  van Vlaardingen, de andere keer was de deelname aan een informatiedag of activiteit vaak duur.
Op een dag ging ik mijn wandeling maken en op twee minuten lopen van mijn huis zag ik het bord van het Voedselbos. Natuurlijk was ik erg blij hiermee. Sindsdien heb ik me bij de groep gevoegd.
Ik moet zeggen dat ik helemaal geen verstand heb van wat wel of niet eetbaar is, en van permacultuur weet ik erg weinig. Ik ben nog aan het leren. Zo  ben ik paddenstoelen  gaan enten, vlierbloesembloemen, meidoornbessen, rozenbottels gaan plukken (om siroop en jam van te maken). Ik hoop veel te gaan leren. Ik ben actief in de buitenlucht in een natuurlijk omgeving, met hele leuke  mensen.
Het feit dat het Voedselbos openbaar zal zijn spreekt me erg aan.
Wat hoop je dat er bereikt wordt met het project?
Dat de mens met anderen ogen naar de natuur gaat kijken, bewust wordt en meer respect voor haar gaat tonen. Dat kinderen (onze toekomstige besluitnemers) beter leren omgaan met de natuur en zorgen  voor een beter en gezonder voedselsysteem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten