Pagina's

vrijdag 7 juli 2023

Oogstfeest 10 september 2023

Achter de schermen wordt er al druk gewerkt aan het jaarlijks terugkomend oogstfeest.
Dit jaar op zondag 10 september van 13.00-17.00.
Via facebook en deze website houden we de mensen op de hoogte van wat er allemaal te beleven valt tijdens het oogstfeest.
Dit jaar hebben we budget gekregen uit de subsidie van Vlaardingen750 jaar stadsrechten. Speciaal voor deze gelegenheid organiseren wij een Midden Delfland wandeling.

Het landschap van Midden Delfland en in het bijzonder het terrein waarop het Voedselbos is aangelegd is gedurende een lange tijd ontstaan door natuurlijke processen als overstroming en veenvorming. Het leuke is dat dit proces nog steeds zichtbaar is in het terrein van het Voedselbos en de nabije omgeving. Huib Sneep is je gids. Hij is landschapsarchitect, boomexpert en heeft zich gedurende 30 jaar in het landschap van Midden Delfland verdiept. Ook is hij één van de vier initiatiefnemers van het Voedselbos Vlaardingen. U kunt zich opgeven voor deze Midden Delfland wandeling via het emailadres info@voedselbosvlaardingen.nl met de vermelding: Midden Delfland wandeling. De wandeling start om 13.00 vanaf het info bord aan de Zuidbuurt.


Onze activiteit
Het Oogstfeest bestaat uit een gezellige oogstmarkt aan de Van Boendaleweg. We laten zien dat er in Vlaardingen naast grotere bedrijven en industrie ook verschillende kleine lokale ondernemers zijn. Naast de eigen kraam van het Voedselbos zijn er kraampjes met streekproducten van lokale ondernemers en boerderijen uit de buurt; brocante, boeken van VELT, jams en chutneys, van alles met jute, gedroogde kruiden, streekwijn, groente en honing uit het voedselbos.

In het voedselbos zelf is ook van alles te beleven, voor jong en oud. Zoals rondleidingen: wandel mee met een vrijwilliger en kom meer te weten over Voedselbos Vlaardingen. Een wildplukwandeling voor volwassenen en voor kinderen is er een knutselactiviteit. En in het Voedselbos kunnen de bezoekers hapjes proeven in de boskeuken.  


Samen werken aan een gezonde stad
Vlaardingers maken kennis met lokale streekproducten op de oogstmarkt. De ondernemers uit de Zuidbuurt maar ook andere ondernemers uit vlaardingen e.o zijn aanwezig met producten die zij verkopen. vrijwilligers van het voedselbos (8-10 mensen) zijn wekelijks met het onderhoud bezig, ondersteunen op deze dag de boskeuken, rondleidingen, knutsel activiteit, info kraam voedselbos, etc. Een professionele wildplukker doet de wildpluk wandeling.
Een professionele voedselbos kok komt lekkere hapjes uit de boskeuken verkopen. Een historicus/archeoloog verteld over het polderlandschap rondom het Voedselbos.

Doel 
  • Meer Vlaardingers kennis laten maken met  het begrip voedselbossen en inspireren hoe je de eigen omgeving kan inrichten.
  • Meer Vlaardingers kennis laten maken met de Zuidbuurt en de ondernemers die daar zijn, een uniek stukje Vlaardingen!
  • Mensen leren wilde kruiden kennen en herkennen, die al eeuwenoud zijn en gebruikt werden door hun geneeskrachtige werking.
  • Mensen het voedselbos laten proeven en ervaren hoe gezond, leuk en duurzaam het is.

Wie gaan elkaar ontmoeten
Volwassenen en gezinnen uit Vlaardingen komen op bezoek en ontmoeten andere mensen die geïnteresseerd zijn in anders voedsel verbouwen, zij ontmoeten de vrijwilligers uit het voedselbos en wisselen kennis en ervaringen uit en leren nieuwe begrippen en smaken uit het voedselbos kennen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten