Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 7 januari 2019

Voedselbos leesvoer

Nu het winter is, komt de natuur tot rust. Voedselbos Vlaardingen staat er een beetje kaal en koud bij. Ook de vrijwilligerswerkdagen zijn opgeschort tot een moment later in het jaargetijde waarop het weer zin heeft om bij elkaar te komen. Zo genoten de vrijwilligers ook de afgelopen twee weken al van hun welverdiende rust.
De winterstop geldt ook voor de reguliere rondleidingen. We verwachten in maart weer te starten. Als je daar aan mee wilt doen, houd dan de website in de gaten. Tot die tijd hoef je niet te treuren, als je hunkert naar kennis over voedselbossen. Want er is mooi nieuws. In de vorm van leesvoer.

Praktisch handboek voedselbossen


Het standaardwerk van Martin Crawford - dé voedselbospionier uit het Verenigd Koninkrijk - is in het Nederlands vertaald. In het Engels heette het 'Creating a Forest Garden'. In het Nederlands vertaald 'Praktisch handboek voedselbossen'. De Groeneboekenshop zegt hier het volgende over:
"In het Praktisch Handboek Voedselbossen staat alles wat je moet weten, voor het ontwerp en de aanleg van een kleine bostuin of een voedselbos op een groot stuk grond. Met ruim twintig jaar ervaring in zijn voedselbos van 0,8 hectare geeft Martin Crawford inzicht in de aspecten die van belang zijn om dit complexe systeem te doorgronden. Als je eenmaal weet met welke aspecten je vooral rekening moet houden, heb je voldoende aanknopingspunten om het betreffende terrein te observeren en kun je vervolgens je eigen invulling geven aan je ontwerp. Het boek bevat onder meer adviezen over planning, ontwerp, aanplant en onderhoud, een grote hoeveelheid lijsten, en plantbeschrijvingen van ruim 450 bomen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, wortelgewassen, klimmers en eenjarigen – vrijwel allemaal eetbaar en een verrijking van het menu met tal van onbekende smaken." Hier te bestellen.


Voedselbos
Madelon Oostwoud - schrijfster van 'Een kleine eetbare tuin' - heeft een mooi boek gemaakt over voedselbossen. Zij legt aan de hand van 18 bestaande projecten uit wat voedselbossen zijn. En het leuke is: Voedselbos Vlaardingen is één van de projecten in het boek. Zeker lezen dus!
De Groeneboekenshop zegt er het volgende over:
"Het boek is een praktische handleiding voor het ontwerpen, aanleggen, beheren en genieten van dergelijke groene gebieden. Het beschrijft twaalf voorbeeldprojecten, inclusief interviews met eigenaars en initiatiefnemers.
Een schat aan achtergrondinformatie leert je alles over ‘het landschap lezen’, bodem en water, licht en schaduw, dierenleven, begroting en opbrengst en nog veel meer. Een losse bijlage bevat een bomen- en plantenlijst."
Het boek komt uit op 30 januari 2019. Hier vooruit te bestellen.

Kortom: Ook in de winter kun je aan je trekken komen als geïnteresseerde in voedselbossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten