Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

donderdag 5 januari 2023

Oude vlaggen en banners krijgen een tweede leven als oogstkleed

Nu ook de walnoten- en amandelbomen in Voedselbos Vlaardingen een redelijke oogst beginnen te krijgen, rijst de vraag: hoe kunnen we die het beste oogsten? Op de grond laten vallen kost de minste tijd. Maar wie het voedselbos weleens heeft bezocht, snapt dat je dan veel tijd bezig bent om de gevallen noten op te sporen. Ook al zeisen we op tijd onder de boomkroon. Afgelopen jaren, nu de bomen zo vol hangen dat het de moeite loont, zetten we een ladder onder de boom, en plukten de amandelen waar we bij konden. Een ander deel tikten we uit de boom met een hark. Zo nu en dan raapten we een gevallen noot. En we vonden wat walnoten in een holle boomstam: ook de plaatselijke eekhoorn lijkt mee te delen in onze oogst 😊 

Maar al met al is het veel werk, voor een niet al te hoge opbrengst. Met de vrijwilligers hebben we het er de afgelopen oogstseizoenen dan ook regelmatig over gehad: kan dat niet handiger? Kunnen we geen doek op de grond leggen, of onder de boom spannen, dat de noten opvangt? En welke vorm moet zo’n doek dan hebben? En van welk materiaal kan dit zijn: stevig, waterdoorlatend, en met een gewone naaimachine te bewerken?

En gelukkig: wie opruimt, komt altijd iets tegen wat goed van pas komt. En zo kwamen we in onze schuur een oude banner tegen, die we niet meer kunnen gebruiken. Vrijwilliger Betty, die erg creatief is met de naaimachine, zag het meteen: dit is qua materiaal en vorm een perfect stuk stof voor ons oogstkleed. Als we er een flink aantal van hebben, zet ze een prachtig oogstkleed in elkaar (of 2 of 3). 

Daarom doen we bij deze een oproep: heb je nog oude banners liggen, bijvoorbeeld van het bedrijf waar je werkt, doneer ze dan aan Voedselbos Vlaardingen. Qua vorm en afmeting is de banner op de foto ideaal, maar we zijn ook blij met andere vormen en maten. Als je een banner wilt doneren, neem dan contact op met onze beheerder/ coördinator, Jolien Langejan, via jolien@voedselbosvlaardingen.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten