Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zaterdag 24 januari 2015

Ruimte maken

Het moment is gekomen om nu echt te starten met de berichtgeving op deze website. Vanaf u zullen hier regelmatig updates verschijnen. Leuk voor de betrokkenen. Informatief voor belangstellenden en omwonenden. (Dat hoop ik tenminste.) Als je op de hoogte wil blijven, kun je hier rechts op de website je emailadres achterlaten. Als er hier dan een nieuw bericht verschijnt, krijg je vanzelf een seintje.


Aanstaande maandag gaan de grondwerkzaamheden beginnen. Volgens plan komt er een waterpartij in het midden van het veld. Die moet op het diepste punt zo'n 80 cm onder het maaiveld komen. De grond die daar uitgehaald wordt, gaat gebruikt worden voor de terpen die hier en daar opgeworpen worden. Die terpen zijn  nodig omdat op die plekken over een tijdje notenbomen geplant gaan worden. En notenbomen houden niet van natte voeten. Daar worden ze niet vrolijk van. En wij houden wel van vrolijke noten. Door ze op een terp te zetten, staan ze automatisch in drogere grond. De nattigheid stroomt dan vanzelf naar het laagste punt.

Naast de wat grotere waterpartij wordt er op het perceel ook een slootje uitgediept dat tussen het openbare en semi-openbare gedeelte een beetje zal meanderen. Dat slootje dient dan gelijk als afscheiding tussen de twee gedeelten.
Rondom dat slootje stond nu veel dood hout. Afgelopen donderdag en vrijdag is Jeroen (de beheerder), met een klein beetje hulp zo hier en daar, bezig geweest om dat dode hout weg te zagen en op stapels te slepen. Na het weekend heeft de graafmachine dan genoeg bewegingsruimte om er iets moois van te gaan maken. De piketpaaltjes staan in de grond geslagen om aan te geven waar de grond weggehaald moet worden. En andere piketpaaltje geven aan waar de terpen moeten komen.

Er is de afgelopen dagen weer veel werk verzet. En er zal voorlopig nog veel werk verzet moeten worden om het project tot een succes te maken. Dat gaat zeker lukken.

Als je het project wilt volgen, vergeet je dan niet te abonneren op deze site.6 opmerkingen:

 1. Geweldig initiatief! Als bewoners van de Thomas a Kempisstraat zijn wij hier heel erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herman,
  Heel leuk om te horen dat het gewaardeerd wordt. Bedankt voor je reactie.
  En: 'spread the word' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om het vanuit Maassluis zo "live" via deze blog te kunnen volgen Remko!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit idee voor deze locatie anderhalf jaar geleden neergelegd tijdens een bijeenkomst van Kopgroep Groen. Te gek dat het idee nu vorm krijgt :-) Ik hou het met veel interesse in de gaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk Jasper.
  Donderdag 19 februari is er een informatie-avond. Zie berichtgeving elders op deze site. Misschien ben je in de gelegenheid om ook te komen?

  BeantwoordenVerwijderen