Pagina's

zondag 27 augustus 2023

Pruimentijd in Voedselbos Vlaardingen

Het oogstseizoen is in volle gang in Voedselbos Vlaardingen. Door de diversiteit van de beplanting in een voedselbos is het elk jaar weer afwachten waar we ditmaal veel van ‘krijgen’. Zo waren er vorig jaar volop appels – leuk om te plukken en verwerken, voor de kinderen die les kregen in het voedselbos – maar laat de appel het dit jaar behoorlijk afweten. 

Maar niet getreurd: gelukkig komen we nu om in de pruimen. We oogsten er al 4 weken van: uit de boom plukken of rapend van een van de oogstkleden die vrijwilliger Betty maakte van de vele vlaggen die we kregen (o.a. van Fonds Schiedam Vlaardingen). En ze zijn nog niet op. Hopelijk kunnen we komende vrijdag pruimen leveren aan Restaurant Rotonde en Brasserie De Eenling. En dan houden we nog wat over om te verwerken voor het oogstfeest. 

Afgelopen vrijdag waren naast pruimen ook de olijfwilgbessen rijp. Deze struiken hebben we vooral aangeplant omdat het stikstofbinders zijn. En er komen ook grappige besjes aan. Een beetje zuur, en de pit is naar verhouding groot, dus ze zijn vooral geschikt om te verwerken. Dat kan al heel simpel door een beetje toe te voegen aan je pannenkoekenbeslag; dan merk je niks meer van die pitjes. 

Het oogsten van de olijfwilg is altijd een gezellig klusje. Het is een snelle groeier, dus we knippen met de takkenschaar (aangeschaft met dank aan de Groene Motor) een paar takken vol bessen af, en zitten die gezamenlijk te rissen. Zo hebben we samen afgelopen vrijdag van 1 struik maar liefst 6 yoghurtemmers vol geoogst: 2,5 kilo. Met de vrijwilligers gaan we weer lekker experimenteren wat we er allemaal van kunnen maken.  

Met elkaar in onze 'zithoek' rissen we de besjes van de rijk dragende olijfwilg

De takken van de pruimenbomen hangen over van het gewicht van al die pruimen. Deze pruimen denken dat ze druiven zijn.

Olijfwilgbessen, wat zijn ze mooi!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten