Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 19 mei 2017

Bijen

Sinds kort staan ze er. De bijenkasten die we al een tijdje heel graag in het voedselbos wilden hebben. Ze staan aan de rand van het bos met de uitgang van het bos af. Zo weten we zeker dat we niet per ongeluk in de aanvliegroute van de bijen lopen. Want dat vinden ze niet leuk. En dat zullen ze dan ook laten merken.

In februari werden de voorbereidingen op deze plek al getroffen. De bomen waren toen nog kaal en de kruidlaag was nog niet gaan groeien. Er is toen een fundering van zand en stoeptegels gemaakt waarop de bijenkasten moesten komen te staan.




Na de aanleg van het plekje waar de kasten moesten komen te staan, was het vooral wachten op het beschikbaar komen van een bijenvolk dat bij ons zijn intrek kon nemen. De imker die we hiervoor bereid hebben gevonden, had op dat moment nog geen bijenvolk dat hij hier kon plaatsen.
Maar zoals je op onderstaande foto ziet, worden de kasten inmiddels bewoond. Het is een mooi gezicht hoe de bijen op en aan vliegen. 


De begroeiing om de kasten heen is inmiddels natuurlijk uitgelopen. En ook het pad er naartoe is bijna volledig dichtgegroeid. Dat is niet erg. De bijen gaan wel door. Van een afstandje ziet het er nu zo uit. 


Als je het leuk vindt om meer te weten te komen over het houden van bijen, dan raden we je aan om op de Midden-Delfland (op 18 juni) langs te komen. Onze imker zal dan aanwezig zijn om er het één en ander over te vertellen.  Meer info over de komende activiteiten vind je hier.

donderdag 4 mei 2017

18 juni: Middendelflanddag in het voedselbos

Op zondag 18 juni doen we met het voedselbos weer mee met de Middendelflanddag.

Voor een sfeerbeeld van vorig jaar zie onderstaande film die toen is gemaakt.


Het programma voor dit jaar zal komende weken zijn definitieve invulling krijgen. Onderdelen die zeker weer op het programma staan, zijn koken uit het voedselbos in de vorm van een workshop. En natuurlijk komt ons spectaculaire blotevoetenpad weer tevoorschijn.

Een nieuwkomer dit jaar is onze voedselbos-imker. Hij vertelt over zijn bijen die zeer waarschijnlijk tegen die tijd een plekje in het voedselbos zullen hebben.


Het wordt een dag vol echte natuurbeleving!

Houd die dag dus vrij.
Tijd: van 11.00 - 17.00
Op zondag 18 juni 2017


--
Op zaterdag 17 juni is er ook van alles te doen, maar niet in het voedselbos. Kijk voor het aanbod van alle middendelfland-deelnemers hier.

7 mei: Workshop "De verborgen kracht van bomen"

Op zondag 7 mei (ja, dat is aanstaande zondag al...) vindt er een workshop plaats in het voedselbos met als onderwerp 'De verborgen Kracht van Bomen'. Deze workshop wordt verzorgd door Barry Voeten van Voelgeluid. Vanaf 13.45 uur ben je welkom, en om 14.00 uur starten we.

"In de workshop gaan we op zoek naar de verborgen kracht. Dit is natuurlijk de oer-vitaliteit die deel is van elk levend organisme.  In de workshop leer je deze energie waarnemen, zowel met hulpmiddelen als met je eigen lijf als enig instrument."

Meer informatie  over deze workshop vind je op de website van Voelgeluid. Klik hier.
Ook de inschrijving hiervoor vindt via die website plaats.

Mocht je interesse hebben, maar aanstaande zondag niet (meer) kunnen, dan is het goed om te weten dat de workshop in september nog een keer gegeven zal worden.


woensdag 3 mei 2017

Eten uit de natuur

In de meivakantie was het twee keer raak. Er was een activiteit voor kinderen op woensdagmiddag 26 april waarbij er gegeten werd uit de natuur. En op vrijdag 28 april kookten we samen met de vrijwilligers en de collega's van NatuurWijs een kleine maaltijd. Hieronder een foto-verslag van beide activiteiten.

Vind je het nou ook leuk om een keer te komen kijken? Kom dan naar één van de rondleidingen of zet 18 juni alvast in je agenda. Dan is het Middendelflanddag in het voedselbos en dan is er van alles te doen. Binnenkort meer info.


Eten uit de natuur

De kinderen gingen aan de slag met een wildeplanten-speurtocht en verzamelden daarmee ingrediënten voor de wildeplanten-soep en een kruidenboter. Toen de ouders de kinderen weer kwamen ophalen, werden ze getrakteerd op deze culinaire verrassing!










Koken in het voedselbos

Sander Dikstra verzorgde deze workshop voor de collega's NatuurWijs en aanhang, én onze vaste vrijwilligers. De kleine berenklauw ging samen met de jonge scheuten van de lisdodde de pan in. Het effect na afloop was een sensuele tinteling op de tong. De soep was heerlijk groen met toppen van de brandnetel en de smeerwortel en......... zevenblad! Zevenblad staat vooral bekend als onkruid, maar deze plant die veel voorkomt in stadstuintjes is gewoon eetbaar. Omdat zevenblad niet in het voedselbos te vinden is, had Sander hem onderweg geplukt. (Gewoon omdat het kan!) Nadat de soep gekookt had ging de superblender op accu van Sander de pan in! Dan blijkt zo'n ding erg handig. De soep was verrukkelijk. Daarnaast was er ook daslookpesto en kruidenboter, en dat maakte het culinaire plaatje compleet. Het was een heerlijke middag met gezellige mensen op deze fantastische plek!










vrijdag 7 april 2017

Bloesem, bestuivers en berenklauw


Vanmorgen liepen we de gebruikelijke observatieronde met de vrijwilligers. Het is mooi nu, in het voedselbos. Veel bloemen, sommige zelfs al uitgebloeid. Genoeg vlinders en andere bestuivers. En zicht op groter wordende oogsten.
Een paar foto's ter illustratie. Maar je kunt beter een keer komen kijken. Zeker met dit weer.
Een dagpauwoog zit te snoepen

Pinksterbloem in de slootkant

Appelboompjes bijna in bloei

De daslook komt ook op.

Het enten van de meidoorns is goed gelukt. De foto is niet helemaal niet scherp, maar vrijwel alle nieuwe enten zijn aangeslagen.

Jostabes in bloei. Deze struik staat in de bosrand in het openbare deel.

De aalbessen beloven een mooie oogst. Zo rond de Middendelflanddag verwachten we deze bessen massaal te kunnen oogsten. Deze staan bij de ingang aan de Zuidbuurt.

De 'Franse-uiensoep-boom' doet het ook goed. Lager op de stam loopt hij ook uit. Ook bekend als de Toona Sinensis of Chinese Mahonieboom.
We hebben een nieuwe loopplank. Deze kun je gebruiken als op vrijdag het semi-openbare deel open is. De rest van de week bergen we hem op. Het is belangrijk dat dit deel van het bos dan rust krijgt.

In de kas wordt hard gewerkt. Door de vijgenboom.
Dit jaar schijnt het jaar van het kleefkruid te zijn. Dat oppert Frank Anrijs. Wij geven hem gelijk. Er staat veel meer kleefkruid in het voedselbos dan vorig jaar.
En helaas is deze ook nog talrijk. De berenklauw. Dat was dan ook het vrijwilligersklusje van vandaag. Berenklauw steken.

woensdag 22 maart 2017

Fotoboek gedrukt: 2015 en 2016 in beeld

Klik hier om het fotoboek te bekijkenWe zijn dit jaar gestart met maandelijkse rondleidingen. De rondleiding van aanstaande zondag gaat ook gewoon door en het lijkt erop dat we steeds meer aanmeldingen krijgen. Als je deze keer niet kunt, is er volgende maand weer één, en de maand erop weer één. Gelegenheid genoeg om het voedselbos eens in het echt te komen bekijken. Voel je welkom.

Tijdens de rondleidingen wordt verteld over het project en kun je zien hoe het er nu voor staat. Maar dat is uiteraard een momentopname en ieder seizoen weer anders. Om de bezoekers ook te laten zien hoe het allemaal tot stand is gekomen, hebben we van de jaren 2015 en 2016 een fotoboek laten drukken. Dat fotoboek is tijdens de rondleidingen aanwezig en kan ingekeken worden. Zo hebben we een mooi document dat goed in beeld brengt hoe veel werk er al verzet is.

Maar uiteraard hebben we het fotoboek ook digitaal. Er is een powerpoint van gemaakt en die is hier op deze website te bekijken.
Nieuwsgierig? Klik hier. (Als het goed is opent er dan een powerpoint online.)

En wil je je opgeven voor een rondleiding? Dan vind je hier meer informatie.

maandag 13 maart 2017

Smakelijke meidoorns

In de bosrand die nu het oudste deel van het voedselbos vormt, staan vrij veel meidoorns. Nu is meidoorn gewoon eetbaar en omdat er vorig seizoen nog niet heel veel andere dingen te oogsten waren, plukten we ons helemaal suf aan meidoornbesjes.
Die emmers vol met meidoornbesjes zijn toen verwerkt door Hoeve Avondrust tot jam. Maar wat je daar vooral aan overhoudt (behalve dus een paar potjes jam), is heel veel pitjes, schilletjes en andere grovere onderdelen van boom en bes. Al met al erg arbeidsintensief en daarnaast moet je vrij veel andere ingrediënten toevoegen om het echt 'genietbaar' te maken. Met genietbaar bedoelen we dan dus eetbaar én lekker.

Afgelopen vrijdag hebben we weer een belangrijke stap genomen in het opwaarderen van het voedselbos. Een groot aantal van de bestaande meidoorns zijn 'omge-ent' naar lekkerdere soorten met grotere vruchten. Als je een boom gaat enten, komt het er eigenlijk op neer dat je een tak van een andere soort op een bestaande tak laat groeien. Je plakt die twee delen eigenlijk op elkaar en als je dat netjes doet, vergroeien ze met elkaar.
Daardoor lijkt het in ons geval alsof de meidoorn ineens andere besjes gaat laten groeien. Op de bestaande meidoorns zijn (door elkaar) de soorten White Italian en Schraderiana ge-ent. Samen met de originele besjes kun je straks dus op één boom drie soorten tegenkomen. Dan kun je gelijk een vergelijkend warenonderzoek doen en zelf beoordelen of het een opwaardering is.

Vrijdag werd speciaal voor de gelegenheid een expert uit België uitgenodigd. Hij kon de gewenste soorten leveren en daarnaast aan onze vrijwilligers voordoen hoe het enten in zijn werk gaat. Na een aantal demonstraties mochten we het ook zelf gaan proberen. En eerlijk is eerlijk: dat viel nog niet mee.

Ruim vóór deze workshop, namelijk vorig jaar al, hebben we aantal meidoorns tot op een meter hoogte omgezaagd. Het logische gevolg daarvan is dat die stammen nu vol stonden met nieuwe takken. En dat was precies wat we nodig hadden. De takken hadden daardoor de juiste dikte, en straks bij het oogsten hangen de bessen -als het goed gaat- op plukhoogte.
Hieronder wat foto's van de verschillende manieren van enten.

Gewone ent:

Engelse plakent:

Zij-ent:


En zo ziet zo'n boompje er nu dus uit:

We zijn benieuwd hoe dat er aan het eind van het seizoen zal uit komen te zien. De meeste ge-ente meidoorns staan in het openbaar toegankelijke deel van het voedselbos. Dus je kunt zelf komen kijken op een moment dat het jou uitkomt.

Wil je een keer een rondleiding? Dat kan ook. Iedere maand doen we die op een zondag. Data en tijden hier.
En wil je meer leren? Dat kan ook. Schrijf je daarvoor in voor de voedselboscursus.