Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

vrijdag 28 april 2023

Geen winterslaap maar winterwakker in Voedselbos Vlaardingen

In Voedselbos Vlaardingen gonsde het van de activiteiten afgelopen winter. Ook al was het weer niet altijd even mooi, we waren elke vrijdag te vinden in het bos, en hebben goed en leuk werk verricht. 

Januari: heggenvlechten
In januari kregen we een workshop heggenvlechten van Lex Roeleveld van Stichting Heg en Landschap. We hebben onze inheemse haag en het wilgenhekwerk gevlochten tot een nieuwe vlechtheg. Dat leverde niet alleen een leuke en leerzame dag met de vrijwilligers op, maar ook een bijzondere heg, waardoor je vanaf het openbare deel veel beter ons voedselbos in kijkt. Deze workshop hebben we kunnen volgen dankzij een voucher van de Groene Motor en de donatie van Exclusiva van 2022. 
Wil je meer weten over heggenvlechten? Kijk dan eens op www.immaterieelerfgoed.nl


Februari: bezoek van Exclusiva en Stroomopwaarts
Het bedrijf Exclusiva kwam een donatie aanbieden aan Stichting Voedselbos Vlaardingen. Dit bedrijf levert schoonmaakproducten aan Stroomopwaarts, en vanuit deze samenwerking sponsoren ze Voedselbos Vlaardingen, als goed doel in de regio (zie ook "Het jaar is goed begonnen" We trakteerden onze gasten van Exclusiva en Stroomopwaarts op voedselboskoekjes bij de koffie, en Jeroen Hooijmeijer (initiatiefnemer en voorzitter) gaf een korte rondleiding langs de nieuwe vlechtheg. 


Februari/ maart: de beplanting in kaart met gps
Op twee vrijdagen in februari en maart gingen we met gps-meters het voedselbos door, langs alle eetbare bomen en struiken. Sommige bomen en struiken hadden hun aluminium label inmiddels verloren, maar gelukkig was Jeroen van de partij die ons kon vertellen welke soort het betrof. We weten als vrijwilligersgroep nu zelf al veel beter welke boom of struik waar staat, en binnenkort hebben we ook plattegronden waarop we dit kunnen terugzoeken. Ook hebben we leuke educatieve plattegronden laten maken voor de voedselboslessen voor basisschoolkinderen. 
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen en de donatie van Exclusiva van 2022. 


Maart: houtsnipperpaden maken en bramen steken met NL Doet
Voor NL Doet hadden we gepland om de struiklaag uit te breiden, en daarnaast houtsnipperpaden te maken en bramen te steken. Helaas had het in de periode daarvoor zo veel geregend, dat we het struiken planten hebben moeten uitstellen. We zouden daardoor de bodem te veel dicht getrapt hebben. En dat terwijl we juist al jaren zo goed voor de bodem hebben gezorgd in Voedselbos Vlaardingen. Ondanks de regen was het een geslaagde dag; de deelnemers hadden er zin in en hebben stevig doorgewerkt. We besloten de activiteit met een lekkere lunch door onze eigen vrijwilligers gemaakt, met soep van Mirjam en quiche van Stina. 
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Oranjefonds, houtsnippers van Stroomopwaarts, een voucher van de Groene Motor en de donatie van Exclusiva van 2022. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten