Pagina's

donderdag 30 november 2023

Voedselbos Vlaardingen aanplant in kaart gebracht

Afgelopen seizoen hebben we in Voedselbos Vlaardingen de beplanting in kaart gebracht. In het voorjaar berichtten we al over de inmeetdagen die in februari en maart plaatsvonden. En daarna hebben we niet stilgezeten. Onze vrijwilliger Maarten heeft op basis van de plattegrond educatief materiaal gemaakt voor de voedselboslessen. En met dank aan de online tool die onze vrijwilliger Brian bouwde, hebben we een hele handige online plattegrond van het voedselbos. Deze plattegrond – met het beplantingsplan – is vanaf nu beschikbaar voor andere voedselbos initiatieven, via de pagina Informatie

Educatief materiaal
Voor de voedselbos-lessen voor basisschoolleerlingen beschikken we nu over een Voedselbos speurkaart, met aan de andere zijde seizoens-gerelateerde illustraties. De kinderen gaan met de speurkaart het voedselbos in, en voeren opdrachten uit die passen bij het seizoen. 
Voedselbosdocent Mirjam heeft in november het materiaal uitgeprobeerd in de voedselbosles: “De kinderen vonden het leuk om aan de hand van de plattegrond verschillende planten te zoeken. Ze hebben bijvoorbeeld de szechuanpeperboom gezocht en ervan geproefd. Dit was een hele ervaring. Ook hebben ze geleerd over de Mahonia. Bijvoorbeeld hoe het kan dat deze groen blijft in de winter. En dat deze plant nectar levert aan insecten die op een zonnige winterdag gaan vliegen.” 
Een plattegrond leren lezen bevordert het ruimtelijk inzicht en coördinatiegevoel bij kinderen. Ook krijgen ze meer inzicht in hun leefomgeving. De kinderen leren dat een voedselbos ontworpen is, en dat daarbij bewust gekozen is om de juiste plant op de juiste plek te plaatsen.
 



Voedselbos plattegrond 
De plattegrond met ingemeten beplanting dient meerdere doelen. Voor de werkzaamheden in Voedselbos Vlaardingen is het bijvoorbeeld handig om in een oogopslag terug te kunnen vinden waar alle appelbomen staan, zodat we die in de gaten kunnen houden in het oogstseizoen. Ook is het in de toekomst mogelijk om hier een oogstplanning aan te koppelen, om efficiënter te kunnen werken. 

Daarnaast delen we deze plattegrond met beplanting graag met andere voedselbos-initiatieven. De plattegrond kan bijvoorbeeld dienen als inspiratiebron. In het bijzonder in combinatie met een rondleiding aan Voedselbos Vlaardingen, waarbij andere initiatiefnemers kunnen zien hoe de ontwerpkeuzes in Vlaardingen hebben uitgepakt. 

Om deze plattegrond te maken hebben we alle bomen en struiken ingemeten met gehuurde gps-meters. Maar we planten soms nog nieuwe bomen en struiken (en ook kruidlaag) aan. Met de gps-functie op een smartphone is het mogelijk om ook nieuwe aanplant aan de kaart toe te voegen. Dit gaan we deze winter voor het eerst testen. 

De plattegrond is gemaakt met de online tool Protura, die onze vrijwilliger Brian heeft gebouwd. Met Protura kun je agroforestry projecten ontwerpen en beheren. De tool kan onder andere overzicht geven van het plantgoed, werktaken inplannen, oogst bijhouden en financieel overzicht geven. Meer informatie hierover kun je vinden via https://www.protura.nl/intro 

Financiering
Om dit project tot stand te brengen hebben we een donatie ontvangen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Ook de donatie van Exclusiva heeft dit project mede mogelijk gemaakt. De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden bovendien ondersteund door Gemeente Vlaardingen. Onze hartelijke dank voor deze bijdragen. 

dinsdag 14 november 2023

Sloten schoonmaken in Voedselbos Vlaardingen voor meer zuurstof en waterleven

Wat een harde werkers hadden we zaterdag 4 november te gast in Voedselbos Vlaardingen! Iedereen had zin om lekker aan de slag te gaan in de natuur. 
De ochtend begon gelukkig droog, en bij vlagen zelfs zonnig. Maar ook toen het begon te regenen hield de groep de moed er goed in. We hadden uiteindelijk voldoende waadpakken voor alle deelnemers, dus iedereen kon zowel in als langs de sloot werken. 


We gingen van start in de boskeuken, met koffie en thee met een plak voedselboscake. Na de kennismaking en instructie hees iedereen zich in een waadpak, en konden we aan de slag. Takken uit de sloot trekken met een sloothaak. Met een spade riet en lisdodde wegsteken. En met harken over de bodem om verteerd blad eruit te trekken. En ondertussen gezellig kletsen en elkaar beter leren kennen. 


Bij deze klus begint het al snel flink te stinken, door al die verteerde bladeren. Maar dat wende snel genoeg. Gelukkig maar, want soms spatte de modder in je gezicht. 

Tijdens de koffiepauze begon het wat te regenen. Geen probleem: regenjas aan en door. We wilden graag meters maken, en een doorgang creëren in het riet. Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, maar de groep wist niet van ophouden. Eerst moest die doorgang er zijn! 

Na afloop van de klus mochten we bij Jeroen en Mirjam opwarmen onder het genot van een kom voedselbossoep (aardpeer-kastanjesoep, met een vleugje uiensoepboom en szechuanpeper). Dat ging er wel in, en het was bovendien een gezellige en warme afsluiting van een leuke en zinvolle ochtend in Voedselbos Vlaardingen.

Voedzame voedselboscake, voor harde werkers
(met kastanjemeel, kweepeer, olijfwilgbes, vijg en walnoot)



Zes harde werkers in waadpak





De sloot is hier op een klein stukje helemaal dicht gegroeid met riet. 
Aan de ene kant hiervan werd flink gebaggerd en riet gestoken…



… terwijl aan de andere kant vooral de lisdodde het moest ontgelden. Geen zorgen: we hebben genoeg lisdoddeplanten laten staan, zodat we er volgend jaar weer van kunnen oogsten. 


Waarom zou je omlopen naar het andere groepje, als je ook dwars door het riet heen kan?

Bijna klaar! Nog even steken en we zijn er.


Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, zodat we om 13.00 uur schoongespoeld konden aanschuiven voor soep. Maar de groep wist van geen ophouden. Nog even doorgaan, dan is het echt klaar, deze klus!


Tadaa! Zo ziet de sloot er nu uit vanaf de poort.

--

De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Vlaardingen, en door een donatie van Exclusiva.