Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

woensdag 20 maart 2024

Gezocht: vijf Oogstvrienden van Voedselbos Vlaardingen

‘Wat doen jullie eigenlijk met de oogst?’ Die vraag krijgen we soms bij Voedselbos Vlaardingen. En we hebben nu leuk nieuws. Dit jaar voeren we een proef uit om oogst te verkopen aan Oogstvrienden. Samen gaan we dit avontuur aan, om te onderzoeken of deze aanpak werkt voor de Oogstvrienden en voor het voedselbos.

Als Oogstvriend betaal je ieder seizoen vooraf een bedrag voor deelname, een soort abonnement voor dat jaar. Voor het voedselbos helpt deze bijdrage om het verdienmodel op orde te krijgen. De Oogstvrienden plukken daar de vruchten van. Welke vruchten dat vooral zijn: dat verschilt van jaar tot jaar. Het mooie van een voedselbos is dat het een veerkrachtig systeem is: vorig jaar viel de appeloogst tegen, maar hadden we bijvoorbeeld wel heel veel pruimen. De Oogstvrienden delen het risico, maar profiteren ook als het meezit omdat er dan meer te oogsten is.

Hoe gaan we het doen?
Voedselbos Vlaardingen zoekt 5 Oogstvrienden, die van tevoren een donatie doen van (ten minste) 75 euro. In ruil hiervoor kom je oogst ophalen bij het voedselbos, op een aantal nader te bepalen vrijdagen, tussen 11.00 en 14.00 uur. 
We gaan er in deze proef van uit dat de vrijwilligers oogsten. 
Het is belangrijk dat je er vrijwel zeker van bent dat je iedere keer de oogst kan komen ophalen in Voedselbos Vlaardingen, omdat we jouw feedback nodig hebben om te kunnen evalueren. 

Wat krijg je ervoor?
  • Verser dan verse oogst uit het voedselbos, elke maand van april tot en met november, en mogelijk in juli en september een extra afhaalmoment. Hoeveel verschillende soorten je meekrijgt, hangt af van wat er oogstbaar is op dat moment; we hopen op 2-5 soorten per maand. Je kan dan denken aan: smaakmakers als szechuanpeper, mierikswortel en daslook, eetbaar blad (bijvoorbeeld van linde of ‘uiensoepboom’), pimpernoot (scheuten en/of bloemen), eetbare bloemen en bloesem, heel veel soorten fruit en misschien al een paar noten.
  • Tips en recepten voor de verwerking van bijzondere soorten.
  • Je bent deelgenoot van deze bijzondere proef. 
  • Acht tot tien bezoekjes aan ons prachtige voedselbos. 

Wat vragen we van jou?
  • Behalve dat je jouw oogst komt ophalen (of een vervanger regelt om het voor je op te halen), willen we ook graag dat je meewerkt door feedback te geven. Na aanmelding volgt hierover nog uitleg. 
  • Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt dat weersextremen (hete, droge of natte perioden) en andere externe omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat de oogst tegenvalt. 
  • Tot slot vragen we je flexibiliteit en begrip voor het feit dat dit een proef is. We organiseren elke maand een afhaalmoment, maar de soorten rijpen misschien niet gelijktijdig af. Dit is een van de dingen die we willen onderzoeken: kunnen we dit zo plannen dat het interessant is voor jou als Oogstvriend, en werkbaar is voor de vrijwilligers van het voedselbos? 

Aanmelden
Om je aan te melden vul je het aanmeldformulier in. We werken volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’; en zetten je op de wachtlijst als je niet bij de eerste vijf hoort. Na aanmelding krijgen de eerste vijf aanmelders bericht dat ze deel kunnen nemen aan de proef, met een betaallink. Na betaling van de donatie is de aanmelding definitief en ben je officieel Oogstvriend van Voedselbos Vlaardingen. Zetten we je op de wachtlijst, dan laten we je dat uiteraard ook weten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten